Potrivit tradiţiei populare, mâine vine toamna! Mare sărbătoare ortodoxă: Obrejenia

miercuri, 05 august 2020, 01:57
3 MIN
 Potrivit tradiţiei populare, mâine vine toamna! Mare sărbătoare ortodoxă: Obrejenia

Ce semnificaţii interesante are Schimbarea la Faţă şi de unde vin acestea? Data acestei sărbători mai semnifică, popular, începutul toamnei: cum va fi mâine, aşa va fi până vine frigul

Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cu Cruce roşie în calendarul ortodox. Potrivit tradiţiei, această sărbătoare a început să fie celebrată încă de la începutul secolului IV, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, această sărbătoare a fost menţionată însă abia în prima jumătate a secolului V, fiind generalizată de hotărârea luată de Papa Calist al III-lea. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos sau Transfigurarea Domnului pe muntele Tabor face referire la momentul în care Iisus se ruga pe muntele Tabor, iar apostolii au fost martorii care au văzut că faţa Mântuitorului s-a schimbat, strălucind ca un soare, iar hainele sale s-au făcut albe ca zăpada. Totodată, apostolii au văzut cu Mântuitorul stătea de vorbă cu doi bărbaţi, potrivit tradiţiei aceştia fiind Moise şi Ilie. În popor, sărbătoarea este cunoscută şi cu numele de Obrejenia, sau Probejenia, care au drept înţeles „vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului”, cu alte cuvinte posibilitatea oamenilor de a se îndumnezei. Totodată, potrivit tradiţiei, data de 6 august este văzută şi ca început al toamnei.

Totodată, potrivit tradiţiei populare, de pe 6 august nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare şi nici nu se mai spală rufele la râu şi nici măcar animalele nu se mai scaldă începând cu această dată. Tot tradiţia populară spune că cei care nu păstrează această sărbătoare se vor usca şi se vor îngălbeni precum florile, iar cei care spală rufele în ziua Schimbării la Faţă vor face păduchi şi se vor umple de ploşniţe. În popor se mai spune că fetelor care spală în această zi nu le va mai creşte părul, iar cei care mănâncă struguri înainte de 6 august o să aibă dureri de burtă. Tot ca o superstiţie populară, se spune că cei care se ceartă în această zi nu vor avea parte de linişte până la finalul anului. De aceea, se crede că astăzi trebuie să te împaci cu cei cu care eşti certat.

În ceea ce priveşte semnificaţia teologică a sărbătorii, Mântuitorul Hristos a arătat oamenilor că firea omenească se poate îndumnezei, iar trupul muritor se poate face părtaş la cele veşnice. Totodată, astăzi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. Cu precădere în mediul rural, se crede că, aşa cum va fi vremea astăzi, tot aşa va fi toată toamna. Astfel, dacă este cald şi frumos, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă va ploua, toamna va fi una mohorâtă.

Comentarii