Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medicul Răzvan Constantinescu acuzat că a denigrat Universitatea de Medicină din Iaşi

GALERIE
razvan constantinescu
  • razvan constantinescu
- +

Dr. Răzvan Constantinescu, gastroenterolog, a fost audiat în Comisia de Etică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi după ce a fost reclamat de către unul dintre colegii săi. În principiu, reclamaţia arăta că dr. Constantinescu s-a declarat a fi împotriva deciziei universităţii de a admite studenţi în sesiune pe baza vaccinului anti COVID-19, testare RT-PCR sau antigen, dar şi în urma trecerii prin boală.

Substratul este însă unul mai amplu: UMF Iaşi şi Colegiul Medicilor au fost criticate în dese rânduri fiindcă nu a luat măsuri împotriva teoriilor vehiculate în spaţiul public de către Răzvan Constantinescu.

La începutul acestui an, spre exemplu, mai multe publicaţii naţionale au raportat faptul că medicul a fost reclamat la Colegiul Medicilor pentru răspândirea de informaţii false în contextul pandemiei COVID-19.

În reclamaţie sunt invocate afirmaţii făcute de medic pe tot parcursul anului 2020, când medicul ieşean a reciclat cele mai des întâlnite teorii conspiraţioniste pe subiectul pandemiei.

Acestea au fost aproape în integralitate invalidate până în prezent sau, în orice caz, la momentul afirmaţiilor medicului ieşean, nu existau dovezi ştiinţifice care să le susţină (cum nu există nici până astăzi): „virusul a fost creat în laborator”, „medicii au fost forţaţi să falsifice certificatele de deces”, „măştile chirurgicale sunt nocive”, „pandemia a fost un pretext de distrugere a economiilor ţărilor”, „vaccinurile sunt produse experimentale şi inutile” etc.

Constantinescu acuză UMF de „constrângere şi ameninţare” a studenţilor

În cazul audierilor de la UMF, reprezentanţi ai universităţii îl acuză pe dr. Răzvan Constantinescu că a încălcat principiul desfăşurării şedinţelor în cadru restrâns, închise publicului, tocmai pentru a-i proteja pe cei acuzaţi înainte de a se determina dacă se fac sau nu vinovaţi.

Practic, înainte ca membrii Comisiei de Etică să tehnoredacteze înregistrarea discuţiilor, pentru a o avea la dosar, pe Facebook a apărut un „transcript” realizat de medicul ieşean, în care acesta îşi trece integral toate replicile sale şi „în rezumat succint” pe cele ale preşedintelui comisiei.

În documentul care se înţelege că ar fi redactat de medic, dar neasumat de acesta oficial pe pagina sa de Facebook, el invocă faptul că a prezentat replicile sale în şedinţă „pentru caracterul extrem de instructiv al modului în care mi-am formulat apărarea”.

În documentul făcut public de Răzvan Constantinescu acesta susţine că nu a denigrat universitatea, face trimitere la sensul cuvintelor, şi spune că pur şi simplu nu a fost de acord cu decizia conducerii UMF (legat de testarea studenţilor sau de primirea lor la examene după trecerea prin boală sau după vaccinarea anti COVID-19).

„Eu am criticat o decizie: dacă aş critica o decizie a premierului Cîţu, asta ar însemna că denigrez România? (...) Eu am protestat împotriva unei decizii care chiar încalcă etica universitară”, a spus, conform textului realizat de acesta, dr. Răzvan Constantinescu.

Acesta a numit, în diferite contexte, conform documentului care circulă în mediul online, că decizia universităţii are caracter „de constrângere şi ameninţare”.

A şi reluat, conform aceluiaşi text, o parte dintre teoriile pe care le susţine în public şi pentru care a fost reclamat la Colegiul Medicilor, inclusiv cea că vaccinarea ar fi un „experiment medical care foloseşte terapie genică”.

Ba mai mult, medicul afirmă că nu s-a vaccinat şi nu vrea să se testeze înainte de a intra în sala de examen – fiindcă UMF a decis că şi personalul didactic trebuie să facă acest pas, nu doar studenţii.

„Am examen pe 17 şi îmi grăbesc avocatul să finalizeze cererea de suspendare a deciziei. Vreau şi eu la examen! Şi eu nu doresc să fac niciun test! Nu-i prevăzut în lege, nici în contractul meu de angajare, că trebuie să fac teste înainte de examene. Să văd şi eu dacă îndrăzneşte cineva să mă dea afară din examen!”, a mai scris dr. Răzvan Constantinescu.

Comisia de Etică: „Ne-a impresionat în mod negativ”

Contactată de către „Ziarul de Iaşi”, prof.dr. Cristina Gavrilovici, preşedintele Comisiei de Etică de la UMF, a declarat că nu vrea să comenteze asupra discuţiilor din timpul şedinţei, dar a menţionat că, din punctul de vedere al universităţii, publicarea acelui transcript este una ilegală şi au loc discuţii pentru a vedea cum să procedeze în cazul acestuia.

„Prin regulament, putea să vină însoţit de cine dorea, de avocat, de reprezentanţii opiniei publice, avea libertatea aceasta, inclusiv să îşi exprime punctul de vedere înainte, în scris. Dar el a ales această manieră. I-am cerut permisiunea pentru a înregistra întâlnirea înainte de a începe, dar noi încă nu am finalizat transcrierea în momentul în care am văzut deja acel document apărut online. Dumnealui a făcut-o ilegal, fără consimţământul nostru, ne-a impresionat în mod negativ”, a declarat prof.dr. Cristina Gavrilovici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri