O platformă mobilă va oferi servicii medicale gratuite în judeţul Iaşi, într-un proiect al Crucii Roşii

luni, 12 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 O platformă mobilă va oferi servicii medicale gratuite în judeţul Iaşi, într-un proiect al Crucii Roşii

Crucea Roşie Română va merge în judeţul Iaşi, în această vară, în cadrul unui proiect desfăşurat la nivel naţional, într-o caravană medicală care are ca scop oferirea unor servicii de prevenţie şi consultaţii pentru a depista afecţiuni care pun viaţa în pericol. În toată ţara vor porni patru autospeciale moderne şi performante, achiziţionate de către ONG, care au destinaţie medicală şi sunt proiectate pe un şasiu special de cinci metri, care oferă un spaţiu mare pentru organizarea unor diferite cabinete.

Proiectul debutează astăzi, 12 iunie, în judeţul Galaţi, şi va continua până în august 2024 în alte 13 judeţe din toată ţara, printre care şi Iaşul. În Moldova vor mai fi opriri în Vaslui, Botoşani şi Suceava.

„Cele patru vehicule vor face parte din convoiul format din şase cabinete medicale mobile din cadrul Iniţiativei Caravana de Sănătate, lansată de Societatea Naţională de Cruce Roşie România, pentru a oferi accesul gratuit la servicii medicale pentru locuitorii din zonele izolate, dar şi pentru cei peste 110.000 refugiaţi ucraineni stabiliţi în ţara noastră”, au precizat reprezentanţii Crucea Roşie.

Ei au mai transmis că acest proiect, Caravana de Sănătate, este destinat pentru toate personalele, indiferent de origine, statut socio-economic sau loc de rezidenţă. A fost lansat ca un răspuns la inegalităţile din domeniul sănătăţii şi a lipsei accesului, în multe cazuri, a persoanelor din mediul rural în principal, la servicii medicale care le-ar fi putut salva sau ameliora viaţa.

În paralel cu cabinetele medicale mobile, Crucea Roşie Română a înfiinţat centre de promovare a sănătăţii în cinci judeţe – Braşov, Bucureşti Constanţa, Iaşi şi Satu Mare.

„Aceste centre oferă servicii medicale primare şi asistenţă psihosocială, adresând nevoile complexe ale comunităţilor şi contribuind la îmbunătăţirea stării de sănătate a acestora. În funcţie de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialişti, asistenţi medicali şi voluntari ai Crucii Roşii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază şi vor oferi consultaţii de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum şi alte specializări”, au transmis cei de la Crucea Roşie.

În aceste cabinete, ei au concluzionat că 75% dintre persoanele cu care au intrat în contact merg la medicul de familie de cel mult 2-3 ori pe an şi că 30% dintre ei nu au făcut niciun fel de investigaţie de specialitate, fie că e vorba de analize de sânge sau ecografii, EKG-uri, radiografii, RMN-uri în ultimul an.

Comentarii