O anchetă a DIICOT a şters o sponsorizare de 70.000 de lei pentru Kasta Morrely

luni, 07 martie 2022, 03:01
3 MIN
 O anchetă a DIICOT a şters o sponsorizare de 70.000 de lei pentru Kasta Morrely

Consilierii locali se reunesc poimâine într-o şedinţă extraordinară a plenului. Pe ordinea de zi figurează doar două proiecte de hotărâre, ambele amânate de la şedinţa precedentă: nominalizarea reprezentanţilor Consiliului Local (CL) în comisia de evaluare a probei interviu la concursurile pentru funcţia de director la şcoli şi aprobarea calendarului de evenimente pentru luna martie – aprilie 2022, manifestări în cazul cărora Primăria acordă un sprijin financiar sau logistic.

Primăria a renunţat la o alocare controversată

Cel de-al doilea proiect a stârnit controverse la precedenta şedinţa în contextul unui eveniment inclus în program, respectiv alocarea a 70.000 lei pentru un festival de modă organizat de Asociaţia Kasta Morrely. Liderul de grup al USR Răzvan Timofciuc a cerut excluderea din calendar a acestui eveniment.

„În spaţiul public a apărut confirmarea oficială că DIICOT a pornit o investigaţie în privinţa unuia dintre fondatorii acestei asociaţii (…) au fost publicate mărturii ale unor tinere care susţin că au fost abuzate sexual şi psihologic de Morel Bolea. Având aceste informaţii, nu consider oportun să continuăm finanţarea acestei asociaţii şi propun retragerea din lista de evenimente a acestui parteneriat”, a declarat Timofciuc, în plenul de la sfârşitul lunii februarie.

Aceeaşi propunere a venit şi din partea PSD. În schimb, primarul Mihai Chirica şi liberalii nu au fost de acord cu solicitarea, iar edilul a subliniat atunci că manifestarea (o gală dedicată industriilor creative) este un „eveniment tradiţional” în Iaşi, iar Primăria nu este singurul partener.

Un reprezentant al asociaţiei a susţinut, la rândul lui, că proiectul este finanţat inclusiv de Comisia Europeană printr-un program intitulat „Europa Creativă”. „Scandalurile care au fost în presă bănuiesc că nu trebuie confundate cu un proiect care aduce vizibilitate pentru oraşul nostru”, a spus reprezentantul asociaţiei.

În acelaşi timp, el a susţinut că Morel Bolea nu se află în conducerea organizaţiei.

„Nu putem sancţiona totuşi o entitate care are un istoric bun şi care a avut nişte proiecte de succes din cauza unei persoane. Dacă (Morel Bolea, n.r.) nu e implicat în decizie la acest moment şi nu reprezintă asociaţia nu cred că e o problemă”, a intervenit atunci liderul de grup al liberalilor Ciprian Bostan.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost supus aprobării plenului CL şi a fost respins în totalitatea sa, inclusiv celelalte evenimente ce erau incluse: liberalii au votat „pentru”, dar nu au avut destule voturi (un consilier PNL a lipsit de la vot).

Noul proiect de hotărâre cu privire la calendarul de evenimente, introdus pe ordinea de zi a şedinţei din 8 martie, nu mai cuprinde şi festivalul propus de Asociaţia Kasta Morrely. În schimb, alte 16 manifestări ar urma să fie finanţate de Primărie cu o sumă totală de peste 550.000  lei. Cei mai mulţi bani (200.000 lei) sunt prevăzuţi în cadrul unui program de manifestări intitulat „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand”, evenimente care ar urma să aibă loc până în octombrie 2022. Programul cuprinde difuzarea de filme, întâlniri şi dezbateri pe tema regalităţii, vernisaje şi lansări de carte. Potrivit Primăriei, este propusă organizarea unei Caravane Cinematografice a Încoronării, cu punctul central la Iaşi, şi care va ajunge în alte 23 localităţi, printre acestea numărându-se şi Cernăuţi.

Comentarii