Pandemia, dar şi un cumul de alţi factori au coborât drastic numărul pelerinilor ce vin la Iaşi

Pelerini întorşi din drum. Numărul celor care vin la raclă, la jumătate faţă de anii trecuţi

luni, 11 octombrie 2021, 01:50
5 MIN
 Pelerini întorşi din drum. Numărul celor care vin la raclă, la jumătate faţă de anii trecuţi

Dacă, în anii trecuţi, media zilnică a celor ce treceau pe la racla Sfintei de la Iaşi în zilele dinainte şi de după Sf. Parascheva sărea de 30.000, acum, în toate zilele din acest weekend, numărul acestora abia a ajuns la 35.000. Jandarmii cred că, deşi apropierea efectivă a sărbătorii – joi, 14 octombrie – ar trebui să mărească numărul pelerinilor, restricţiile impuse de carantinare, ploile care se anunţă de mâine, şi mai ales frigul accentuat de noapte va scădea de asemenea fluenţa de oameni. Noaptea, mulţi pelerini fără certificat verde nu au fost primiţi, unii chiar amendaţi. Mitropolia face apel la autorităţi să fie mai îngăduitoare n ce argumente au prelaţii?

 

Anul acesta, pentru prima dată de când există acces nerestricţionat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, au fost momente noaptea când rândul cu pelerini era complet gol. Cu excepţia anului 2020, când autorităţile au decis că doar pelerinii cu domiciliul în Iaşi pot veni să se închine, oamenii soseau cu sutele la rând din prima zi în care racla era aşezată pe baldachin şi stăteau cu orele să se închine până după ziua de 14 octombrie, când racla era introdusă iar în catedrală. Anul acesta, însă, un cumul de factori a dus la acest fenomen. Din ceea ce au povestit pelerinii prezenţi la rând, multe persoane au decis să vină fie mai devreme, fie mai târziu de momentul 14 octombrie, fiindcă se temeau să nu fie restricţionat în această perioadă în vreun fel accesul.

În al doilea rând, a fost decizia autorităţilor bisericeşti de a începe foarte devreme pelerinajul, încă de pe 8 octombrie, în condiţiile în care, într-un an neafectat de pandemie, cel mai probabil manifestările religioase s-ar fi extins şi în weekendul de după 14 octombrie, până duminică, 17 octombrie. Astfel că, în special în noaptea de sâmbătă spre duminică şi în dimineaţa zilei de duminică, la rândul de peste un kilometru format din garduri în curtea interioară a Mitropoliei nu aştepta nimeni la coadă să se închine. De altfel, o estimare brută făcută de forţele de ordine arată că circa 35.000 de persoane s-au închinat în total la moaştele Sfintei Parascheva în acest weekend. În anii trecuţi, media zilnică de persoane care se închinau trecea adesea de 30.000 de persoane. Dar weekendul acesta au fost momente în care credincioşii au făcut mai mult străbătând labirintul construit de Jandarmerie prin parcarea de la Ansamblul Mitropolitan decât aşteptând propriu-zis la rând.

Unii pelerini au fost întorşi din drum

Au existat şi unele momente tensionate, în contextul în care municipiul Iaşi se află în carantină de noapte pe perioada weekendului, în urma incidenţei crescute de cazuri de infectare cu COVID-19. În prima noapte, de vineri spre sâmbătă, mai multe persoane s-au prezentat fără să fi fost vaccinate sau trecute prin boală la pelerinaj, în ciuda restricţiilor aflate în vigoare în intervalul 20.00 – 05.00. Jandarmeria a anunţat că o parte dintre aceşti pelerini au fost depistaţi pe străzile Iaşului şi au fost amendaţi sau întorşi din drum, în timp ce o parte au vrut să se aşeze la rând şi au fost opriţi acolo. În acest context, pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a făcut un apel către autorităţile naţionale ca accesul acestor persoane la pelerinaj să fie permis, chiar dacă nu au certificatul verde.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

„Am dori să se interpreteze legea în spiritul ei, şi nu în litera ei. Motivaţia acestei interdicţii este de a proteja sănătatea oamenilor şi de a stopa răspândirea virusului. Dar când vine un pelerin noaptea, dacă nu e lăsat să se aşeze la rând, se poate întâlni cu alţii şi se creează aglomeraţie pe străzile oraşului aşteptând până la ora 5 dimineaţă. Atunci se adaugă unui rând mult mai mare şi la plecare aglomerează iar oraşul. Este mai logic şi sănătos să fie lăsaţi pelerinii să se închine noaptea, când lucrurile decurg mult mai repede. Nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricţionat pe niciun fel de motiv, nici ca anul trecut, legat de domiciliu, nici pe alte motive care nu pot să aducă decât tulburare şi discriminare”, a declarat pr. Constantin Sturzu.

Acesta a mai explicat că se aşteaptă ca de săptămâna viitoare vremea să se răcească mai pronunţat, de aceea vor fi voluntari care vor pregăti „o primire călduroasă” pelerinilor. Cei care se vor aşeza noaptea la coadă vor primi şi un ceai cald, un pachet de mâncare, apă sau orice are nevoie un om care vin de la un drum lung „şi are nevoie să fie întărit trupeşte, nu doar sufleteşte”.

Autorităţile estimează 20.000 de pelerini/zi în preajma hramului

În ciuda numărului redus de pelerini care au ajuns weekendul acesta la Iaşi, surse din Jandarmerie au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că se aşteaptă la o mobilizare maximă în intervalul 13-15 octombrie. În condiţii de vreme bună, sunt aşteptaţi la Iaşi, la rând, peste 20.000 de oameni pe zi, conform estimărilor cu care lucrează forţele de ordine. Cifrele ar putea fi date peste cap de vreme, în contextul în care de miercuri pentru Iaşi s-a anunţat o răcire a temperaturii, cu minime care se apropie de 0 pe timpul nopţii, şi cu peste 50% şanse de ploaie în cursul zilei.

De altfel, estimările jandarmilor se potrivesc şi cu pregătirile autorităţilor. Deşi declaraţiile oficiale au precizat că se aşteaptă ca oamenii să fie concentraţi în curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan în marea majoritate a timpului, pe străzile spre Bahlui sunt construite trasee speciale pentru pelerini cu garduri şi acoperiş de ploaie, unde ar mai putea aştepta alte mii de persoane.

Comentarii