PNL şi PSD, bătute de AUR în 25 de comune. Cifrele uluitoare ale alegerilor de la Iasi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

PNL şi PSD, bătute de AUR în 25 de comune. Cifrele uluitoare ale alegerilor de la Iasi

GALERIE
harta vot
  • harta vot
- +

Ordinea a fost PSD 26%, PNL 25%, USR 20% şi AUR 12%. În 25 de comune AUR a fost peste PNL. Deşi este pe primul loc, scorul PSD este mult mai slab faţă de alegerile din urmă cu patru ani

Social-democraţii şi-au reintrat în drepturi în cea mai mare parte a teritoriului din afara municipiului Iaşi. Modul în care a decurs votul la parlamentarele de alaltăieri arată o revenire a PSD în unele fiefuri pierdute la locale, pe fondul unui absenteism istoric de la urne. Surpriza AUR de la alegeri a venit cu adjudecarea unei comune (Deleni) şi cu un loc doi în cel puţin un sfert din localităţile judeţului.

Deşi la locale au ieşit învingători, liberalii au avut parte de un duş rece: au pierdut judeţul în faţa PSD, iar municipiul reşedinţă în faţa USR-PLUS. Dacă, la judeţ, rezultatele dintre PSD şi PNL sunt destul de apropiate, în municipiul Iaşi victoria USR-PLUS a fost una categorică, cu o diferenţă de aproape 10.000 de voturi. Astfel, în timp ce USR-PLUS şi-a confirmat scorul politic de la locale, iar PSD a crescut, liberalii au pierdut pe linie. PSD a câştigat alegerile la Iaşi în condiţiile în care cele mai multe voturi le-a obţinut în afara municipiului Iaşi.

De asemenea, în lipsa unui vot semnificativ din municipiul Iaşi, USR-PLUS nu ar fi trecut de pragul de 20% la scorul electoral pe judeţ. Rezultatele finale oficiale încă erau centralizate ieri, dar, cele parţiale au confirmat informaţiile publicate de „Ziarul de Iaşi” ieri: PSD 26%, PNL 25%, USR 20% şi AUR 12%. În baza rezultatelor finale provizorii, „Ziarul de Iaşi” a calculat că PSD a câştigat în aproape 300 de secţii de votare, USR-PLUS în circa 250, liberalii în aproape 200, iar AUR în puţin peste 20 de secţii. Chiar dacă PSD a câştigat judeţul, rezultatele nu se compară cu cele de la parlamentarele din 2016 când social-democraţii i-au „zdrobit” pe ceilalţi competitori electorali.

AUR a luat voturi aproape în toate cele 759 de secţii

AUR a luat voturi în toate secţiile de votare mai puţin în trei dintre acestea, dar unde nici alte partide nu au performat: este vorba despre secţii mici cu doar 70 de voturi valabil exprimate în total. Spre comparaţie, USR-PLUS a avut zero voturi în şapte secţii unde voturile valabile cumulate au ajuns la 1.000. În schimb, social-democraţii şi liberali au înregistrat voturi în fiecare secţie din judeţ. Revenind la AUR, formaţiunea politică a avut cel mai mare număr de voturi într-o secţie din Deleni (193) şi, în acelaşi sat, a înregistrat cel mai mare scor electoral la o altă secţie (50,4%). AUR a mai înregistrat un procent mare, cuprins între 30% şi 46%, în secţii din Ţibăneşti, Ţibana, Ungheni, Tomeşti, Bârnova, Dagâţa, Tătăruşi, Lespezi, Scobinţi, Erbiceni, Ion Neculce, Paşcani, Voineşti şi Sireţel. Nu în ultimul rând, de remarcat că, în 25 de comune din judeţ, AUR a avut un scor peste PNL, dar sub PSD.

Singura comună unde AUR s-a impus a fost Deleni. Chiar dacă cea mai mare parte a voturilor pentru AUR a venit din judeţ, nici zestea de voturi din municipiu nu a fost mică, respectiv circa 8.000 de voturi. În total, AUR a avut peste 26.000 de voturi, în timp ce PSD şi PNL au trecut pragul de 50.000, iar USR-PLUS pe cel de 40.000 de voturi. PSD a câştigat cu un scor de peste 70% în secţii din Lungani, Ciurea sau Grozeşti, în timp ce liberalii au avut scoruri electorale similare în secţii din Coarnele Caprei şi Probota. Social-democraţii au avut mai multe voturi în 52 de unităţi administrativ-teritoriale, iar liberalii în 38 de localităţi.

În ceea ce priveşte USR-PLUS, cele mai bune scoruri electorale au fost obţinute de alianţă în secţii din municipiul reşedinţă de judeţ şi în comune din Zona Metropolitană (în special Miroslava şi Valea Lupului), cu un maxim de 54% la secţia 125 de la Şcoala „Calistrat Hogaş” de pe raza municipiului Iaşi. USR-PLUS a câştigat categoric municipiul Iaşi şi şi-a adjudecat şase comune - Ciurea, Mirceşti, Rediu, Bârnova, Miroslava şi Valea Lupului – dar a pierdut la Movileni (unde are primar).

Ce fiefuri a recuperat PSD de la PNL

Social-democraţii au câştigat alegerile în judeţ după ce au reuşit să-şi menţină influenţa în localităţile unde are primari, cu o singură excepţie (Fântânele, unde PNL a avut mai multe voturi). În schimb, şi-a recuperat fiefuri pierdute la alegerile locale din septembrie 2020 precum Todireşti, Cepleniţa, Scobinţi, Hărmăneşti, Paşcani, Ţibăneşti, Valea Seacă, Lespezi şi Dumeşti (toate cu primar PNL), Movileni (primar USR-PLUS) şi Andrieşeni (primar PMP). Rezultatele de la alegerile parlamentare arată că şi-a recâştigat influenţa în special în zona de nord-vest a judeţului. Social-democraţii continuă să controleze votul şi în sudul, sud-estul şi nord-estul judeţului, în timp ce municipiul Iaşi şi zona periurbană sunt sub „protectorat” USR-PLUS şi PNL.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.