O decizie care îi dă fiori primarului Chirica: judecătorii au aprobat acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de un inspector de la Urbanism

joi, 23 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 O decizie care îi dă fiori primarului Chirica: judecătorii au aprobat acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de un inspector de la Urbanism

Procurorii DNA au obţinut o victorie de etapă în dosarul „Flux”. Magistraţii Tribunalului au aprobat ieri acordul de recunoaştere a vinovăţiei de către Gabriel Ghergheşanu, inspectorul din cadrul Primăriei acuzat că ar fi sprijinit activitatea inculpaţilor principali. Recunoaşterea de către Ghergheşanu a calităţii de complice, va putea fi folosită de procurori pentru a demonstra faptele principale.

În cadrul Primăriei, Ghergheşanu era responsabil cu întocmirea certificatelor de atestare a edificării noilor construcţii. Ulterior, certificatele erau semnate de conducerea municipalităţii, ele certificând că noua clădire respectă autorizaţia. În baza certificatului de atestare întocmit de Ghergheşanu, Flux SRL a putut intabula un bloc cu 9 niveluri, ridicat în locul unei clădiri cu doar trei niveluri, câte erau permise de autorizaţia de construire. Ghergheşanu a declarat anchetatorilor că primarul Mihai Chirica l-a trimis să întocmească formele de certificare şi că ilegalităţile comise erau de notorietate în cadrul Primăriei.

Acuzaţiile aduse lui Ghergheşanu de procurori au vizat falsul intelectual şi complicitatea la abuz în serviciu, fapte aflate în completarea celor reproşate inculpaţilor din dosarul „Flux”. Pentru prima infracţiune, Ghergheşanu a fost condamnat la 8 luni de închisoare, iar pentru cea de-a doua, la 2 ani de închisoare. Executarea pedepsei rezultante, de 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare, a fost suspendată de judecători pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

În dosarul principal, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu este acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu pentru că semnase certificatul de atestare, deşi cunoştea situaţia reală a imobilului. Primarul Mihai Chirica a fost inculpat pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, el acordând sprijin moral şi încurajându-l pe Harabagiu să semneze certificatul de atestare a edificării şi acceptând emiterea actului. Fostul arhitect-şef al municipiului, Anca Brânduşescu va fi judecată pentru fals intelectual şi abuz în serviciu prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu cu ocazia atestării edificării blocului construit de Cheşcu. Marianei Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru i s-a reproşat faptul că admisese cererea de intabulare a imobilului, săvârşind astfel infracţiunea de abuz în serviciu. Administratorul Flux SRL, Tudor Cheşcu, a fost trimis în judecată pentru complicitate la fals intelectual şi la abuz în serviciu, reproşându-i-se faptul că ar fi acordat ajutor viceprimarului Harabagiu şi Marianei Popa în demersurile de înregistrare ca legal a blocului construit de societatea pe care o administra. Pentru aceleaşi fapte a fost inculpată şi însăşi societatea Flux SRL.

Dosarul „Flux” se află pe rolul Tribunalului de la mijlocul lunii iulie a anului trecut, fără să fi depăşit însă faza camerei preliminare, în care se analizează legalitatea rechizitoriului şi a colectării probelor de către procurori. Curtea de Apel ar urma să se pronunţe vineri asupra legalităţii sesizării instanţei.

Comentarii