Pedepse reduse în reţeaua Stăneştilor care plăteau cu cecuri fără acoperire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Pedepse reduse în reţeaua Stăneştilor care plăteau cu cecuri fără acoperire

GALERIE
plata, cecuri fara acoperire
  • plata, cecuri fara acoperire
- +

Curtea de Apel a dat verdictul final într-un caz de spălare de bani în care un grup de potlogari din Hârlău a înşelat firme din Iaşi, Timiş, Braşov sau Prahova, cauzând prejudiciii de peste un milion de lei. "Afaceriştii" cumpărau marfă de toate felurile, plătind cu cecuri fără acoperire. Marfa era trecută apoi prin mai multe firme, pentru a i se pierde urma şi era revândută la preţuri mult sub cel al pieţei. Infractorii se alegeau cu banii, iar furnizorii cu paguba. Procurorii au avut nevoie de 7 ani pentru a descurca iţele afacerii. Au urmat 5 ani de procese. În Vinerea Mare, judecătorii s-au decis: un singur infractor din toată reţeaua va ajunge după gratii.

Reţeaua era constituită din Mihai Nicuşor Stănescu şi încă 11 persoane, rude ale acestuia sau români cooptaţi pentru a da o notă de onorabilitate. Grupul a cumpărat în 2006 o firmă cu sediul în Bucium, înfiinţată încă din 1994 şi fără probleme legate de relaţiile cu furnizorii. A fost găsit şi un "administrator de paie", care a acceptat cooptarea în grup, contra unei sume modice de bani. Ulterior, în afacere au mai fost introduse şi alte societăţi, cu alţi administratori de paie. Operaţiunile standard se desfăşurau după un scenariu simplu. "Şoferul" Stănescu îl ducea pe "delegatul" român la un posibil furnizor. Deşi românul era cel care negocia oficial cu furnizorii, o făcea sub coordonarea directă a "şoferului". Marfa era plătită cu file cec, încărcată şi vândută ulterior în numerar, după ce fusese trecută fictiv şi prin alte societăţi. Grupul achiziţiona cu precădere materiale de construcţii, care se puteau revinde uşor, sub preţul pieţei. Afacerea s-a derulat fără probleme până în februarie 2009, când au început să se adune reclamaţiile făcute de furnizorii care nu-şi putuseră încasa cecurile primite în schimbul mărfii.

În 2016, grupul a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului. Cea mai grea pedeapsă, de 15 ani şi 6 luni de închisoare, a fost dată lui Mihai Nicuşor Stănescu. Ceilalţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani şi 6 luni de închisoare. Sentinţa a fost atacată de inculpaţi în faţa Curţii de Apel, care le-a dat câştig de cauză, desfiinţând decizia Tribunalului. Cazul a fost rejudecat de magistraţii Curţii de Apel, care a reanalizat faptele consemnate în rechizitoriu şi pedepsele acordate în primă instanţă. Pedeapsa primită de Mihai Nicuşor Stănescu a fost redusă la 14 ani şi 2 luni de închisoare. Pedepsele de câte 5 ani şi 6 luni primite iniţial de Călin Stănescu şi Cezar Stănescu pentru înşelăciune şi spălare de bani au fost reduse la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. De la cei trei se vor confisca şi 25.000 lei, pentru acoperirea prejudiciului adus unui număr de două firme.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.