O nouă groapă comună descoperită în judeţul Iaşi. Ar fi cea a femeilor și copiilor

vineri, 26 iulie 2019, 11:07
2 MIN
 O nouă groapă comună descoperită în judeţul Iaşi. Ar fi cea a femeilor și copiilor

O nouă groapă comună a fost descoperită de cercetători ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în pădurea Vulturi din judeţul Iaşi. Au fost determinate 25 de victime, majoritatea femei şi copii, şi a fost începută ancheta penală. Aceasta este a doua groapă descoperită într-un proiect „Elie Wiesel”.

Elizabeth Ungureanu este coordonatoarea proiectului. A fost la faţa locului cu echipa de arheologi şi a prezentat vineri descoperirile. „Aceasta descoperire întregeşte tabloul tragediei din 1945”, a spus ea la o conferinţă de presă.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a desfăşurat, în perioada 24 – 29 iunie 2019, proiectul de cercetare pentru identificarea de noi gropi comune în pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani (judeţul Iaşi). Prospecţiunile geofizice au fost făcute pe o suprafaţă de 3.600 mp.

Documentele arată că au existat patru gropi comune, iar în 1945 au fost găsite trei. În urma raportului Institutului de Medicină Legală, au fost determinate 311 victime. În 2010, a fost descoperită prima groapă comună din comuna Vulturi, cu 36 de victime..

În după-amiaza zilei de 29 iunie, la aproximativ 0,7 metri adâncime, au fost găsite primele fragmente osteologice (două tibii, un femur, un fragment de mandibulă) şi un fragment al unui obiect vestimentar (talpa unui pantof).

După descoperirea rămăşiţelor umane, a fost sesizat Parchetul Militar Iaşi şi a fost deschisă o anchetă penală. Cercetarea penală la faţa locului a fost condusă de prim-procurorul adjunct colonelul Irinel Rotaru.

A fost constatat, la faţa locului, un număr de 25 de victime, dintre care 12 adulţi, 4 tineri şi 8 copii. Pentru cea de-a 25-a victimă, datele existente până în prezent nu au permis identificarea vârstei. Majoritatea erau persoane de sex feminin.

În groapa comună au fost descoperite şi artefacte – accesorii, bijuterii, o cheie şi căni metalice.

Datele preliminare, a mai spus ea, se pot schimba în urma expertizei medico-legale. „Putem spune că aceasta a fost groapa femeilor şi copiilor”.

„Faţă de 2010, urmele de violenţă au fost mai puternice. Bănuim că a existat între aceşti călăi o persoană cu exces de zel. Aplica aceeaşi metodă – de lovire în zona mandibulei – neţinând cont de vârstă sau de sex. Pe cel puţin 8 indivizi s-a găsit o urmă puternică, bănuim că s-a folosit patul puştii”, a mai spus Elizabeth Ungureanu.

Va fi făcută şi o expertiză balistică, pentru că au fost găsite 6 gloanţe, dintre care trei în goapă şi trei în peretele gropii, şi o expertiză genetică.

Aflați amănunte de pe news.ro.

Comentarii