Mitropolia Moldovei reacționează după propunerea lui Flutur de a înființa Mitropolia Bucovinei

Mitropolia Moldovei: „Propunerea domnului Flutur înseamnă o serie de schimbări care nu sunt realiste”

joi, 30 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Mitropolia Moldovei: „Propunerea domnului Flutur înseamnă o serie de schimbări care nu sunt realiste”

La solicitarea „Ziarului de Iași”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a reacționat la afirmația vicepreședintelui PNL Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava, care a solicitat reînființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava. Aceasta a făcut declarația la finalul săptămânii trecute, după slujba de pomenire a domnilor Moldovei care a fost oficiată de PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Cetatea de Scaun a Sucevei. 

„Domnul președinte Flutur va primi un răspuns pe această problemă din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu detalierile de rigoare. În orice caz, o problemă de acest gen se discută, înainte de a fi lansată în spațiul public, mai întâi cu factori de decizie pe linie bisericească, ceea ce domnul președinte Flutur nu a făcut. Dacă ar fi să se dea curs unei astfel de propuneri, ar însemna să se producă o serie de schimbări, cum ar fi înființarea de noi eparhii în județul Suceava – ceea ce nu este realist și, cu siguranță, constituie un demers cu care autoritatea bisericească locală nu va fi, pe bună dreptate, de acord”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru „Ziarul de Iași”.

CITEȘTE ȘI: Gheorghe Flutur vrea reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava

Anterior, Flutur declarase că mesajul său este unul curajos, susținând că Suceava ar „merita” o mitropolie proprie. „Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viață când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteți aici preoți, care alături de noi, de mireni, avem această obligație să putem să-i convingem pe ceilalți că trebuie să aducem înapoi Mitropolia Bucovinei, care a fost desființată”, a spus Gheorghe Flutur la finalul slujbei. Mitropolia Bucovinei a existat în trecut, încă din 1873, însă aceasta avea sediul la Cernăuți, iar după Primul Război Mondial a fost integrată în Biserica Ortodoxă Română. Ea a încetat să existe după ce Cernăuțiul, alături de o bună parte din nordul Bucovinei, au fost anexate de URSS după al Doilea Război Mondial.

Comentarii