Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!

GALERIE
vaccinare1
  • vaccinare1
- +

Aceştia spun că nu pot face faţă numărului mare de solicitări, mai ales în condiţiile în care platforma de înscrieri merge cu intermitenţe, şi adesea nu sunt locuri disponibile. „Şansele obţinerii unei programări de un pacient sunt mult mai mari decât prin medicul de familie”, conchid ei.

 

Medicii de familie aduc o serie de explicaţii referitoare la campania de vaccinare împotriva COVID-19 după ce au fost acuzaţi în mai multe rânduri că nu se implică suficient în această direcţie. Cei care fac parte din Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au precizat că în această etapă a programării la vaccinare, în care locurile apar chiar şi în cursul nopţii şi se ocupă imediat, nu pot face faţă tuturor solicitărilor, care sunt de multe ori agresive. Principala recomandare a medicilor este ca programarea să se facă prin intermediul aparţinătorilor unui pacient, pentru a alege centrul de vaccinare cel mai apropiat sau accesibil, dar şi ziua şi ora dorită.

„Persoanele vârstnice şi cele cu probleme de sănătate au frecvent nevoie de însoţitor, de exemplu pentru a fi transportate cu maşina, astfel încât programarea conţine mai multe variabile, care depăşesc cadrul discuţiei pacient-medic”, precizează aceştia. Un alt aspect este cel referitor la pacienţii cronici şi care nu s-au regăsit în baza de date, şi din această cauză nu s-au putut programa. „Pacienţii cu boli cronice, indiferent de vârstă, nu trebuie să prezinte adeverinţe de la medicul de familie nici la angajator şi nici la centrul de vaccinare. Pacienţii cu vârsta sub 65 de ani care nu s-au regăsit în baza de date furnizată de CNAS şi nu au putut fi validaţi în platformă nici de medici pot prezenta, atunci când se prezintă la programare în centrul de vaccinare, orice document medical cu diagnosticul (de ex. scrisoare medicală, bilet de externare, raport medical, reţetă ş.a.). Alte precizări vor fi oferite de Ministerul Sănătăţii în perioada următoare”, au completat specialiştii în medicina de familie.

O altă problemă este că majoritatea pacienţilor care apelează la medicii de familie cred că vaccinarea se face în cabinetele lor, şi nu ştiu că se realizează în centre de vaccinare organizate de autorităţi. De asemenea, se plâng de faptul că personalul existent în cabinet este unul extrem de mic, în majoritatea cazurilor fiind doar medicul de familie şi o asistentă medicală cu normă redusă. „Aceştia pot să se implice în activitatea extrem de consumatoare de timp de programare în platforma STS a pacienţilor pentru vaccinare în general doar în afara programului obişnuit de cabinet. Amintim că programul de lucru a fost deja prelungit începând cu luna octombrie pentru monitorizarea pacienţilor bolnavi de COVID-19 izolaţi la domiciliu. Consultaţiile obişnuite nu pot fi întrerupte sau amânate pentru a efectua câte o programare exact atunci când sună un pacient sau un aparţinător şi solicită ca programarea să fie făcută imediat, eventual pentru că au apărut locuri pe platformă în acel moment”, au mai explicat cei de la FNPMF. Medicii mai spun că platforma a prezentat numeroase erori pentru utilizatorii de tip „medic” şi că are în continuare probleme, fiind îngreunată folosirea sa.

„Medicii de familie accesează aceleaşi centre de vaccinare şi văd aceleaşi locuri libere de programare pe care le vede orice pacient sau aparţinător. Nu există centre speciale sau locuri dedicate fiecărui medic de familie pentru pacienţii săi. Astfel încât şansele obţinerii unei programări direct de către un pacient sau aparţinător care urmăresc continuu, zi şi noapte, apariţia unor noi centre şi locuri de programare în oraşul dorit, în ziua şi la ora dorite sunt mult mai mari decât prin intermediul medicului de familie”, au conchis medicii de familie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.