Nu tot ce zboară în Bihor se poate înghiţi şi la CJ Iaşi. Deplasările pe bani publici rămân „la secret” la noi

marți, 28 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Nu tot ce zboară în Bihor se poate înghiţi şi la CJ Iaşi. Deplasările pe bani publici rămân „la secret” la noi

Consiliul Judeţean Bihor a obţinut o reducere a consumului de carburant cu 40 la sută după ce a montat sisteme GPS pe maşinile administraţiei judeţului. Ulterior, şi autovehiculele instituţiilor subordonate au intrat în acelaşi regim. La Iaşi, o propunere similară a fost respinsă ieri în bloc de consilierii PNL şi PMP. „Perfect, proiectul a picat”, a spus preşedintele Costel Alexe după vot.

Singurul proiect de hotărâre care a atras atenţia dintre cele puse iniţial pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean este, practic, o copie după cel aplicat de administraţia judeţului Bihor – unde preşedinte este Ilie Bolojan. Ieri, în şedinţa CJ Iaşi, doar acest proiect a fost respins de consilierii liberali cu sprijinul celor de la PMP, toate celelalte trecând cu unanimitate de voturi.

CJ Bihor are în subordine 8 instituţii, pe când CJ Iaşi – 31. Între acestea se află însă ApaVital, care deţine o flotă de 269 de autovehicule. Dintre acestea, doar 10 nu au montate sisteme GPS. Montarea unui asemenea sistem costă aproximativ 750 de lei, adică echivalentul a două plinuri de combustibil sau aproximativ 1.200 km parcurşi.

Avantajele au fost menţionate ieri în plenul CJ Iaşi atât de iniţiatorii proiectului, de la USR, cât şi de susţinătorii lui, doar de la PSD: economie de carburant şi uzură mai mică a cauciucurilor şi motorului. „Dumneavoastră şi colegii care aveţi posibilitatea în timpul programului să vă plimbaţi cu maşina, cum s-ar zice a «întreprinderii», n-o s-o mai puteţi face dacă vom avea această monitorizare”, a intervenit Mircea Manolache.

Anterior, Adrian Slabu (USR) le-a arătat celor din conducerea CJ că proiectul de la Bihor şi cel propus ieri la Iaşi sunt identice. Din partea şefilor CJ nu a venit nicio explicaţie privind împotrivirea faţă de acest proiect.

„Perfect, proiectul a picat”, a fost singura remarcă a preşedintelui Costel Alexe. Acesta fusese filmat luna trecută venind singur cu o maşină a CJ la un magazin de mobilă din zona Baza 3, după încheierea programului de lucru la Casa Pătrată.

Faţă de bihoreni, care şi-au şi redus parcul auto în noiembrie anul trecut de la 27 la 13 maşini, în garajul CJ Iaşi au acum loc doar 9 autovehicule. Instituţiile subordonate deţin 410 maşini, dintre care 269 la ApaVital, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi 13 la Aeroport. Cu tot cu cele ale CJ Iaşi, ar mai trebui montate sisteme GPS pe 155 de autovehicule.

Comentarii