Patru sisteme de taxare pe tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi al Autostrăzii Unirii

joi, 27 decembrie 2018, 03:01
3 MIN
 Patru sisteme de taxare pe tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi al Autostrăzii Unirii

Executivul a stabilit taxele pe care le vor plăti şoferii pe tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ, care ar urma să fie construit printr-un parteneriat public – privat. Taxarea se va face în funcţie de distanţa parcursă, preţul pornind de la 6,3 euro/100 km, în funcţie de categoria autovehiculului. Dacă se va găsi vreun investitor interesat să construiască autostrada, tronsonul până la Târgu Neamţ ar trebui finalizat în 4 ani.

Comisia Naţională de Prognoză a pu­blicat pe site-ul oficial Studiul de fundamentare pentru autostrada Târgu Neamţ – Iaşi, ce ar urma să fie realizată printr-un parteneriat public – privat (PPP). Este unul dintre proiectele guvernului Dăncilă proiectate pentru a fi realizate prin PPP, în loc de construirea cu ajutorul fondurile europene gratuite. Comisarul european Corina Creţu a criticat în repetate rânduri guvernul Dăncilă pentru că ignoră fondurile UE şi nu trimite proiecte mari de infrastructură pentru aprobare la Comisia Europeană.

Dat fiind că va fi realizată pe cheltuiala (parţială) a unei firme, autostrada va avea o taxă de utilizare pentru fiecare autoturism. Potrivit documentului, investiţia este estimată la peste un miliard de euro (1,001 miliarde euro construcţia, costuri sisteme de taxare – 12 milioane euro, costuri sisteme de securitate – 2 mi­lioane euro), sumă ce ar trebui asigurată de partenerul privat (firma) care va intra în parteneriat cu statul român. O parte va fi însă suportată şi de bugetul de stat.

Unde vor fi instalate sistemele de taxare

Proiectul va fi realizat în două etape: 48 de luni pentru proiectare şi construcţie şi 26 de ani pentru exploatarea şi întreţinerea autostrăzii. Statul va contribui cu cel mult 25% din valoarea proiectului.

Pe autostrada Târgu Neamţ – Iaşi se vor instala sisteme de taxare la Târgu Neamţ, Paşcani, Târgu Frumos, Iaşi. Taxa de utilizare a autostrăzii va fi percepută pe măsură ce diverse sectoare vor fi fina­lizate şi vor deveni operaţionale.

Partenerul pu­blic va fi Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurşi este de 6,3 euro fără TVA, calculată funcţie de distanţa parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plăteşte, pentru fiecare 100 km autostradă, 8,8 euro fără TVA, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte 12,6 euro fără TVA. Nivelul taxei poate fi supus indexării, la data de 01 martie a fiecărui an, proporţional cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior.

Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi şi are o lungime de 61 km la care se adaugă 7 km reprezentând bretelele nodurilor DN28 şi Km 61+000, bretele ce vor fi de asemenea la profil de autostradă. Lungimea totală a traseului construit la profil de autostradă va fi de 68 km.

Traseul autostrazii Târgu Neamţ – Iaşi ce face obiectul prezentului studiu de fundamentare începe de la intersecţia cu DN2 / E85, inclusiv nodul rutier aferent, şi se termină la intersecţia cu bypass Iaşi. Tronsonul de autostradă cuprins între Târgu Mureş şi Târgu Neamţ, până la nodul rutier de la intersecţia cu DN2/E85, este implementat în cadrul CNAIR SA.

Comentarii