Oamenii de afaceri se aşteaptă ca 2021 să fie un an foarte dificil din punct de vedere economic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Oamenii de afaceri se aşteaptă ca 2021 să fie un an foarte dificil din punct de vedere economic

GALERIE
faliment
  • faliment
- +

Oamenii de afaceri români consideră că se vor confrunta cu o situaţie economică foarte dificilă în anul 2021, reiese din cea de-a 28-a ediţie anuală a Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES), la care au contribuit peste 58.000 de antreprenori din 29 de ţări europene, inclusiv din România. 

Atunci când se compară cu aşteptările antreprenorilor europeni după criza financiară din 2008 (EES2009-2010) sau criza datoriilor europene (EES2013), indicii EES actuali arată că firmele văd anul viitor cel puţin la fel de pesimist, dacă nu chiar mai pesimist. Asociaţia Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie (EUROCHAMBRES) reprezintă peste 20 de milioane de întreprinderi din Europa (98% dintre acestea fiind întreprinderi mici şi mijlocii - IMM) prin 45 de membri şi o reţea europeană de 1.700 de camere regionale şi locale.  Potrivit rezultatelor, costurile forţei de muncă constituie principala provocare pentru firme.

Privind mai îndeaproape, întreprinderile din Europa de Vest sunt deosebit de îngrijorate cu privire la dificultăţile potenţiale cauzate de contribuţiile ridicate la asigurările sociale, impozitele pe salariile angajaţilor şi alte tipuri de costuri legate de forţa de muncă. Cu toate acestea, capacitatea de a menţine aceeaşi dimensiune a forţei de muncă sau de a plăti alte costuri operaţionale poate diferi semnificativ în funcţie de poziţia şi sprijinul fiecărui guvern naţional. A doua preocupare majoră pentru anul viitor este rambursarea datoriilor acumulate din cauza crizei Covid-19, întrucât multe firme au încercat să asigure lichidităţi şi să gestioneze capitalul de lucru prin contractarea de împrumuturi în cursul anului 2020. Presiunea reînnoită a lichidităţii s-ar putea transforma cu uşurinţă în insolvenţe, mai ales dacă redresarea economică durează mai mult decât se aştepta. Condiţiile de finanţare sunt pe locul trei. Acest lucru ar putea fi interpretat ca o consecinţă mai generală a pandemiei, subliniind vulnerabilitatea financiară a multor antreprenori, având în vedere preocupările permanente în multe sectoare cu privire la constrângerile asupra capacităţii de a-şi desfăşura activităţile generatoare de venituri şi asupra comportamentului consumatorilor.  

Şi lipsa muncitorilor calificaţi rămâne o preocupare pentru antreprenori. Acest lucru ar putea însemna că prin criza Covid-19 s-au adâncit discrepanţele în competenţe, în timp ce cererea IMM-urilor pentru angajaţi cu competenţe digitale şi alte tipuri de înaltă calificare creşte, arată studiul. Antreprenorii raportează, de asemenea, că preţurile la energie şi materii prime sunt o provocare importantă, urmate de îngrijorări legate de perturbarea lanţurilor valorice. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.