Medicii de familie vor putea trimite reţete pe e-mail și vor face consultații telefonice

joi, 02 aprilie 2020, 01:59
3 MIN
 Medicii de familie vor putea trimite reţete pe e-mail și vor face consultații telefonice

Consultaţiile vor putea fi acordate prin telefon. „Este o măsură care noi sperăm să rămână şi pe viitor. În străinătate, telemedicina este ceva obişnuit“, arată medicul Liviu Oprea.

Începând de zilele acestea, medicii de familie vor putea oferi consultaţii la distanţă, iar reţetele necesare pacienţilor vor putea fi trimise pe e-mail sau prin alte mijloace electronice după ce luni a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens. Medicii de familie ieşeni spun că această măsură este benefică atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi, care astfel evită să fie puşi pe drumuri fără să fie nepărată nevoie şi speră ca modificarea să rămână valabilă şi după ce va trece perioada de criză. În Hotărâre se menţionează că pot fi efectuate maximum opt consultaţii pe oră.

„Este o măsură care noi sperăm să rămână şi pe viitor. În străinătate, telemedicina este ceva obişnuit, însă acum este şi mai utilă având în vedere că pacienţii cronici sunt în special persoane în vârstă care se află şi în grupul de risc cel mai mare. Păstrăm consultaţiile faţă în faţă doar pentru situaţiile în care este nepărat nevoie, spre exemplu am avut astăzi (n.r. – miercuri) aproximativ 16 apeluri telefonice şi am văzut efectiv trei pacienţi“, a explicat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean.

Medicul mai spune că majoritatea apelurilor telefonice sunt purtate cu persoanele izolate la domiciliu pentru a le verifica starea de sănătate şi dacă au apărut simptome, restul sunt discuţii cu pacienţii care au nevoie de reţete pentru tratamentele pe care le urmează, dar se înregistrează şi conversaţii cu alte persoane care se simt rău şi doar dacă este necesar sunt chemaţi la cabinet pentru obţinerea unor informaţii suplimentare.

În Hotărârea de Guvern se precizează şi modul în care pot fi acordate reţetele, prezenţa efectivă a pacientului în cabinet nefiind necesară. Pentru o astfel de reţetă, pacientul trebuie să ia legătura telefonic cu medicul de familie, care va face şi va valida reţeta şi ulterior o va trimite pacientului pe e-mail sau prin alte metode, existând şi varianta de a transmite reţeta direct farmaciei de unde pacientul va cumpăra medicamentele. Măsurile au fost solicitate încă din urmă cu câteva săptămâni de specialiştii din medicina de familie, aceştia motivând că în acest mod pot fi protejaţi atât pacienţii, cât şi specialiştii.

De asemenea, în această perioadă de criză va fi prelungit cu 90 de zile termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere pentru specialităţile clinice şi paraclinice, iar folosirea cardului de sănătate nu mai este obligatorie.

Medicii de familie spun că inclusiv în mediul rural majoritatea pacienţilor îşi verifică în mod constant valorile tensiunii arteriale, comunică cu medicul la telefon pentru a cere sfaturi sau se ţine legătura cu aparţinătorii în cazul celor vârstnici. Mai complicat însă devine în cazul vârstnicilor fără rude apropiate care să aibă grijă de ei. În aceste cazuri, medicii se pot deplasa la domiciliu, însă doar dacă persoana respectivă nu prezintă simptome de infecţii respiratorii acute.

„Deşi pare ciudat, inclusiv în mediul rural, majoritatea oamenilor au tensiometre, îşi iau tensiunea, există parametri care pot fi urmăriţi, discutăm cu cei tineri din familie prin diferite canale de comunicare“, a precizat dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni.

O problemă care a rămas însă nerezolvată este cea a echipamentelor de protecţie pe care medicii de familie trebuie să le achiziţioneze pe cont propriu, costurile fiind foarte mari.

„Din păcate, nu suntem pe lista de priorităţi a Guvernului. Dacă până acum găseam dezinfectant cu un preţ de 20-30 de lei, acum îl găsim cu 80-120 de lei, de asemenea, măşti chirurgicale achiziţionăm cu 5-6 lei“, a completat dr. Liviu Oprea.

Comentarii