Nicio universitate ieșeană în ultimul clasament ,,World University Rankings QS”

luni, 15 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Nicio universitate ieșeană în ultimul clasament ,,World University Rankings QS”

Nicio universitate din Iași nu apare în clasamentul internaţional pe domenii ,,World University Rankings QS”, publicat în această săptămână.

Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) se situează pe poziția 392 dintr-un total de 688 de universități luate în considerare în cel mai nou clasament pentru Europa, la secțiunea ,,Arts and Humanities”. 

Anul trecut, Universitatea București ocupa poziția 375 și UBB 376.

Astfel, doar 4 universități din România au mai reușit să se clasese în top 500, la nivelul continentului: Universitatea ,,Babeș Bolyai” din Cluj – 392 , Universitatea din București – 501 (,,Arts and Humanities”), Universitatea Politehnică din București – 401 (secțiunea ,,Engineering and Technological”) și Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațeganu” din Cluj – 501 (secțiunea ,,Life Sciences and Medicine”).

În clasamentul QS – Europa, Republica Cehă figurează cu o instituție de învățământ superior în top 100 și alte 2 în top 200, iar Polonia cu o universitate în top 100 și încă una în top 200. Estonia și Lituania au câte o universitate în top 200. Celelalte țări est-europene nu au prezență în top 200.

Clasamentul european este dominat de universități britanice.

Ediția din acest an, QS World University Ranking 2024, introduce modificări substanțiale în metodologie, luând în calcul 3 noi parametri – durabilitatea, rezultatele la angajare și participarea la rețele internaționale de cercetare. Potrivit autorilor, clasamentul se bazează pe analiza a peste 17 milioane de materiale academice și pe opiniile oferite de peste 240.000 de angajați și angajatori din mediul academic.

QS World University Rankings este o publicație anuală a clasificării mondiale a universităților. Constă în trei părți: clasificarea globală, clasificarea după subiecte (pentru 51 de subiecte și cinci domenii de specialitate), ca și cinci clasificări regionale independente (Asia, America Latină, Europa și Asia Centrală în dezvoltare, BRICS).

 

Comentarii