OFICIAL: Iohannis va participa la deschiderea anului universitar la Iaşi

joi, 27 septembrie 2018, 11:53
2 MIN
 OFICIAL: Iohannis va participa la deschiderea anului universitar la Iaşi

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la deschiderea anului universitar la Iaşi, a anunţat Administraţia prezidenţială. La festivitate vor participa reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu.

 

Şeful statului va lua parte, pe 1 octombrie, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, la ceremonie urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu.

Preşedintele României a fost invitat să participe la ceremonia de deschidere a anului universitar la Iaşi de către rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), Dan Caşcaval. „Am avut în luna martie prima discuţie cu domnul Preşedinte referitoare la o posibilă participare a Excelenţei Sale la evenimentele organizate de universitatea noastră cu ocazia deschiderii anului universitar şi aniversării a 205 ani de învăţământ ingineresc în limba română, prin şcoala tehnică din principatele române. Discuţia a avut loc după prezentarea la Palatul Cotroceni a proiectului TUIASI «205 ani de la prima clasă de inginerie în limba română», care a fost inclus între proiectele dedicate Centenarului susţinute de către Preşedinţia României. Ulterior, am transmis invitaţia oficială de participare la cele două evenimente şi am fost onoraţi şi bucuroşi să primim răspunsul pozitiv”, a declarat Caşcaval. Universitatea Tehnică iniţiază şi organizează prima deschidere oficială a anului universitar din centrul academic al capitalei Moldovei. „Suntem deosebit de onoraţi de alegerea Domnului Preşedinte Iohannis de a fi cu noi, la Iaşi, la deschiderea anului universitar după ce a fost prezent la Alba Iulia, la deschiderea anului preuniversitar. Această participare, într-un an de referinţă pentru istoria românilor, confirmă simbolic, dar puternic, de la cel mai înalt nivel, dimensiunea reală a rolului învăţământului tehnic ieşean şi, în general, a celui universitar la istoria, din păcate uneori nedrept uitată, a României moderne”, a completat rectorul Dan Caşcaval.  

Ulterior, de la ora 13.00, preşedintele va asista în Copou, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, la ceremonia de deschidere a anului universitar organizată de Politehnica ieşeană şi la celebrarea împlinirii a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de ingineri hotarnici cu predare în limba română. Pe scena Aulei, preşedintele României se va adresa comunităţii academice a TUIASI, alături de rectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, iar prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne, preşedintele Senatului, va premia 11 dintre cei mai buni studenţi ai universităţii, câte unul de la fiecare facultate a TUIASI.

 

 

 

Comentarii