anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Premieră - Zămosteanu, pus să dea 10.000 de euro unei familii din cauza lucrărilor proaste într-un apartament din blocul nou nouţ

GALERIE
Zamosteanu
  • Zamosteanu
- +

Un ieşean a cerut despăgubiri după ce apartamentul abia cumpărat de la un dezvoltator imobiliar cunoscut a început să i se dărâme în cap. Omul a rămas cu spaima în suflet că problemele s-ar putea amplifica şi în orice clipă s-ar mai putea strica ceva în casă. Raţionamentul judecătorilor a fost simplu: constructorul răspunde pentru orice viciu ascuns timp de 10 ani de la recepţia lucrării. În cazul structurii de rezistenţă, răspunderea durează cât rămâne blocul în picioare.

T.A.C. şi-a cumpărat un apartament nou în iunie 2020, de la M.Chim SRL, firmă controlată de Cristin Zămosteanu. După nici 8 luni, la începutul lui februarie 2021, o bucată mare din tencuiala tavanului băii a căzut peste T.A.C. Reparaţiile necesare au fost făcute de firmă, iar rănile suferite de ieşean au fost relativ uşoare, dar acesta a rămas cu o stare permanentă de stres. Orice zgomot pe care îl auzea în apartament îl făcea să tresară. În aprilie 2021, ieşeanul s-a adresat instanţei, cerând obligarea M.Chim SRL la plata de daune morale.

Conform Codului Civil, vânzătorul garantează contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării sau care îi micşorează valoarea de întrebuinţare. Viciile ascunse pot fi orice defecte care nu pot fi observate de un cumpărător prudent fără asistenţă de specialitate. Dispoziţiile Codului Civil sunt completate de cele ale Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii. conform acesteia, vânzătorul poate fi tras la răspundere pentru viciile ascunse timp de 10 ani de la recepţia lucrării. Structura de rezistenţă este garantată pe toată durata de existenţă a construcţiei. În cazul locuinţei lui T.A.C., expertiza tehnică a demonstrat că de prăbuşirea plafonului nu putea fi învinovăţit decât constructorul. „Instanţa apreciază că viciul era ascuns şi nu se putea detecta la o reală şi atentă observaţie, prin raportare in abstracto la un cumpărator prudent si diligent.

Din raportul de expertiză în construcţii a rezultat că, în oricare dintre variantele posibile identificate, cauzele desprinderii unei bucăţi din tencuiala tavanului existau la momentul predării bunului («tencuiala aplicată nu a făcut priză suficientă cu betonul» sau «nu s-au executat operaţiile tehnologice specifice acestor gen de lucrări»). Totodată, oricare dintre posibilele motive identificate de expert şi care ar fi putut determina desprinderea bucăţii de tencuială se încadrează în categoria executării necorespunzătoare a lucrărilor de construcţie”, au apreciat magistraţii Judecătoriei. Aceştia au considerat pretenţiile lui T.A.C. ca justificate şi au aprobat despăgubirile morale în cuantumul solicitat de acesta, de 10.000 de euro.

Sentinţa a fost contestată de M.Chim SRL, dosarul intrând pe rolul Tribunalului. Această instanţă urmează să se pronunţe pe 9 februarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.