Premieră la Iaşi: Şcoala “Simionescu” va avea panouri fotovoltaice şi va putea stoca energia electrică

joi, 21 decembrie 2023, 21:40
2 MIN
 Premieră la Iaşi: Şcoala “Simionescu” va avea panouri fotovoltaice şi va putea stoca energia electrică

Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iaşi a obţinut un avans remarcabil în direcţia sustenabilităţii, devenind prima instituţie de învăţământ din judeţ care va implementa un sistem de panouri fotovoltaice cu posibilitatea stocării energiei. Acest sistem este proiectat să reducă facturile de energie electrică cu până la 90%. Proiectul intitulat „Achiziţia şi instalarea panourilor fotovoltaice pentru obţinerea energiei verzi” a fost selectat pentru finanţare în cadrul Programului de granturi „Adoptă un proiect” al ING Bank România, care a acordat 50.000 de euro pentru această iniţiativă.

Programul de granturi „Adoptă un proiect” a avut un buget total de 329.000 euro. Susţine proiecte şi iniţiative care contribuie la reducerea amprentei de carbon şi impactului negativ asupra mediului înconjurător, dar şi crearea de spaţii sustenabile pentru desfăşurarea activităţii elevilor.

Prima şcoală din Iaşi cu panouri fotovoltaice

Pe lângă instalarea panourilor fotovoltaice, proiectul include şi implementarea unui sistem modern de iluminare nocturnă. Acest aspect este deosebit de important la Şcoala „Ion Simionescu”, având în vedere că programul de studiu al elevilor se întinde până în jurul orei 19 în fiecare zi.

„Acesta este un ultim şi cel mai important pas în cadrul strategiei noastre de reducere a cheltuielilor de întreţinere. Anul trecut am montat un sistem SMART prin care controlăm digital temperatura agentului termic în şcoală. Iarna trecută am reuşit astfel să facem economii de 25.000 lei la factura pentru agentul termic. Mai apoi am înlocuit toate neoanele din şcoală şi din grădiniţe, achiziţionând tot din fonduri proprii peste 350 de corpuri de iluminat cu led, cu lumină optimă pentru uzul şcolar. Acum ne bucurăm pentru confirmarea pe care am primit-o de la ING Bank România”, a declarat directoarea şcolii, Sabina Manea.

Au fost selectate şaisprezece proiecte în etapa semifinală, iar în urma interviurilor, proiectul Şcolii „Simionescu” s-a numărat printre cele şapte finanţate în urma votului angajaţilor băncii. „Dorim să oferim elevilor noştri şi întregii comunităţi un exemplu de bună practică şi în acelaşi timp dorim să optimizăm bugetul, astfel încât să alocăm mai mute fonduri achiziţiei de echipament didactic pentru copiii noştri”, a completat Sabina Manea.

Despre Şcoala „Ion Simionescu”

Investiţiile la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” nu se limitează doar la aspectele energetice, ci şi la infrastructură şi educaţie. În perioada 2020-2023, s-au investit 850.000 de euro în dotări şi infrastructură, iar pentru proiectele educaţionale s-au alocat 450.000 de euro în perioada 2020-2024. De asemenea, şcoala oferă o varietate de cluburi gratuite pentru elevi, inclusiv cluburi de şah, lectură, sport, muzică, arts&crafts, fotografie şi ştiinţe ale vieţii, precum şi o trupă rock.

Elevii beneficiază de o sală de muzică complet echipată, ce dispune de peste 45 de instrumente muzicale diverse, precum tobe, chitare, orgi şi instrumente de percuţie. De asemenea, există un atelier de pictură bine echipat, o bibliotecă generoasă cu peste 15.000 de volume, e-book readere şi jocuri.

Comentarii