Medicul Constantin Tuleaşcă, absolvent al UMF Iaşi, singurul român premiat de două ori de Academia de Medicină a Franţei

marți, 27 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Medicul Constantin Tuleaşcă, absolvent al UMF Iaşi, singurul român premiat de două ori de Academia de Medicină a Franţei

Medicul Constantin Tuleaşcă, neurochirurg care lucrează în Lausanne, Elveţia, a devenit singurul român premiat de două ori de Academia Naţională de Medicină a Franţei. 

Acesta a primit în decembrie 2022 distincţia Léon Baratz-Docteur Darolles, pentru cercetările şi activitatea medicală desfăşurată în domeniul neurochirurgiei Gamma Knife, în care acesta este specializat.

În 2022, medicul a fost premiat pentru lucrarea sa – „Rolul dozei biologice efective in radio-neurochirurgia Gamma Knife a malformaţiilor arteriovenoase cerebrale”.

În 2016, acesta a devenit primul român premiat de Academia Naţională de Medicină a Franţei, fiindu-i acordată distincţia Auguste Secrétan pentru „o contribuţie deosebită adusă în tratamentul durerii”. Este vorba despre un studiu făcut la Lille, când acesta a fost într-o bursă de tip fellowship de neuro-oncologie în perioada 01.11.2019 – 31.10.2020, pe tema malformaţii arteriovenoase cerebrale tratate cu radiochirurgie.

„De obicei, eficacitatea tratamentului se evaluează prin prisma închiderii (obliterării) acestor malformaţii. Parametrul cheie până la acest studiu era doza prescrisă acestor malformaţii, doză care este frecvent 24 (între 20-24 Gy). În acest studiu am preluat, pentru prima dată în literatură, un parametru utilizat în radioterapie (mai multe şedinţe de iradiere), dar niciodată în radiochirurgie (o singură şedinţă de iradiere). Parametrul nou – doza biologică efectivă (e de fapt doza prescrisă, dar modulată pe unitatea de timp: dacă prescriem aceeaşi doză şi e livrată în 30 de minute sau 90 de minute, fiindcă eficacitatea nu este acceaşi). Concluzia: cu cât durata de iradiere este mai scurtă, doza biologică efectivă mai mare, sunt şanse de vindecare a malformaţiei mai mari şi risc de complicaţii mai mic”, a explicat Constantin Tuleaşcă pentru „Ziarul de Iaşi”.

Soţia sa, laureată a Academiei anul trecut

În total, la Lille, acesta a tratat 149 de cazuri, iar noutatea cercetării sale a fost motivul pentru care Academia Naţională de Medicină a Franţei l-a premiat din nou, la şase ani distanţă. Este a doua lucrare majoră în acest domeniu, pe acest parametru, prima a fost scrisă tot de către medicul cu origini ieşene, după o colaborare cu unităţi din Oxford şi Marsilia, pe subiectul nevralgiei de trigemen.

Acest studiu nu va rămâne doar în literatura de specialitate: medicul spune că există premisele ca noul parametru utilizat în tratament, doza biologică efectivă, să devină normă în radiochirurgie.

„Acest studiu, împreună cu altele la care am participat, ar putea crea o schimbare în maniera de a trata un pacient în radio-neurochirurgie: până acum am prescris timp de 60 de ani doze de iradiere – e posibil ca în următoarea decadă să prescriem în termen de doză biologică efectivă, căutând un anumit efect radiobiologic”, a mai spus Constantin Tuleaşcă pentru „Ziarul de Iaşi”.

Şi soţia sa, Ana-Maria Călinescu-Tuleaşcă, este tot medic şi a fost premiată anul trecut de către Academia Naţională de Medicină a Franţei, fiind distinsă cu „Premiul Étienne Chrabrol” pentru un studiu realizat la Paris despre transplantul hepatic pediatric. 

Comentarii