anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Lupte la baionetă la Mircești: șapte consilieri maziliți de ceilalți membri ai Consiliului Local

GALERIE
primarie, mircesti
 • primarie, mircesti
- +

Șpte consilieri au fost maziliţi de ceilalţi membri ai Consiliului Local. Prefectul s-a sesizat şi a atacat toate hotărârile adoptate în acest sen. În acelaşi timp, cei daţi afară din CL s-au adresat şi ei instanţei şi doi au obţinut deja reconfirmarea mandatelor

 

Comuna Mirceşti rămâne una greu de guvernat. Exasperat de lipsa de eficienţă a Consiliului Local sau, poate, de incapacitatea de a stabili un mod de colaborare între consilierii USR şi cei ai PNL (sunt şase aleşi din fiecare tabără), primarul a încercat să scape de "rebeli": în şedinţa din 6 aprilie, consilierii liberali şi singurul consilier de la PSD au fost excluşi din CL prin votul celorlalţi consilieri, de la USR. Dar cum a fost posibil aşa ceva?

Preşedintele de şedinţă şi secretarul Primăriei Mirceşti s-au bazat pe articolul 204 din Codul administrativ ca să justifice în proiectul de hotărâre anularea mandatelor celor şapte consilieri: "lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare şi/sau extraordinare consecutive ale consiliului, desfăşurate pe durata a trei luni calendaristice", respectiv "lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi/sau extraordinare". Primarul Leon Bălteanu crede că "trei luni calendaristice" pot să fie de exemplu decembrie, ianuarie şi februarie, şi nu neapărat trei luni din interiorul unui an calendaristic, adică doar din ianuarie până în decembrie. "Codul administrativ se aplică pe durata mandatului, nu doar pe câte un an calendaristic", ne-a spus primarul Mirceştiului.

Ziarul de Iaşi a mai relatat despre disfuncţionalităţile din CL. "Cel mai tare îi doare că şedinţele Consiliului Loal sunt transmise în direct", ne-a declarat Leon Bălteanu. El a adăugat că i-a cerut ajutorul lui Costel Alexe pentru detensionarea situaţiei, dar fără niciun rezultat. Dimpotrivă.

16 procese pe rol deschise în această primăvară

Din cealaltă tabără politică, fostul primar al comunei, Petre Antăluţ, spune că totul e un abuz în serviciu. "Secretarul a trecut la USR şi este total împotriva noastră", a spus el. Acum consilier local, Antăluţ a precizat că într-o şedinţă "ne-au dat afară şi au aprobat bugetul în 5 oameni din 13, câţi are Consiliul Local", iar în a doua şedinţă, "probabil că cei de la Finanţe le-au spus că nu sunt conforme documentaţiile pentru adoptarea bugetului şi au mai aprobat o dată bugetul, pe 13 aprilie". Toate aceste probleme se vor prelungi până la finalizarea judecării tuturor cauzelor, ne-a explicat fostul primar. Prin urmare, comuna rămâne în continuare fără un buget aprobat.

Pe rolul instanţei de contencios administrativ de la Tribunalul Iaşi se află nu mai puţin de 16 cauze în care părţi sunt consilierii sau Consiliul Local Mirceşti. Astfel, cei şapte aleşi maziliţi din CL au atacat pe 14 aprilie hotărârile prin care li se încheie forţat mandatele, iar doi dintre ei au obţinut deja anularea actelor. Verdictul este definitiv.

O zi mai târziu, pe 15 aprilie, Prefectura a depus la rândul ei mai multe contestaţii, în care solicită anularea hotărârilor adoptate de consiliul restrâns de la Mirceşti. "Colegii noştri jurişti au verificat aceste hotărâri şi au constatat că nu erau îndeplinite cumulativ toate condiţiile de legalitate. Astfel, aveam obligaţia de a le ataca", ne-a spus prefectul Bogdan Cojocaru, precizând că hotărârile respective nu au fost anulate după ce Prefectura a transmis celor de la Mirceşti că nu sunt în regulă.

În fine, mai este o acţiune deschisă pe rolul Tribunalului Iaşi, în care primarul solicită dizolvarea Consiliului Local.

Victime colaterale: cetăţenii comunei

Fostul şi actualul primar au invocat ieri, în discuţiile purtate cu reporterul Ziarului de Iaşi, mai multe abateri ale celeilalte părţi. Dacă primarul nu reuşeşte să rezolve problema unei construcţii ridicate fără autorizaţie chiar în mijlocul păşunii comunale, fostul edil îi reproşează că mai multe cheltuieli – pentru amenajarea unor trotuare sau construirea unei staţii de pompare automate pentru apele epurate – nu sunt transparente şi nu se ştie cum şi cât de eficient au fost folosiţi banii. Petre Antăluţ a subliniat că aleşii liberali nu sunt împotriva proiectului de buget, dar că aceştia cer să vadă unde vor merge banii comunei.

Cei care au de suferit din toată această ceartă sunt cetăţenii, a adăugat prefectul. "În momentul de faţă este un blocaj la nivelul primăriei, de la buna funcţionare a administraţiei până la proiectele vizate", a mai spus Bogdan Cojocaru.

CITIŢI ŞI: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ca-la-plevna-lupte-politice-la-baioneta-intre-liberali-si-useristi-in-comuna-ieseana-mircesti--299089.html

CITIŢI ŞI: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cum-se-poate-ajunge-la-alegeri-anticipate-daca-un-consilier-pleaca-in-strainatate--275616.html

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.