Misterele „Socola”: Procurorii caută 2 hectare de pădure de la Şipote, care au dispărut în 2 ani de la plantare

marți, 23 august 2022, 01:50
4 MIN
 Misterele „Socola”: Procurorii caută 2 hectare de pădure de la Şipote, care au dispărut în 2 ani de la plantare

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” încă mai are de desluşit mistere rămase cadou de la ultimele administraţii ale unităţii medicale. Una dintre cele mai ciudate speţe este cea a pădurii de Paulovnia care a dispărut înainte de a fi plantată. 

Conform unui raport de audit intern intrat în posesia „Ziarului de Iaşi”, Institutul Socola a vrut să cumpere în octombrie 2018 aproape 1.400 de butaşi de tip Paulovnia, pe care să-i planteze la secţia exterioară de la Şipote. Scopul era să obţină lemne de foc mai ieftine decât în comerţ, fiindcă această specie este recunoscută pentru dezvoltarea rapidă şi pentru faptul că este un lemn de esenţă tare, care generează mai multă căldură.

S-a cerut ofertă de la un singur operator

În raportul de audit intern întocmit în noiembrie 2020 se menţionează că la licitaţia publică organizată de spital nu s-a prezentat niciun operator privat, astfel că Serviciul Achiziţii a cerut unui singur operator economic – firma ISEO – o ofertă pentru înfiinţarea unei culturi de Paulovnia pe 2 hectare şi Topinambur (o legumă cunoscută sub numele de nap porcesc) pe alte două hectare.

Compania a răspuns doar pentru cultura de arbori Paulovnia, oferind în schimbul a 30.000 de lei fără TVA 1.360 de arbuşti, plantarea lor manuală, udarea lor, consultanţă gratuită pe perioada cultivării, proiectare gratuită a unui sistem de irigare, dar şi muncitori şi transport inclus.

Contractul a parcurs toţi paşii în interiorul institutului, obţinând toate avizele până când s-a ajuns la efectuarea plăţii, după semnarea unui proces verbal de predare primire pe data de 27 noiembrie 2018. Auditul intern a arătat însă că procesul verbal nu a fost înregistrat în registratura Socola şi că semnătura de primire este doar olografă, nu există un nume-prenume al semnatarului.

La Şipote nu a fost găsit niciun arbore Paulovnia

Mai mult, echipa de audit s-a deplasat pe teren să vadă care este stadiul plantaţiei, dacă a fost întreţinută şi dacă poate fi folosită, la aproape doi ani de la primirea butaşilor. Surpriza a fost că la Şipote nu a fost găsit niciun arbore din specia Paulovnia. „Plantaţia nu a fost identificată vizual, după aproximativ 22 de luni de la plantare.

La verificarea de pe teren a fost imposibilă identificarea unor butaşi, astfel că s-a considerat oportună solicitarea unei «note de relaţii» angajatului institutului cu responsabilităţi pe acest sector de activitate, în speţă şefului Serviciului Administrativ Tehnic”, se precizează în raportul de audit.

Angajatul respectiv le-a spus auditorilor că a plantat copacii în anul 2019, „la sfârşitul iernii”, dar acest lucru nu se potriveşte cu procesul verbal din noiembrie 2018, care, conform auditorilor, are alte date.

Angajatul a spus că salariatul care se ocupa de activitatea agrozootehnică a oferit rapoarte de activitate cu privire la uscarea puieţilor, dar nu a putut să prezinte documente în acest sens fiindcă s-a aflat în izolare la domiciliu în perioada auditului. Dauna totală în bugetul Socola: 34.000 de lei, cu tot cu TVA.

Plângere penală, nesoluţionată până astăzi

În februarie 2021, conducerea unităţii medicale de la acel moment a depus o plângere penală împotriva angajaţilor care au fost identificaţi ca fiind vinovaţi de prejudiciul adus. Nici până astăzi, însă, soluţia nu este clarificată, „pădurea” nu a fost găsită şi persoanele nominalizate în plângerea respectivă încă ocupă funcţii în cadrul institutului.

„La dosarul de achiziţii nu s-au regăsit fundamentări, studii / analize cu privire la beneficiile institutului prin culturile de Paulovnia, pretabilitatea terenurilor deţinute pentru asemenea culturi sau economicitatea fondurilor bugetare generate pe o anumită perioadă de timp, respectiv documente care să susţină / justifice cheltuirea fondurilor publice”, se precizează în plângerea trimisă procurorilor, consultată de „Ziarul de Iaşi”.

În plângere se specifică faptul că unele explicaţii date de angajaţii de la Şipote spun că de fapt copacii au fost plantaţi de către 2 angajaţi ai firmei în patru zile.

„Nu poate fi primită această explicaţie având în vedere că trebuiau executate la cazma un număr de 1.367 de gropi de o anumită adâncime, fapt de neconceput a fi realizat de 2 oameni în 4 zile. Dintr-un simplu calcul arată că o persoană a executat 170 de gropi pe zi şi a efectuat şi activităţi de udare la plantare şi post-plantare, fapt de neacceptat”, se mai precizează în plângerea penală.

În plângerea transmisă procurorilor, cei de la Socola au trimis şi un răspuns al companiei care a livrat butaşii de Paulovnia, în care confirmă faptul că au efectuat plantarea în patru zile cu doi angajaţi, dar că au fost ajutaţi de faptul că un lac de acumulare din apropierea Şipote a fost folosit pentru a aduce apă la udare, dar a şi plouat, iar gropile au putut fi săpate rapid. 

Comentarii