anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Potrivit tradiţiei populare, mâine vine toamna! Mare sărbătoare ortodoxă: Obrejenia

GALERIE
Obrejenia
  • Obrejenia
- +

Ce semnificaţii interesante are Schimbarea la Faţă şi de unde vin acestea? Data acestei sărbători mai semnifică, popular, începutul toamnei: cum va fi mâine, aşa va fi până vine frigul

Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cu Cruce roşie în calendarul ortodox. Potrivit tradiţiei, această sărbătoare a început să fie celebrată încă de la începutul secolului IV, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, această sărbătoare a fost menţionată însă abia în prima jumătate a secolului V, fiind generalizată de hotărârea luată de Papa Calist al III-lea. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos sau Transfigurarea Domnului pe muntele Tabor face referire la momentul în care Iisus se ruga pe muntele Tabor, iar apostolii au fost martorii care au văzut că faţa Mântuitorului s-a schimbat, strălucind ca un soare, iar hainele sale s-au făcut albe ca zăpada. Totodată, apostolii au văzut cu Mântuitorul stătea de vorbă cu doi bărbaţi, potrivit tradiţiei aceştia fiind Moise şi Ilie. În popor, sărbătoarea este cunoscută şi cu numele de Obrejenia, sau Probejenia, care au drept înţeles „vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului”, cu alte cuvinte posibilitatea oamenilor de a se îndumnezei. Totodată, potrivit tradiţiei, data de 6 august este văzută şi ca început al toamnei.

Totodată, potrivit tradiţiei populare, de pe 6 august nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare şi nici nu se mai spală rufele la râu şi nici măcar animalele nu se mai scaldă începând cu această dată. Tot tradiţia populară spune că cei care nu păstrează această sărbătoare se vor usca şi se vor îngălbeni precum florile, iar cei care spală rufele în ziua Schimbării la Faţă vor face păduchi şi se vor umple de ploşniţe. În popor se mai spune că fetelor care spală în această zi nu le va mai creşte părul, iar cei care mănâncă struguri înainte de 6 august o să aibă dureri de burtă. Tot ca o superstiţie populară, se spune că cei care se ceartă în această zi nu vor avea parte de linişte până la finalul anului. De aceea, se crede că astăzi trebuie să te împaci cu cei cu care eşti certat.

În ceea ce priveşte semnificaţia teologică a sărbătorii, Mântuitorul Hristos a arătat oamenilor că firea omenească se poate îndumnezei, iar trupul muritor se poate face părtaş la cele veşnice. Totodată, astăzi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. Cu precădere în mediul rural, se crede că, aşa cum va fi vremea astăzi, tot aşa va fi toată toamna. Astfel, dacă este cald şi frumos, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă va ploua, toamna va fi una mohorâtă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.