PREZENTARE: Concesionăm aeroportul arabilor? Ce propuneri sunt
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

PREZENTARE: Concesionăm aeroportul arabilor? Ce propuneri sunt

GALERIE
viziune
  • viziune
- +

Reprezentanţii companiei Sky Capital Airports, cu sprijinul Regiei Autonome Aeroportul Iaşi, organizează acum o dezbatere publică pe subiectul dezvoltării aeroportului din Iași şi zonei adiacente. Evenimentul are loc în Sala „Henri Coandă“ de la Palatul Culturii. Participă reprezentanţi ai societăţii civile, ai mass-media, ai mediului de afaceri local, regional şi naţional, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, regionale şi naţionale, printre care președintele CJ, directorul Aeroportului și președintele Consiliului de Administrație. Nu lipsesc reprezentanți ai asociațiilor pro-autostradă.

Dorin Catană, directorul de strategie al Sky Capital Airports, a explicat că astăzi va fi o prezentare a viziunii investitorilor pe care îi reprezintă asupra dezvoltarii aeroportului.

"Părerea mea e că se merge pe repede înainte", e o primă declarație a liderului consilierilor liberali din CJ, Romeo Vatră. La fel ca Dorin Catana, el a numit dezbaterea drept prezentare.

Tiberiu Florescu, consultant de planning și urbanism al Sky Capital și profesor la Facultatea de Construcții București este cel care va prezenta proiectul.

PREZENTARE:

Dorin Catana estimează un potențial de trafic de pasageri pe Aeroportul Iași la 6 milioane de pasageri în 15 ani.

Dezvoltarea Aeroportului pe cealaltă parte a pistei e condiționată însă de construirea A8.

La Aeroport sunt prevăzute extinderea pistei la 3000 de metri, terminale cargo și de pasageri, platformă de staționare cu 5 locuri de parcare și 2 "sateliți" cu încă 4 locuri, sistem de balizaj.

Proiectul facilităților care ar urma să fie realizate lângă Aeroport este prezentat de Andrew Stear, unul dintre acționarii Sky Capital.

S-a vorbit despre căile de acces: linie de tramvai, dar mai ales șoseaua de centură.

Proiectul include și o sală polivalenta cu 8-9000 de locuri, campus universitar, dar și un cartier rezidențial cu centru medical, grădinițe etc.

Dorin Catană spune că la Iași e cea mai bună pistă din România.

Totuși, săptămâna trecută, conducerea Aeroportului a făcut publice rezultatele unei expertize care ar arăta că stratul de uzură al pistei s-a desprins în mai multe puncte de stratul de fundație și că trebuie intervenit pentru remediere.

"Așteptăm și alte oportunități, alte oferte", a declarat Maricel Popa, anunțând că va fi un concurs de proiecte.

La ședința CJ de săptămâna viitoare va fi supus discuțiilor proiectul de hotărâre privind studiul de oportunitate a concesionarii aerogarii, așa cum a cerut Consiliul de Administrație al Aeroportului.

Ce a spus Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu:

Răspunsul lui Dorin Catană către primarul comunei Aroneanu: "Cunoaștem situația capătului de pistă dinspre comuna Aroneanu, avem câteva soluții, dar, dacă investitorul va considera că există  impedimente insurmontabile, poate decide să se îndrepte spre alt loc".

Cosette Chichirau a numit proiectul "o utopie" și a cerut mai multe detalii.

"De ce nu este primarul aici?", a întrebat deputata USR. "Este decizia dumnealui", i-a răspuns directorul Aeroportului.

Proiecția investiției pe termen foarte lung, dacă lucrurile ar merge bine:

După un moment tensionat, între consultantul de planning și urbanism și participanții la dezbatere, Dorin Catană a explicat că firma Sky Capital Airports este investitorul ce vizează concesionarea, respectiv preluarea managementului aerogarii. "Totul este al CJ", i-a răspuns el lui Romeo Vatră.

Cealaltă firmă, South Development Group, cea care a semnat memorandumul de reprezentare a companiei Abu Dhabi Airports în România, se va ocupa de construirea unui aeroport privat în sudul Bucureștiului.

Prezentarea și dezbaterile s-au  încheiat după două ore și jumătate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.