anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Potrivit tradiţiei populare, mâine vine toamna! Mare sărbătoare ortodoxă: Obrejenia

GALERIE
Obrejenia
  • Obrejenia
- +

Ce semnificaţii interesante are Schimbarea la Faţă şi de unde vin acestea? Data acestei sărbători mai semnifică, popular, începutul toamnei: cum va fi mâine, aşa va fi până vine frigul

Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cu Cruce roşie în calendarul ortodox. Potrivit tradiţiei, această sărbătoare a început să fie celebrată încă de la începutul secolului IV, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, această sărbătoare a fost menţionată însă abia în prima jumătate a secolului V, fiind generalizată de hotărârea luată de Papa Calist al III-lea. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos sau Transfigurarea Domnului pe muntele Tabor face referire la momentul în care Iisus se ruga pe muntele Tabor, iar apostolii au fost martorii care au văzut că faţa Mântuitorului s-a schimbat, strălucind ca un soare, iar hainele sale s-au făcut albe ca zăpada. Totodată, apostolii au văzut cu Mântuitorul stătea de vorbă cu doi bărbaţi, potrivit tradiţiei aceştia fiind Moise şi Ilie. În popor, sărbătoarea este cunoscută şi cu numele de Obrejenia, sau Probejenia, care au drept înţeles „vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului”, cu alte cuvinte posibilitatea oamenilor de a se îndumnezei. Totodată, potrivit tradiţiei, data de 6 august este văzută şi ca început al toamnei.

Totodată, potrivit tradiţiei populare, de pe 6 august nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare şi nici nu se mai spală rufele la râu şi nici măcar animalele nu se mai scaldă începând cu această dată. Tot tradiţia populară spune că cei care nu păstrează această sărbătoare se vor usca şi se vor îngălbeni precum florile, iar cei care spală rufele în ziua Schimbării la Faţă vor face păduchi şi se vor umple de ploşniţe. În popor se mai spune că fetelor care spală în această zi nu le va mai creşte părul, iar cei care mănâncă struguri înainte de 6 august o să aibă dureri de burtă. Tot ca o superstiţie populară, se spune că cei care se ceartă în această zi nu vor avea parte de linişte până la finalul anului. De aceea, se crede că astăzi trebuie să te împaci cu cei cu care eşti certat.

În ceea ce priveşte semnificaţia teologică a sărbătorii, Mântuitorul Hristos a arătat oamenilor că firea omenească se poate îndumnezei, iar trupul muritor se poate face părtaş la cele veşnice. Totodată, astăzi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. Cu precădere în mediul rural, se crede că, aşa cum va fi vremea astăzi, tot aşa va fi toată toamna. Astfel, dacă este cald şi frumos, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă va ploua, toamna va fi una mohorâtă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cosmin PAȘCA

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cea mai importantă concluzie a alegerilor din weekend este că PNL împreună cu USR PLUS l-ar fi învins pe Chirica dacă ar fi semnat din timp un acord politic. Ar fi câştigat Primăria fără să „livreze” un candidat extraordinar, fără bani publici aruncaţi de Guvernul Orban în campanie, fără cine ştie ce val de emoţie care să mobilizeze tinerii la urne.

Filmuletul zilei

opinii

Zgripţurisme

Codrin Liviu CUȚITARU

Zgripţurisme

„Domnule profesor, eu nu sunt, cu adevărat, politicos şi nici măcar influenţat de retorica rusofonă (unii cred că aş trăi sub umbrela discursului bombastic răsăritean, din unghiul formaţiei mele profesionale!). Ca să fiu sincer până la capăt, eu rămân numai precaut în eschiva mea ceremonioasă. Mă apăr deci prin intermediul formulelor supradimensionat-politicoase. De trădare, de dezamăgire, de vulgaritate, de intruziune.”

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Crizele financiare au un impact considerabil şi în ceea ce priveşte politica monetară implementată de băncile centrale, precum şi asupra obiectivelor şi instrumentelor utilizate de acestea. 

Despre Iaşi (III)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (III)

Un Iaşi puternic, capabil să concureze cu oraşe situate dincolo de limitele regionale (Clujul, Timişoara, Chişinăul, Lvov-ul, Poznan sau Odesa), e o condiţie sine qua non pentru competitivitatea regiunii noastre. Un Iaşi puternic, un Galaţi puternic, un Bacău sau o Suceavă puternice, toate aflate în relaţii de interdependenţă, reprezintă reperele principale ale coeziunii nostre teritoriale.

pulspulspuls

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Iată, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, că a venit pe azi şi rândul analizei post-alegeri de la PSD Iaşi, după ce am trecut prin ciurul raţiunii şi prin dârmonul aritmeticii electorale situaţiunile din PNL, apoi de la trupa de strânsură a dipotatului dârvar, dar şi situaţiunea delicată şi neaşteptată dintre Alexe şi Chirica, după noile scoruri ale fiecăruia. 

Caricatura zilei

Ceafă

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.