Un prim demers înspre transparenţă şi la Primărie, după ce “Ziarul de Iaşi” a prezentat practicile din Cluj şi Timişoara

Premieră la Iaşi: Registrul spaţiilor verzi a devenit public. O ”juma’ de pas” spre transparentizare

vineri, 21 mai 2021, 02:01
4 MIN
 Premieră la Iaşi: Registrul spaţiilor verzi a devenit public. O ”juma’ de pas” spre transparentizare

Fişa fiecărui spaţiu verde din Iaşi este, de ieri, disponibilă online. Primăria a publicat aproape 1.500 de fişe ale spaţiilor identificate în urmă cu câţiva ani când a fost întocmit Registrul spaţiilor verzi. Informaţiile din registru au fost puse la dispoziţia publicului larg la peste doi ani de la aprobarea documentului în plenul Consiliului Local. Demersul Primăriei vine şi în contextul în care există o presiune publică pentru ca instituţia să-şi transparentizeze activităţile. Amintim că, recent, „Ziarul de Iaşi” a analizat modul în care Iaşul publică informaţii publice în comparaţie cu oraşe din vestul ţării, iar raportul este net în defavoarea capitalei Moldovei: Iaşul publică doar ce legea îi solicită, în timp ce primăriile din Timişoara, Cluj sau Oradea vin cu o substanţială valoare adăugată, şi prezintă cetăţenilor informaţii detaliate, într-un format interactiv.

 

Chiar dacă publicarea fişelor privind Registrul spaţiilor verzi din Iaşi este un pas înainte în creşterea nivelului de transparenţă, documentele sunt disponibile, deocamdată, în format PDF, via Google Drive, ceea ce nu permite o căutare simplă. Un cetăţean interesat să afle informaţiile despre un spaţiu verde de pe o stradă anume este nevoit să descarce toate cele 1.495 de fişe de pe Google Drive şi să efectueze o căutare în textul tuturor fişierelor cu un program software specializat. Altă metodă la îndemâna oricărei persoane interesate nu există decât aceea de a deschide fiecare dintre cele 1.495 de fişe, întrucât fişierele PDF au fost denumite începând cu „fişa 0001” şi până la „fişa 1495”.

În Capitală, fiecare spaţiu verde este la un click distanţă

Un exemplu de bune practici pe tema Registrului de spaţii verzi este în Bucureşti: Primăria Capitalei a publicat, încă din anul 2013, informaţiile din registru într-un format interactiv: la adresa regver.pmb.ro poate fi accesată o hartă interactivă cu mai multe opţiuni intuitive de căutare – de la introducerea de cuvinte cheie (stradă, cod poştal) până la un singur click pe un spaţiu verde de interes pentru afişarea unui set minim de informaţii (categorie, denumire, zonă, adresa etc.). În schimb, ieşenii au acum 1.495 de fişiere PDF dar care, conţin totuşi informaţii detaliate: schiţa amplasamentului, denumirea, numărul de arbori, eventuale construcţii existente, dacă zona este echipată edilitar şi alte informaţii relevante în context. Întrebat ieri dacă municipalitatea are în plan publicarea datelor într-un format care să aducă o minimă interactivitate digitală, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a declarat că ar fi în lucru un astfel de proiect.

Citește și: COMPARAȚIE: Ce ascunde Primăria Iași și ce publică la vedere Clujul și Oradea!

„Harta interactivă este în lucru, efectuăm diferite teste, introducem informaţii, se verifică coordonatele arborilor, iar în puţin timp vom prezenta şi varianta interactivă”, a susţinut ieri Sebastian Buraga. Primăria are deja la dispoziţie o hartă digitală a Iaşului care poate fi îmbunătăţită în acest sens (iasi-city.map2web.eu). Pe această platformă sunt indexate toate arterele de circulaţie din oraş (amplasarea fiecărei străzi este indicată interactiv, dar fără alte informaţii – de exemplu, lipseşte lungimea) şi alte informaţii despre instituţii publice, obiective turistice, operatori economici, şcoli, spitale, parcări, piste de biciclete şi alte puncte de interes. Pe această hartă sunt evidenţiate, doar prin prisma localizării, şi principalele parcuri din Iaşi. „O să găsim cea mai bună soluţie”, a mai spus Buraga, întrebat dacă portalul interactiv al Registrului spaţiilor verzi va fi disponibil pe harta existentă sau dacă este în lucru altă platformă.

O aşteptare de doi ani jumătate

Consiliul Local a aprobat registrul în decembrie 2018: la acel moment a devenit publică o anexă care cuprindea toate cele 1.495 de spaţii verzi, dar numai cu detalii privind localizarea (doar numele străzii) şi suprafaţa. Fişele publicate ieri de către municipalitate completează aceste informaţii – pentru publicul larg – cu alte detalii relevante care pot fi consultate de orice persoană interesată, fără a depune o cerere la instituţie. Prin întocmirea registrului s-a realizat inventarierea şi transpunerea în format GIS a spaţiilor verzi, a speciilor de arbori existenţi şi a caracteristicilor cantitative şi calitative ale acestora, după cum se arăta în hotărârea 551/2018. Despre publicarea fişelor la peste doi ani de la aprobarea Registrului, Sebastian Buraga a precizat că acest lucru s-a întâmplat în contextul în care „s-a lucrat foarte mult la documentaţie”. „Trebuie verificată cu acurateţe, în teren, orice informaţie de acest fel”, a adăugat oficialul Primăriei. Întrebat de ce plenul CL a aprobat Registrul în decembrie 2018 dacă informaţiile (încă) trebuiau verificate „cu acurateţe”, Buraga nu a mai oferit un răspuns.

Registrul spațiilor verzi din Iași poate fi consultat AICI

Comentarii