Prima lopată în Iaşi pentru autostrada A8: au început forajele în judeţ
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Premieră naţională: lucrarea începută în judeţ este făcută chiar de CNAIR

Prima lopată în Iaşi pentru autostrada A8: au început forajele în judeţ

GALERIE
foraje_Iasi_A8_0
  • foraje_Iasi_A8_0
- +

Pe traseul din judeţul Iaşi al autostrăzii A8 au demarat, în această perioadă, foraje geotehnice. Interesant este că aceste foraje sunt făcute de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR): o astfel de lucrare este o premieră pentru CNAIR la nivel naţional. Forajele au început pe 21 iulie şi au loc pe raza localităţilor Moţca, Paşcani, Stolniceni-Prăjescu, Heleşteni, Costeşti, Târgu Frumos, Bălţaţi, Podu Iloaiei şi Leţcani. În total, până la sfârşitul săptămânii viitoare, vor fi făcute 12 foraje.

 

Lucrările de forare pentru Autostrada A8 sunt efectuate de CNAIR prin intermediul Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) din subordine, şi sunt folosite utilaje şi echipamente recent achiziţionate de către compania de autostrăzi. Potrivit unui document oficial consultat de „Ziarul de Iaşi”, scopul forajelor este de a confirma informaţiile existente în studiul geotehnic elaborat în 2011, la etapa întocmirii primului studiu de fezabilitate.

Scrisoare de la CNAIR către primăriile de pe traseu

„Având în vedere importanţa strategică naţională a acestui obectiv de investiţii, CNAIR SA acordă o importanţă deosebită finalizării cu succes şi la un nivel de calitate ridicat al serviciilor solicitate şi consideră implementarea ca o responsabilitate comună şi, prin urmare, va avea o abordare activă în susţinerea prestatorului în vederea îndeplinirii activităţilor ce îi revin”, se arată într-o adresă trimisă de CNAIR către primăriile localităţilor enumerate mai sus. Forajele sunt făcute la o adâncime cuprinsă între 15 şi 20 metri, la o distanţă medie de circa 5 km. Surse oficiale au declarat ieri pentru „Ziarul de Iaşi” că, până în prezent, forajele realizate de echipa CESTRIN validează informaţiile din 2011. După forajele efectuate de CESTRIN, pe traseu va intra firma Consitrans: companie care şi-a adjudecat contractul de proiectare a autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ şi care, în prezent, studiază variantele de traseu - ruta stabilită în 2011 ar urma să sufere mai multe modificări, iar unul dintre scopuri este de a reduce costurile de construire. „Pentru o bună desfăşurare a campaniei de verificare a informaţiilor din cadrul studiului geotehnic elaborat în anul 2011, cât şi pentru a preîntâmpina eventualele probleme ale accesului pe proprietăţile private intersectate de traseul autostrăzii, vă rugăm să ne sprijiniţi în relaţia cu deţinătorii de terenuri pe care vor fi efectuate forajele geotehnice”, se mai precizează în adresa CNAIR către primării şi Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi.

Revizuirea studiului realizat în 2011

„CJ Iaşi este un partener activ al CNAIR şi, pentru a facilita activitatrea CESTRIN în realizarea forajelor de validare, am desemnat o echipă condusă de directorul Direcţiei Tehnice care să faciliteze activitatea din teren. E şi un test al colaborării noastre. Vrem să îl trecem cu brio”, a declarat ieri vicepreşedintele CJ Iaşi, Marius Dangă. Licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate realizat în anul 2011 a fost câştigată, la începutul acestui an, de către compania Consitrans pentru o sumă de 58 milioane lei. Contractul a fost semnat în primăvară şi are o durată de execuţie de 22 luni. În această perioadă, analiza firmei are în prim plan stabilirea traseului autostrăzii, fiind analizate mai multe variante. „Ziarul de Iaşi” a relatat ieri că inclusiv CJ Iaşi a făcut mai multe propuneri privind unele noduri rutiere care să asigure o conectivitate eficientă între oraşele de pe traseu cu autostrada, precum şi între drumul rapid şi viitoarele parcuri industriale ale CJ din  Paşcani, Dumeşti şi Leţcani.

Citește și: EXCLUSIV A8 - Propuneri oficiale de traseu şi puncte de legătură cu municipiul Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.