anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

O nouă groapă comună descoperită în judeţul Iaşi. Ar fi cea a femeilor și copiilor

GALERIE
groapa
 • groapa
- +

O nouă groapă comună a fost descoperită de cercetători ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în pădurea Vulturi din judeţul Iaşi. Au fost determinate 25 de victime, majoritatea femei şi copii, şi a fost începută ancheta penală. Aceasta este a doua groapă descoperită într-un proiect „Elie Wiesel”.

Elizabeth Ungureanu este coordonatoarea proiectului. A fost la faţa locului cu echipa de arheologi şi a prezentat vineri descoperirile. „Aceasta descoperire întregeşte tabloul tragediei din 1945”, a spus ea la o conferinţă de presă.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a desfăşurat, în perioada 24 - 29 iunie 2019, proiectul de cercetare pentru identificarea de noi gropi comune în pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani (judeţul Iaşi). Prospecţiunile geofizice au fost făcute pe o suprafaţă de 3.600 mp.

Documentele arată că au existat patru gropi comune, iar în 1945 au fost găsite trei. În urma raportului Institutului de Medicină Legală, au fost determinate 311 victime. În 2010, a fost descoperită prima groapă comună din comuna Vulturi, cu 36 de victime..

În după-amiaza zilei de 29 iunie, la aproximativ 0,7 metri adâncime, au fost găsite primele fragmente osteologice (două tibii, un femur, un fragment de mandibulă) şi un fragment al unui obiect vestimentar (talpa unui pantof).

După descoperirea rămăşiţelor umane, a fost sesizat Parchetul Militar Iaşi şi a fost deschisă o anchetă penală. Cercetarea penală la faţa locului a fost condusă de prim-procurorul adjunct colonelul Irinel Rotaru.

A fost constatat, la faţa locului, un număr de 25 de victime, dintre care 12 adulţi, 4 tineri şi 8 copii. Pentru cea de-a 25-a victimă, datele existente până în prezent nu au permis identificarea vârstei. Majoritatea erau persoane de sex feminin.

În groapa comună au fost descoperite şi artefacte - accesorii, bijuterii, o cheie şi căni metalice.

Datele preliminare, a mai spus ea, se pot schimba în urma expertizei medico-legale. „Putem spune că aceasta a fost groapa femeilor şi copiilor”.

„Faţă de 2010, urmele de violenţă au fost mai puternice. Bănuim că a existat între aceşti călăi o persoană cu exces de zel. Aplica aceeaşi metodă - de lovire în zona mandibulei - neţinând cont de vârstă sau de sex. Pe cel puţin 8 indivizi s-a găsit o urmă puternică, bănuim că s-a folosit patul puştii”, a mai spus Elizabeth Ungureanu.

Va fi făcută şi o expertiză balistică, pentru că au fost găsite 6 gloanţe, dintre care trei în goapă şi trei în peretele gropii, şi o expertiză genetică.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.