Mărirea salariilor medicilor închide primul spital ieșean? Deja nu se mai plătesc gărzile

vineri, 16 august 2019, 02:02
4 MIN
 Mărirea salariilor medicilor închide primul spital ieșean? Deja nu se mai plătesc gărzile

Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani se află la un pas de închidere, din cauza datoriilor. Un nou scandal a debutat în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din acest oraş, după ce deciziile luate în ultimul an de managerul dr. Costică Pânzaru au dus la îndatorarea spitalului cu aproximativ 2 milioane de lei. Multe facturi au depăşit termenele de plată, iar altele ajung aproape de limită, în timp ce conducerea se chinuie lună de lună să asigure măcar salariile personalului.

Exasperaţi de atitudinea managerului Costică Pânzaru, care pretinde că situaţia este sub control, dar şi speriaţi de faptul că spitalul ar putea fi curând închis pentru că nu mai există bani nici pentru cheltuielile de bază, membrii Consiliului de Administraţie s-au întrunit de două ori în decursul a câteva zile. În ultima întrevedere aceştia au decis să-i solicite primarului Dumitru Pantazi, cel care l-a numit pe manager în funcţie, demisia conducătorului.

Închiderea spitalului pare tot mai iminentă
 
„Situaţia este destul de neagră, doar managerul nu o vede aşa cum este. La ultimul consiliu de administraţie s-a hotărât solicitatea încetării mandatului managerului, pentru neîndeplinirea indicatorilor din contractual de management. Indicatorii spun să nu ai datorii, să nu duci unitatea în deficit financiar, lucru care, din păcate, în cazul Spitalului Paşcani, nu s-a întâmplat. Managerul are o cu totul altă viziune decât cei care se uită pe cifre şi văd datorii. I s-a cerut un plan de redresare, pe care să-l prezinte marţi membrilor Consiliului, înţeleg că a fost solicitat şi la o întrevedere cu primarul şi nu s-a dus. E o situaţie complicată şi neplăcută“, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi. Pentru a nu se ajunge la închiderea spitalului, unde se tratează anual mii de persoane, sunt luate în calcul o serie de tăieri salariale, tăierea gărzilor medicilor, a orelor de weekend, dar şi diminunarea sporurilor sub nivelul minim prevăzut de lege.
 
Doar zvonul acestor directive încinge însă spiritele printre angajaţi, care ameninţă că nu vor mai munci în aceste condiţii. Situaţia riscă să pornească o grevă generală, întrucât, pentru prima dată, conform reprezentanţilor Sanitas, şi medicii şi-au arătat nemulţumirea faţă de actuala conducere şi sunt dispuşi să-şi sisteze activitatea. Asistenţii şi infirmierii din spital şi-au întrerupt deja munca pentru câteva zile, la începutul acestui an, după ce managerul le-a tăiat lefurile la jumătate.
 
Angajări de medici fără să ai bani
 
„Nemulţumirea apare din partea tuturor angajaţilor, pentru că au fost făcute nişte mişcări manageriale greşite care au dus spitalul în situaţia în care să nu pot fi acoperite nici cheltuielile de funcţionare. Au fost luni când nu-şi realizau indicatorii contractaţi cu Casa de Asigurări şi nu aveau nici bani de salarii. Nici luna trecută nu le-au dat la timp. Lucrurile s-au stricat complet în ultimul an, după ce au fost angajaţi 15 medici pentru care nu exista finanţare. Doctorii nu au nicio vină şi nimeni nu contestă necesitatea acestor angajări, dar s-a ajuns ca toţi banii pentru restul cheltuielilor să se ducă în salarii şi să nu mai fie bani de nimic altceva“, explică preşedintele Sanitas Iaşi.
 
Deşi unitatea pe care o conduce se află în colaps financiar, managerul nu pare să fie de părere că alte angajări ar putea să înrăutăţească situaţia, astfel că, în luna iulie, patru posturi de asistent medical şef au fost scoase la concurs la spital. Printre greşelile care i se impută lui Costică Pânzaru se numără şi faptul că nu a făcut la timp demersurile necesare pentru a creşte de la IV la III gradul spitalului, lucru care i-ar fi adus mai mulţi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru a înţelege mai bine cum s-a ajuns la situaţia actuală, membrii Consiliului de Administraţii şi cei ai Sanitas i-au cerut managerului un raport al activităţii financiare. „S-a cerut un audit pentru a se vedea exact financiar de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns. Oamenii au spus că dacă lucrurile s-au întâmplat astfel fără voia managerului, adică au crescut preţurile, nu au avut bani şi s-a creat situaţia asta, să i se spele obrazul, dacă nu să spună tuturor angajaţilor din spital şi păşcănenilor că a făcut nişte paşi greşiţi în actul managerial. Vom vedea ce hotărâre va lua şi primarul când se va întoarce din concediu. E de neînţeles cum de la un milion de euro bani în cont la finalul anului 2017 să ai datorii neplătite de 2 milioane de lei“, a adăugat Iulian Cozianu.
 
Managerul spitalului nu vorbeşte: „E sărbătoare“
 
 Cei din spital cred că lucrurile ar mai putea fi salvate sub o nouă conducere, însă păcatele acutalului manager vor fi resimţite o perioadă îndelungată, până toate datoriile vor fi achitate. Dacă situaţia va continua să se deterioreze, mii de pacienţi din Paşcani şi împrejurimi vor avea de suferit. În 2018, doar în ambulatoriu au fost trataţi 70.844 de bolnavi, în timp ce în urgenţă au fost îngrijiţi 26.304. Contactat pentru a oferi un punct de vedere, managerul Costică Pânzaru ne-a transmis că este sărbătoare şi că are zi liberă.
 
Managerul Costică Pînzaru, despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris recent că era campionul pe judeţ al medicilor ce obţin bani grei din gărzi, a fost acum nevoit să sisteze plata gărzilor. Mai grav este că spitalul nu mai are deloc bani pentru plăţi curente, de funcţionare

Comentarii