Pe ce criterii alocă CJ banii pentru sport? Mai bine de 10% din fondul total, oferit unui club necunoscut, la care e legitimat fiul vicelui instituţiei

joi, 29 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Pe ce criterii alocă CJ banii pentru sport? Mai bine de 10% din fondul total, oferit unui club necunoscut, la care e legitimat fiul vicelui instituţiei

Peste zece la sută din minusculul buget pus de oficialităţile judeţene pe masa sportului local în 2022 a fost alocat ACS Prosperitatea, un club local obscur de scrimă, care nu are nici măcar un site propriu. La clubul Prosperitatea este legitimat băiatul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Dangă, un oficial foarte implicat în strategia judeţeană pentru sport. Grupările sportive cele mai cunoscute din Iaşi, precum CS Politehnica şi CSM, nu au primit niciun leu de la CJ! Ce acuzaţii au adus politicienii de opoziţie vizavi de împărţirea banilor pentru sport la CJ.

 

“Ziarul de Iaşi” v-a ţinut la curent în acest an cu privire la scandalurile generate de strategia legată de sport gândită de capii Consiliului Judeţean Iaşi. În primul rând, a fost pusă pe tapet suma propusă pentru tot sportul ieşean, aproximativ 100.000 de euro, 80.000 de euro pentru sportul de performanţă şi 20.000 de euro pentru sportul de masă. Până la urmă, nici aceşti bani nu au fost alocaţi în totalitate, ci doar 383.245 lei, adică aproximativ 75.000 de euro.

Ca o ilustrare, acest buget a făcut ca întreg sportul din judeţ să fie finanţat de consiliul condus de Costel Alexe cu o sumă asemănătoare cu cea aprobată de Consiliul Judeţean Ialomiţa pentru o formaţie de fotbal de Liga a III-a, Recolta Gheorghe Doja. Echipei amintite, care reprezintă o comună de 2.500 de locuitori, i s-au aprobat 350.000 de lei în 2022, adică 70.000 de euro, din partea CJ Ialomiţa. Consiliu care, deşi are un buget mult mai mic decât al Iaşului, a pus 3.457.710 lei pe masa sportului în acest an, adică de aproape zece ori mai mult decât în cel mai populat judeţ al ţării.

Opoziţia a avertizat: un regulament de finanţare ruşinos”

Discuţii contondente au apărut şi după publicarea listei cluburilor care au primit fonduri. Pe această listă nu au încăput, de pildă, numele cluburilor reprezentative ale Iaşului, CS Politehnica şi CSM, dar au apărut entităţi puţin cunoscute, cum sunt Top Team (taekwon-do) sau Prosperitatea. Pentru Top Team s-a aprobat 70.455 lei, iar pentru Prosperitatea, care nici site nu are şi despre care nu se ştia nici de ce disciplină se ocupă, 42.120 lei. Modul de raportare a conducătorilor Consiliului Judeţean Iaşi faţă de sport a fost taxat de partidele politice de opoziţie din CJ, PSD, USR PLUS, şi chiar de PMP, care face parte din arcul liberal de la conducere, precum şi de o mulţime de oameni din branşă, conducători de cluburi sau sportivi.

Ecouri acide au apărut şi în Consiliul Local. Consilierul local Mihai Gavril a spus chiar că sportul ieşean a fost „ologit” de Consiliul Judeţean, şi a catalogat drept „ruşinos” regulamentul de finanţare al CJ. Un alt consilier local, Bogdan Crucianu, a făcut o paralelă între cei 75.000 de euro alocaţi de CJ şi cele 3 milioane de euro puse pe masa sportului de CL Iaşi în 2022, şi a amintit de semnele de întrebare legate de obiectivitatea evaluărilor la nivel judeţean.

Dangă nu comentează

Semnele de întrebare legate de obiectivitatea distribuirii fondurilor CJ s-au înmulţit în ultima perioadă. Asta mai ales după ce s-a aflat că vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Dangă, care a fost în prim-planul strategii judeţene pentru sport, are un băiat legitimat la Prosperitatea. Club despre care s-a aflat că are secţie de scrimă. Aşa cum au şi mult mai cunoscutele „fabrici” de medaliaţi la competiţii internaţionale de anvergură, CSS Unirea şi CSM, sau Muschetarul, ultimul fiind un club înfiinţat de celebrul antrenor emerit Iulian Biţucă. Adică tehnicianul care a lansat, printre altele, în „laboratoarele” CSS Unirea – CSM, tripleta formată din regretatul Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu şi Alexandru Siriteanu, ajunsă pe podiumul olimpic.

CSS Unirea şi CSM, la fel precum celălalt club cu ştaif al Iaşului, CS Politehnica, nu au primit însă niciun leu de la Consiliul Judeţean în 2022. De menţionat că Politehnicii i s-a refuzat finanţarea şi după contestaţii, iar şefii de la CSM nici nu au mai făcut apel la decizia iniţială a oficialităţilor judeţene, care au considerat că gruparea care a lansat numeroşi sportivi din lotul olimpic al României nu merită să primească bani.

Marius Dangă a refuzat să comenteze cum de unui club necunoscut, la care practică sportul fiul lui, i s-a aprobat peste 10 la sută din tot bugetul alocat sportului de Consiliul Judeţean în 2022, iar grupări cu ştaif din Iaşi nu au primit vreun leu de la consiliul în fruntea căruia este.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii