anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Haos judiciar. Rejudecare din cauza unei sentinţe copy-paste: achitare după ce interceptările au fost înlăturate

Primarul din Hârlău, condamnat pentru un prejudiciu de 2.400 de lei

GALERIE
cernescu
  • cernescu
- +

Decizia nu este definitivă. Constantin Cernescu a fost găsit vinovat pentru un abuz prin care ar fi comis un prejudiciu de 2.400 de lei, mult mai puţin decât a cheltuit statul pentru instrumentarea dosarului. Un aspect interesant: decizia de ieri a venit ca urmare a unei rejudecări. Aceeaşi instanţă, Tribunalul, îi condamna în aprilie 2018 inclusiv pe cei achitaţi ieri. Ce s-a întâmplat între timp? Au fost înlăturate de la dosar interceptările realizate de SRI.

Tribunalul Iaşi a decis, ieri după-amiază, să îl condamne la 2 ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar al oraşului Hârlău, Constantin Cernescu. Acesta a fost găsit vinovat de o faptă de abuz în serviciu, comisă în decembrie 2015, fiind achitat pentru alte infracţiuni pentru care a fost pus sub acuzare.

Concret, acesta a fost condamnat pentru că „a dispus şi a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea «Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni» era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate“.

Paguba creată de Cernescu: 2.400 de lei, în condiţiile în care, prin decizia de ieri, statul ar trebui să achite cheltuielile judiciare aferente achitărilor, de 8.000 de lei.

În acelaşi dosar, fostul viceprimar, Florin Ţăpuşă, a fost achitat de toate acuzaţiile. „Este soluţia corectă, care dovedeşte că judecătorul a aflat adevărul. S-a dovedit încă o dată faptul că oameni nevinovaţi au fost băgaţi pe nedrept în puşcă­rie“, ne-a spus Robert Amuntencei, avocatul lui Ţăpuşă.

Achitat a fost şi fostul şef al Poliţiei din Hârlău, Dumitru Simionescu. Avocatul său, Ionel Nechita, a salutat decizia Tribunalului. „Trăiască justiţia independentă!“, a spus acesta.

Ţăpuşă a fost acuzat că ar fi derulat afaceri în paralel cu funcţia de viceprimar, în timp ce Simionescu că ar fi determinat fostul şef al Ocolului Silvic să îi ofere lemne de foc. Simionescu a avut indisponibilizată pe timpul procesului şi o maşină. Într-un dosar disjuns de acesta, Ioan Amariei, fostul şef al Ocolului Silvic, a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare.

Haosul judiciar din acest dosar

Tribunalul Iaşi a mai decis ieri ca trei funcţionari de la Primăria Hârlău, Constantin Curcă, Vasile Gheorghiţeanu şi Amelia Sava să fie condamnaţi la câte un an de închisoare cu amânarea pedepsei pentru fals. Cei trei au fost achitaţi şi ei pentru fapte de abuz în serviciu. „Suntem pregătiţi, pentru aceeaşi situaţie de fapt, să ne rejudecăm de cate ori e nevoie, soluţia e una: achitare!“, ne-a spus Cristian Constantin Curcă, avocatul celor trei.

Sentinţa nu este definitivă şi vine în contextul în care, în decembrie 2018, Curtea de Apel Iaşi, care ar fi trebuit să pronunţe o sentinţă definitivă în acest caz, a decis rejudecarea cazului.

Soluţia de ieri a venit, practic, în urma acestei rejudecări, care a avut loc deoarece prima sentinţă a Tribunalului, din aprilie 2018, a fost nemotivată, fiind doar un „copy-paste“ după rechizitoriu, inclusiv cu greşeli gramaticale. Prin acea sentinţă casată de Curte toţi cei implicaţi în dosar, inclusiv Simionescu şi Ţăpuşă, erau condamnaţi. În timpul rejudecării, Tribunalul Iaşi a admis cererea avocatului Robert Amuntencei de constatare a nulităţii interceptărilor, deoarece au fost realizate de SRI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Dan CONSTANTIN

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

Filmuletul zilei

opinii

Ghidul bunului alegător

Alexandru CĂLINESCU

Ghidul bunului alegător

Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

Partidul şpăgar electoral

Nicolae CREŢU

Partidul şpăgar electoral

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

pulspulspuls

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.