Haos judiciar. Rejudecare din cauza unei sentinţe copy-paste: achitare după ce interceptările au fost înlăturate

Primarul din Hârlău, condamnat pentru un prejudiciu de 2.400 de lei

sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 03:02
3 MIN
 Primarul din Hârlău, condamnat pentru un prejudiciu de 2.400 de lei

Decizia nu este definitivă. Constantin Cernescu a fost găsit vinovat pentru un abuz prin care ar fi comis un prejudiciu de 2.400 de lei, mult mai puţin decât a cheltuit statul pentru instrumentarea dosarului. Un aspect interesant: decizia de ieri a venit ca urmare a unei rejudecări. Aceeaşi instanţă, Tribunalul, îi condamna în aprilie 2018 inclusiv pe cei achitaţi ieri. Ce s-a întâmplat între timp? Au fost înlăturate de la dosar interceptările realizate de SRI.

Tribunalul Iaşi a decis, ieri după-amiază, să îl condamne la 2 ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar al oraşului Hârlău, Constantin Cernescu. Acesta a fost găsit vinovat de o faptă de abuz în serviciu, comisă în decembrie 2015, fiind achitat pentru alte infracţiuni pentru care a fost pus sub acuzare.

Concret, acesta a fost condamnat pentru că „a dispus şi a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea «Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni» era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate“.

Paguba creată de Cernescu: 2.400 de lei, în condiţiile în care, prin decizia de ieri, statul ar trebui să achite cheltuielile judiciare aferente achitărilor, de 8.000 de lei.

În acelaşi dosar, fostul viceprimar, Florin Ţăpuşă, a fost achitat de toate acuzaţiile. „Este soluţia corectă, care dovedeşte că judecătorul a aflat adevărul. S-a dovedit încă o dată faptul că oameni nevinovaţi au fost băgaţi pe nedrept în puşcă­rie“, ne-a spus Robert Amuntencei, avocatul lui Ţăpuşă.

Achitat a fost şi fostul şef al Poliţiei din Hârlău, Dumitru Simionescu. Avocatul său, Ionel Nechita, a salutat decizia Tribunalului. „Trăiască justiţia independentă!“, a spus acesta.

Ţăpuşă a fost acuzat că ar fi derulat afaceri în paralel cu funcţia de viceprimar, în timp ce Simionescu că ar fi determinat fostul şef al Ocolului Silvic să îi ofere lemne de foc. Simionescu a avut indisponibilizată pe timpul procesului şi o maşină. Într-un dosar disjuns de acesta, Ioan Amariei, fostul şef al Ocolului Silvic, a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare.

Haosul judiciar din acest dosar

Tribunalul Iaşi a mai decis ieri ca trei funcţionari de la Primăria Hârlău, Constantin Curcă, Vasile Gheorghiţeanu şi Amelia Sava să fie condamnaţi la câte un an de închisoare cu amânarea pedepsei pentru fals. Cei trei au fost achitaţi şi ei pentru fapte de abuz în serviciu. „Suntem pregătiţi, pentru aceeaşi situaţie de fapt, să ne rejudecăm de cate ori e nevoie, soluţia e una: achitare!“, ne-a spus Cristian Constantin Curcă, avocatul celor trei.

Sentinţa nu este definitivă şi vine în contextul în care, în decembrie 2018, Curtea de Apel Iaşi, care ar fi trebuit să pronunţe o sentinţă definitivă în acest caz, a decis rejudecarea cazului.

Soluţia de ieri a venit, practic, în urma acestei rejudecări, care a avut loc deoarece prima sentinţă a Tribunalului, din aprilie 2018, a fost nemotivată, fiind doar un „copy-paste“ după rechizitoriu, inclusiv cu greşeli gramaticale. Prin acea sentinţă casată de Curte toţi cei implicaţi în dosar, inclusiv Simionescu şi Ţăpuşă, erau condamnaţi. În timpul rejudecării, Tribunalul Iaşi a admis cererea avocatului Robert Amuntencei de constatare a nulităţii interceptărilor, deoarece au fost realizate de SRI.

Comentarii