La Palatul Roznovanu începe astăzi războiul civil. Proces de hărţuire deschis de secretara Ionaşcu primarului Chirica

miercuri, 07 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 La Palatul Roznovanu începe astăzi războiul civil. Proces de hărţuire deschis de secretara Ionaşcu primarului Chirica

Denisa Ionaşcu susţine că atitudinea lui Mihai Chirica s-a schimbat după ce dosarul instrumentat de procurorii DIICOT a fost trimis în instanţă. Secretarul Consiliului Local cere daune morale de 100.000 de lei.

În Palatul Roznovanu va începe astăzi oficial războiul civil. Relaţiile tensionate dintre primarul Mihai Chirica şi secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu îşi vor găsi câmp de desfăşurare în faţa magistraţilor Tribunalului. Ionaşcu l-a chemat în judecată pe primar, acuzându-l de hărţuire şi discriminare şi solicitând obligarea acestuia la plata unor daune morale în sumă de 100.000 lei.

În acţiunea depusă de secretarul CL în instanţă, Ionaşcu a arătat că relaţiile profesionale cu Chirica au fost normale până în primăvara anului trecut, când dosarul „Zoiosu’” a fost trimis în instanţă. Dosarul, instrumentat de procurorii DIICOT vizează condiţiile în care municipalitatea s-a asociat cu firma care editează cotidianul „Bună Ziua Iaşi”, Primăria cedând un teren pe Sărărie, unde ar fi urmat să fie construit un sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune. În loc de acestea, acuză procurorii, a fost construit un bloc de locuinţe, scoase ulterior la vânzare. În dosar, Denisa Ionaşcu are calitatea de martor, în timp ce Chirica este inculpat.

Din aprilie anul trecut, susţine Ionaşcu, primarul ar fi declanşat practic o campanie de denigrare şi hărţuire a sa, atacându-i „demnitatea, credibilitatea şi competenţa”. După cinci ani consecutivi în care activitatea Denisei Ionaşcu primise doar calificativul „foarte bine”, primarul ar fi dispus mai multe măsuri prin care i se limitau acesteia atribuţiile, încercând totodată să o scoată din funcţie. La solicitarea primarului, Consiliul Local a aprobat constituirea unei comisii conduse de consilieri liberali, cu rolul de a reanaliza activitatea secretarului. „Nu are nimeni nimic nu nimeni. E ca şi cum ursul începe să fugărească veveriţa. Nu avem timp de prins veveriţe. Avem un oraş mare. Nu mă împiedic de vreascuri prin pădure”, a spus primarul referitor la această analiză. Declaraţia a fost apreciată de Ionaşcu drept o încercare de denigrare profesională a sa, prin comparaţia cu o veveriţă ori cu un vreasc.

Hărţuirea la care Ionaşcu spune că a fost supusă a culminat cu aluzii referitoare la viaţa privată a acesteia, făcute de primar în cadul unei conferinţe de presă de la începutul acestui an. „Primăria nu trebuie să stea în hachiţele profesionale sau morale sau imorale ale cuiva. Eu nu m-am băgat în patul nimănui niciodată… Este plină ţara cu poze”, a spus Chirica, referindu-se la fotografii care ar fi reprezentat-o pe Ionaşcu şi care ar fi fost trimise la mai multe instituţii. Răspunsul lui Chirica a fost dat la o întrebare vizând propunerile sale de modificare a codului administrativ. Secretarul CL afirmă că ciudatul episod public ar fi vizat denigrarea sa. „Acesta (primarul, n.r.) s-a lansat în atacuri vizând viaţa personală, făcând referire la subsemnata într-o viziune imorală deşi nu era îndreptăţit, conţinutul acestor fotografii neavând nimic imoral. Însă acestea sunt rezultatul unor acţiuni de filaj în scopul intimidării mele, anexate la sesizări neasumate prin semnătură de o persoană identificabilă”, a menţionat Ionaşcu în acţiunea depusă la instanţă.

Plângerea Denisei Ionaşcu a fost depusă la Tribunal în februarie, dosarul fiind luat în discuţie de magistraţi abia în iunie. La primul termen a fost înregistrată cererea de abţinere a unui judecător. Ca urmare, cauza a fost repartizată unui alt complet, care o va analiza astăzi. Primarul Mihai Chirica nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi preciza poziţia faţă de acţiunea demarată de subordonata sa.

Comentarii