Parcare subterană în fața UMF, parcare cu trei etaje în Alexandru și schimbări în trafic

sâmbătă, 08 iunie 2019, 02:00
3 MIN
 Parcare subterană în fața UMF, parcare cu trei etaje în Alexandru și schimbări în trafic

Parcarea din Piaţa Naţiunii ar trebui să aibă cel puţin două nivele. Pentru refacerea căii de rulare pentru tramvaie pe tronsonul Iaşi – Dancu s-a depus o singură ofertă. Doar asocierea Conest – Mari Vila Com vrea un contract de 10 milioane de euro.

Primăria pregăteşte o nouă licitaţie pentru concesionarea unui teren cu scopul de a atrage un partener pentru realizarea unei parcări subterane. Municipalitatea vrea să concesioneze o suprafaţă de 5.279 mp în Piaţa Naţiunii (bld. Independenţei). Po­trivit instituţiei, în această zonă ar putea fi amenajată o parcare cu minim 2 niveluri în subteran.

Primăria nu se află la primul demers în acest sens. Luna trecută, Consi­liul Local (CL) a aprobat concesionarea unui teren de aproape 2.500 mp în zona Muşatini (Alexandru cel Bun) pentru rea­lizarea unei parcări supraterane cu demi­sol, parter şi trei etaje.

În curând va fi lansată şi licitaţia pentru acest teren, redevenţa pe care ar urma să o primească anual Primăria fiind de minimum 31.000 euro, în condiţiile în care concesionarea va fi făcută pe 25 de ani.

Şefii Primăriei Iaşi, în frunte cu primarul Mihai Chirica, vehiculează de mai bine de 10 ani ideea unor parcări supraterane în cartiere sau în centru, dar, până acum nu a fost realizată niciuna. În schimb, în alte oraşe din ţară, situaţia este cu totul alta.

Importantă modificare de circulaţie pe Ştefan cel Mare

Primăria a operat ieri câteva modificări în circulaţia rutieră, iar cea mai importantă vizează bld. Ştefan cel Mare: virajul de stânga de pe acest bulevard pe str. 14 Decembrie a fost interzis.

O altă modificare constă în instituirea circulaţiei rutiere în ambele sensuri pe strada Ateneului, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Dudescu şi intrarea în incinta Spitalului de Neurochirurgie.

În schimb, va fi men­ţinut sensul unic pe tronsonul dintre spital şi str. Rojniţă.

„O altă decizie luată este cea privind inversarea priorităţii în intersecţia dintre strada Brânduşa şi strada Rufeni, astfel încât drumul cu prioritate să fie strada Brânduşa“, a declarat purtă­torul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Nu în ultimul rând, o măsură care va fi implementată în curând de către Primărie vizează semaforizarea intersec­ţiei bld. Metalurgiei – bld. Virgil Săhleanu – Calea Chişinăului.

O singură ofertă pentru refacerea căii de rulare Iaşi – Dancu

Municipalitatea a anunţat şi deschiderea ofertelor la licitaţia privind refacerea căii de rulare pentru tramvaie pe tronsonul Iaşi – Dancu. Potrivit acestuia, asocierea Conest –  Mari Vila Com este singurul ofertant, valoarea contractului fiind estimată la peste 45 milioane lei. Aceeaşi asociere este tot singurul ofertant şi alte două licitaţii organizate în această perioadă pentru refacerea a altor patru tronsoane de linii de tramvai şi unele lucrări adiacente (în total, circa 75 milioane lei).

În ceea ce priveşte alte investiţii ale municipalităţii, luna trecută au fost emise mai multe acte urbanistice în pregătirea modernizării unor spaţii de joacă din zone precum: str. Vasile Lupu (numerele 63, 83 şi 104A), str. Nicoriţă nr. 3, Aleea Muşatini nr. 11 (bloc N15), stradela Cetăţuia nr. 1 şi nr. 3 (bloc 761) şi str. Plăieşilor nr. 9 (Q1). Pentru aceste parcuri există deja contractat un constructor, acum trei ani fiind lansat oficial un program de reabilitare a aproape 100 de spaţii de joacă din oraş.

Alte două investiţii în pregătire ale municipalităţii pentru care s-au făcut paşi procedurali de implementare vizează construirea unui nou sediu al Primăriei (în curtea interioară a Palatului Roznovanu) şi restaurarea mai multor monumente (statuie Gheorghe Asachi, grup statuar Voievozi, monumentul Independenţei şi monumentul Eroilor din Divizia a 2-a 1916 – 1919).

Nu în ultimul rând, municipalitatea a început elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru reabilitarea Cinema Trianon (fostul Republica).

Comentarii