Oftalmolog ieșean: Unii bolnavi care au avut Covid au probleme serioase de vedere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Oftalmologii îi îndeamnă pe cei cu simptome să se prezinte de urgenţă la control

Oftalmolog ieșean: Unii bolnavi care au avut Covid au probleme serioase de vedere

GALERIE
covid-oftamologie
 • covid-oftamologie
- +

Unele dintre simpotomele post-COVID frecvent întâlnite în cazuistica medicală în ultima perioadă sunt cele de natură oftalmologică. La Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon“, până acum, la zeci de pacienţi, care au trecut prin infecţia cu SARS – CoV-2 s-a constat că rămăseseră cu sechele la nivelul globului ocular.

“Anul trecut ne refeream la apariţia unei conjunctivite din senin, care putea să fie un semn de debut al infecţiei cu COVID. În acest moment, din păcate, ne întâlnim cu pacienţi care au sechele după boală, după formele severe. Sunt pacienţi care vin cu scădere accentuată a acuităţii vizuale bilateral. La început, pentru noi era inexplicabil. În acest moment, apar tot mai multe date şi în literatură despre faptul că nervul optic este afectat. Au apărut efecte de edem la nivel pleoapelor pe care noi punem diagnostic de celulită, imediat după COVID, şi chiar în timpul COVID-ului“, a declarat prof.univ.dr. Camelia Bogdănici, şefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului “Sfântul Spiridon“.

Aceasta a atras atenţia asupra faptului că unii pacienţi neglijează semnele post-COVID şi caută să se trateze acasă, fără a consulta un medic specialist, ceea ce duce la agravarea stării de sănătate.

“Trebuie să atenţionăm pacienţii că, în momentul în care încearcă să se recupereze, să facă şi un consult oftalmologic pentru a vedea dacă nu sunt probleme din acest punct de vedere. Aşa cum spuneam, scăderea acuităţii vizuale poate să apară şi la al doilea ochi. De aceea, de urgenţă, nu trebuie să lăsăm două-trei zile până ne prezentăm la medic. Spitalul «Sf. Spiridon» este deschis în permanenţă, şi trebuie să vină de urgenţă. Chiar un singur ochi roşu sau edemul la nivelul pleoapelor nu trebuie să fie tratat de către ei, cu comprese cu gheaţă sau altceva. Am avut cazuri foarte severe, la persoane de vârstă tânără, la care acuitatea vizuală s-a recuperat extrem de puţin”, a adăugat prof.univ.dr. Camelia Bogdanici.

La pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 au fost observate la scurt timp atât diplopie (tulburare care implica vederea a doua imagini in timp ce privim la un obiect), cât şi ptoză (pleaopă căzută). Mai mulţi pacienţi au prezentat deficit motor ocular la câteva zile de la rezoluţia simptomelor tipice de COVID-19. Aceste deficienţe motorii au fost asociate cu parastezii şi hiporeflexie, fiind vorba de varianta Miller-Fisher a sindromului Guillain Barre. În cadrul diagnosticului, tomografia a scos în evidenţă inflamaţii ale nervilor cranieni.

În acelaşi timp, accidentul vascular cerebral, mai ales la populaţia tânără, este una dintre cele mai grave complicaţii neurologice ale COVID-19. La aceşti pacienţi au fost identificate defecte ale câmpului vizual, care implică circulaţia posterioară şi lobii occipitali. Sindromul de vasoconstricţie cerebrală reversibilă este un alt mecanism de rănire în COVID-19, iar unii pacienţi pot prezenta defecte de câmp vizual şi anomalii RMN.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X