anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Potrivit tradiţiei populare, mâine vine toamna! Mare sărbătoare ortodoxă: Obrejenia

GALERIE
Obrejenia
 • Obrejenia
- +

Ce semnificaţii interesante are Schimbarea la Faţă şi de unde vin acestea? Data acestei sărbători mai semnifică, popular, începutul toamnei: cum va fi mâine, aşa va fi până vine frigul

Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cu Cruce roşie în calendarul ortodox. Potrivit tradiţiei, această sărbătoare a început să fie celebrată încă de la începutul secolului IV, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, această sărbătoare a fost menţionată însă abia în prima jumătate a secolului V, fiind generalizată de hotărârea luată de Papa Calist al III-lea. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos sau Transfigurarea Domnului pe muntele Tabor face referire la momentul în care Iisus se ruga pe muntele Tabor, iar apostolii au fost martorii care au văzut că faţa Mântuitorului s-a schimbat, strălucind ca un soare, iar hainele sale s-au făcut albe ca zăpada. Totodată, apostolii au văzut cu Mântuitorul stătea de vorbă cu doi bărbaţi, potrivit tradiţiei aceştia fiind Moise şi Ilie. În popor, sărbătoarea este cunoscută şi cu numele de Obrejenia, sau Probejenia, care au drept înţeles „vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului”, cu alte cuvinte posibilitatea oamenilor de a se îndumnezei. Totodată, potrivit tradiţiei, data de 6 august este văzută şi ca început al toamnei.

Totodată, potrivit tradiţiei populare, de pe 6 august nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare şi nici nu se mai spală rufele la râu şi nici măcar animalele nu se mai scaldă începând cu această dată. Tot tradiţia populară spune că cei care nu păstrează această sărbătoare se vor usca şi se vor îngălbeni precum florile, iar cei care spală rufele în ziua Schimbării la Faţă vor face păduchi şi se vor umple de ploşniţe. În popor se mai spune că fetelor care spală în această zi nu le va mai creşte părul, iar cei care mănâncă struguri înainte de 6 august o să aibă dureri de burtă. Tot ca o superstiţie populară, se spune că cei care se ceartă în această zi nu vor avea parte de linişte până la finalul anului. De aceea, se crede că astăzi trebuie să te împaci cu cei cu care eşti certat.

În ceea ce priveşte semnificaţia teologică a sărbătorii, Mântuitorul Hristos a arătat oamenilor că firea omenească se poate îndumnezei, iar trupul muritor se poate face părtaş la cele veşnice. Totodată, astăzi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. Cu precădere în mediul rural, se crede că, aşa cum va fi vremea astăzi, tot aşa va fi toată toamna. Astfel, dacă este cald şi frumos, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă va ploua, toamna va fi una mohorâtă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.