Poliștii de la Poliția Rutieră prinși cu șpagă, puși să plătească pentru brânza primită drept mită

marți, 23 aprilie 2024, 11:26
2 MIN
 Poliștii de la Poliția Rutieră prinși cu șpagă, puși să plătească pentru brânza primită drept mită

Dosarul șpăgilor de la Poliția Rutieră din Botoșani continuă să facă valuri după ce primele condamnări au devenit definitive la începutul acestui an. Două nume se evidențiază în acest peisaj juridic: Ionel Balan și Virgil Podaru, doi agenți de poliție care vor trebui să plătească pentru brânza primită drept mită, scrie monitorulbt.ro.

Conform hotărârii instanței, cei doi vor trebui să achite către stat suma echivalentă cu valoarea brânzei, respectiv câte 75 de lei fiecare. În vara anului 2020, Balan și Podaru au primit un caș de aproximativ 5 kilograme ca parte a mitelor, iar acum sunt obligați să restituie jumătate din valoarea acestuia, stabilindu-se că la acea vreme, kilogramul de brânză costa 30 de lei.

Pe lângă această măsură, ceilalți condamnați din dosar, patru polițiști și doi șoferi, au fost supuși unor pedepse variate, de la închisoare cu suspendare la prestația de muncă neremunerată în folosul comunității. Sentințele au venit ca urmare a recunoașterii faptelor, ceea ce a determinat instanța să reducă limitele de pedeapsă prevăzute de lege cu o treime.

Însă, aspectul care atrage atenția în acest caz este contrastul dintre suma confiscată și cheltuielile judiciare avansate de stat. Dacă confiscarea totală s-a ridicat la 1.622 de lei, cheltuielile judiciare suportate de stat au fost de 4.700 de lei pentru fiecare dintre cei șase condamnați. Astfel, se poate observa că costurile anchetei au depășit de aproape trei ori suma totală a șpăgilor.

Această situație aduce în prim-plan întrebări cu privire la eficiența și proporționalitatea măsurilor aplicate în combaterea corupției în sistemul rutier și la necesitatea unei analize mai atente a resurselor alocate în astfel de investigații. Dosarul rămâne deschis, iar opinia publică așteaptă cu interes evoluțiile ulterioare.

Comentarii