Pedepse reduse în reţeaua Stăneştilor care plăteau cu cecuri fără acoperire

marți, 04 mai 2021, 01:52
2 MIN
 Pedepse reduse în reţeaua Stăneştilor care plăteau cu cecuri fără acoperire

Curtea de Apel a dat verdictul final într-un caz de spălare de bani în care un grup de potlogari din Hârlău a înşelat firme din Iaşi, Timiş, Braşov sau Prahova, cauzând prejudiciii de peste un milion de lei. "Afaceriştii" cumpărau marfă de toate felurile, plătind cu cecuri fără acoperire. Marfa era trecută apoi prin mai multe firme, pentru a i se pierde urma şi era revândută la preţuri mult sub cel al pieţei. Infractorii se alegeau cu banii, iar furnizorii cu paguba. Procurorii au avut nevoie de 7 ani pentru a descurca iţele afacerii. Au urmat 5 ani de procese. În Vinerea Mare, judecătorii s-au decis: un singur infractor din toată reţeaua va ajunge după gratii.

Reţeaua era constituită din Mihai Nicuşor Stănescu şi încă 11 persoane, rude ale acestuia sau români cooptaţi pentru a da o notă de onorabilitate. Grupul a cumpărat în 2006 o firmă cu sediul în Bucium, înfiinţată încă din 1994 şi fără probleme legate de relaţiile cu furnizorii. A fost găsit şi un "administrator de paie", care a acceptat cooptarea în grup, contra unei sume modice de bani. Ulterior, în afacere au mai fost introduse şi alte societăţi, cu alţi administratori de paie. Operaţiunile standard se desfăşurau după un scenariu simplu. "Şoferul" Stănescu îl ducea pe "delegatul" român la un posibil furnizor. Deşi românul era cel care negocia oficial cu furnizorii, o făcea sub coordonarea directă a "şoferului". Marfa era plătită cu file cec, încărcată şi vândută ulterior în numerar, după ce fusese trecută fictiv şi prin alte societăţi. Grupul achiziţiona cu precădere materiale de construcţii, care se puteau revinde uşor, sub preţul pieţei. Afacerea s-a derulat fără probleme până în februarie 2009, când au început să se adune reclamaţiile făcute de furnizorii care nu-şi putuseră încasa cecurile primite în schimbul mărfii.

În 2016, grupul a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului. Cea mai grea pedeapsă, de 15 ani şi 6 luni de închisoare, a fost dată lui Mihai Nicuşor Stănescu. Ceilalţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani şi 6 luni de închisoare. Sentinţa a fost atacată de inculpaţi în faţa Curţii de Apel, care le-a dat câştig de cauză, desfiinţând decizia Tribunalului. Cazul a fost rejudecat de magistraţii Curţii de Apel, care a reanalizat faptele consemnate în rechizitoriu şi pedepsele acordate în primă instanţă. Pedeapsa primită de Mihai Nicuşor Stănescu a fost redusă la 14 ani şi 2 luni de închisoare. Pedepsele de câte 5 ani şi 6 luni primite iniţial de Călin Stănescu şi Cezar Stănescu pentru înşelăciune şi spălare de bani au fost reduse la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. De la cei trei se vor confisca şi 25.000 lei, pentru acoperirea prejudiciului adus unui număr de două firme.

Comentarii