O femeie de 67 de ani, pusă la pământ de câini: a ajuns la spital cu mușcături și fractură de coloană vertebrală

sâmbătă, 14 ianuarie 2023, 02:50
4 MIN
 O femeie de 67 de ani, pusă la pământ de câini: a ajuns la spital cu mușcături și fractură de coloană vertebrală

O femeie de 67 de ani din localitatea Mânzătești, comuna Ungheni, județul Iași, a fost atacată de doi câini de talie mare în dimineața zilei de joi, 12 ianuarie. Aceasta a ieșit să ducă gunoiul menajer în fața proprietății, în zi de colectare, moment în care a fost atacată de doi câini maidanezi de talie mare, conform relatărilor făcute polițiștilor. 

Animalele au trântit-o la pământ, mușcând-o de mâna dreapta, și nu este clar motivul pentru care s-au retras, dacă femeia a fost sau nu ajutată de altcineva. Locul din sat în care aceasta locuiește este mai retras, la circa 200 de metri terminându-se rândul de case.

Femeia a fost transportată la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, unde dincolo de plăgile profunde rezultate în urmă mușcăturilor de câini, a fost depistată și cu o fractură la nivelul coloanei vertebrale, în zona bazinului.

„Am avut o pacientă mușcată de braț de către un câine de talie mare, care a căzut pe spate și a făcut o fractură de L1 cu fragment osos în calul medular, fără fenomene neurologice, a fost trimisă la Spitalul de Neurochirurgie”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

„În prezent îmi este frică (recunosc) de «haitele» de câini aflate în libertate în zonă”

Victima a ajuns la spital acuzând dureri la nivelul spatelui și a mâinilor, iar medicii au constatat că a fost mușcată de ambele brațe, fiind tratate „plăgi profunde” rămase în urma atacului câinilor. Femeia a fost și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru a primi profilaxie antirabică și s-a întors în cursul zilei de vineri, 13 ianuarie, pentru un control la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Unul dintre cititorii „Ziarului de Iași” care ne-a semnalat acest caz spune că merge des în zona respectivă, în Mânzătești, comuna Ungheni, la rudele sale de acolo, și că se întâlnește des cu haine de câini maidanezi.

„Cunosc oarecum personal această situație, întrucât merg destul de des în localitate, și, începând din zona CET Holboca și până pe șesul Jijiei spre Bosia-Ungheni sunt zeci de câini în libertate. Aceștia, instinctual, se grupează în haite și apar tragediile. Deși, în pandemie, mergând des la părinții mei octogenari (care aveau nevoie de medicamentele permanente și de alte bunuri pentru consumul propriu), îmi făcusem obiceiul să alerg pe drumul de legătură dintre Mânzătești și Jijia / Bosia, în prezent îmi este frică (recunosc) de «haitele» de câini aflate în libertate în zonă și care au pus practic stăpânire pe zonă, de-a lungul șoselei (Dancu – Holboca – Cristești – Mânzătești – Pod Jijia – Bosia)”, a spus cetățeanul.

Primarul: „Nu știam că avem probleme cu câinii”

„Ziarul de Iași” a luat legătura cu primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu, care a spus că din câte știe el nu sunt probleme cu câinii vagabonzi la nivelul comunei. Nu auzise nici despre cazul femeii de 67 de ani, dar din descrierea reporterilor a spus că o cunoaște și va încerca să lămurească ce s-a întâmplat și să o ajute pe femeie.

„Mai sunt acum doar trei câini tineri în zonă, cu o talie mai mărișoară, care sunt pașnici și hrăniți în fiecare zi de câteva persoane de la școală și de câteva persoane din comună iubitoare de animale, dar ei nu sunt agresivi. Nu am primit niciodată vreo solicitare să intervenim că sunt cazuri de câini agresivi pe acolo, pe unde locuiește femeia. Însă au fost de mai mult timp discuții la nivelul Zonei Metropolitane să fie construite două padocuri, la Holboca și la Valea Lupului, fiindcă mai multe comune se confruntă cu problema câinilor vagabonzi”, a declarat Iulian Marcu pentru Ziarul de Iași.

La finalul lunii noiembrie, anul trecut, a avut loc un caz similar în municipiul Iași, când un bărbat de 65 de ani a ajuns la spital după ce a fost mușcat de patru câini fără stăpân. Acesta a fost mușcat inclusiv de față, iar medicii au oferit un prognostic rezervat pentru recuperarea sa din punct de vedere estetic, una dintre urechi fiind aproape desprinsă.

Incidentul a avut loc în zona Cicoarei, când bărbatul se întorcea de la fratele său care stă în cartierul Galata și mergea către domiciliul său din Zimbru.

FOTO-ARHIVA

Comentarii