Primăria Iaşi a picat din nou testul transparenţei: cum publică Clujul bugetul pe anul 2024

marți, 16 ianuarie 2024, 12:11
1 MIN
 Primăria Iaşi a picat din nou testul transparenţei: cum publică Clujul bugetul pe anul 2024

„Ziarul de Iaşi” a prezentat în ediţia de luni primele cifre ale bugetului municipiului Iaşi pe anul 2024. La fel ca în fiecare an, Primăria Iaşi aruncă în faţa ieşenilor o variantă simplificată de buget, în 13 pagini, cu sume alocate pe titluri şi capitole bugetare. Nu există o listă de investiţii, nu există alte detalii. La polul opus se află Primăria Cluj, care a publicat bugetul în forma extinsă în cele mai mici detalii. În timp ce la Iaşi se mimează transparenţa, la Cluj chiar există o consultare pe proiecte.

Persoanele interesate să consulte bugetul Iaşului au la dispoziţie doar informaţii succinte despre alocările pe diverse domenii. În fapt, municipalitatea publică doar proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului Iaşului pe anul 2024, urmând ca varianta extinsă (în forma în care Clujul o pune la dispoziţia clujenilor încă de acum) să fie disponibilă înainte de şedinţa de aprobare a bugetului, adică cu cel puţin 5 zile înainte, respectiv finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Anul trecut, mai multe organizaţii neguvernamentale au criticat Primăria pentru lipsa dezbaterii proiectului de buget. La fel ca în acest an, ieşenii au avut la dispoziţie doar varianta simplificată, cea extinsă fiind disponibilă cu foarte puţin timp înainte de şedinţă, drept pentru care societatea civilă a solicitat, fără succes, amânarea votului.

Vezi detalii aici despre proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2024

Vezi detalii aici despre proiectul de buget al municipiului Iasi pentru anul 2024

Cititi si: Primele cifre ale bugetului Iaşului pentru 2024: care sunt principalele investiţii? Cea mai mare vizează transportul local

Comentarii