De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii au trebuit să aleagă între mamă şi făt. Dramă în timpul operaţiei la Iași

miercuri, 30 iunie 2021, 02:01
2 MIN
 Medicii au trebuit să aleagă între mamă şi făt. Dramă în timpul operaţiei la Iași

Deşi cunoscută ca boală autoimună rară, în ultima perioadă au apărut tot mai multe cazuri de recto-colită hemoragică la femeile însărcinate, spune dr. Monica Holicov (foto).

Caz rar de operaţie chirurgicală efectuată săptămâna trecută la Spitalul „Sfântul Spiridon“. O echipă interdisciplinară formată din aproximativ 20 de cadre medicale, medici chirurgi, anestezişti, gastroenterologi, ginecologi au salvată o gravidă de la moarte. Femeia în vârstă de 27 de ani, din Iaşi, avea o sarcină de patru luni în evoluţie şi suferea de mai mult timp de recto-colită hemoragică. Pentru că starea tinerei s-a agravat, în urmă cu o lună a fost internată la Institutul de Gastroenterologie din cadrul spitalului.

„Pe lângă boala autoimună, gravida avea şi Clostridium difficile. Evoluţia a fost una nefavorabilă, din nefericire, şi s-a decis deschiderea ei de către o echipă interdisciplinară“, a declarat Monica Holicov, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Infecţia cu Clostridium difficile este o afecţiune nosocomială care se răspândeşte, în principal, din cauza igienei precare. Modul principal de transmitere este pe cale fecal-orală, prin ingerarea bacteriilor sau a sporilor bacterieni de pe suprafeţele contaminate. În cazul tinerei, nu se ştie de unde a luat bacteria. Cert este că infecţia a avansat şi a accelerat boala de care suferea, ajungând la colită fulminantă, adică afectarea întregului colon.

Potrivit specialiştilor, în cazul colitei fulminante intervenţia chirurgicală este obligatorie. Simptomele acestei boli sunt: diaree foarte severă, care poate duce la deshidratare foarte severă, şi şoc, dureri severe; sângerare masivă şi dilatarea acută a colonului, care poate cauza perforaţia peretelui intestinal.

„Când a intrat în operaţie, tânăra se afla deja în şoc septic. În timpul operaţiei s-a constat că intestinul era perforat în cinci locuri. S-a decis extirparea uterului şi a colonului. Am participat la operaţie, urmând să mă ocup de făt. Fătul era însă foarte, foarte mic. În plus, întreg abdomenul femeii era plin de materii fecale. Am ales să salvăm pacienta“, a mai adăugat dr. Holicov.

Aceasta a mai spus că, deşi este cunoscută ca fiind boală autoimună rară, în ultima perioadă au apărut tot mai multe cazuri de recto-colită hemoragică la femeile însărcinate.

„Am avut trei cazuri în trei ani, ceea ce nu s-a mai întâmplat anterior. În cazul celorlalte două cazuri, am reuşit şi am salvat bebeluşii pentru că sarcinile au fost avansate. Din nefericire, de data aceasta nu a fost altă soluţie. Tânăra se află în Terapie Intensivă la Spiridon, dar evoluţia va fi una bună“, a adăugat Monica Holicov.

Comentarii