Iată cum vrea Mihai Chirica să rezolve problemele de trafic din oraş!

Primarul vrea un plan pentru a descuraja înscrierile elevilor din comune la şcolile din oraşul Iaşi

sâmbătă, 21 august 2021, 01:50
3 MIN
 Primarul vrea un plan pentru a descuraja înscrierile elevilor din comune la şcolile din oraşul Iaşi

Totodată, primarul spune că există şi intenţia de a creşte prestigiul şcolilor de cartier, deşi nu a indicat în niciun fel cum s-ar putea face aşa ceva. Motivul acestor demersuri este legat de probleme mari de trafic.

 

Sunt şcolile din Iaşi pregătite de începerea şcolii? Primarul Mihai Chirica a prezentat ieri măsurile care s-au luat pentru începerea noului an şcolar la nivelul municipiului, enumerând totodată şi lucrările care s-au efectuat, care sunt încă în curs de finalizare sau care se vor începe. De asemenea, una dintre măsurile importante care vor afecta desfăşurarea normală a cursurilor de la Liceul „Dimitrie Cantemir” este aceea că unele clase îşi vor muta activitatea la Liceul „Vasile Alecsandri”.

„Importantă este Şcoala Dimitrie Cantemir în momentul de faţă, pentru că lucrările sunt destul de extinse, aproape pe toată suprafaţa şcolii, ceea ce deranjează foarte mult ciclul de învăţământ pentru anul şcolar 2021-2022. Am avut o discuţie şi în cursul zilei de ieri cu doamna Antoci (şefa ISJ – n.r.), iar concluzia, acceptată şi de conducerea şcolii, este ca învăţământul gimnazial, inclusiv clasele a XII-a,  să continue la şcoala Dimitrie Cantemir într-un tronson în care nu sunt lucrări, iar celelalte clase se vor muta la Şcoala Vasile Alecsandri, aici, aproape, în centrul oraşului, deci să nu se sperie părinţii că vor ajunge în capătul CUG-ului sau mai ştiu eu unde”, a precizat Mihai Chirica.

Edilul a precizat că în această perioadă au loc vizite în fiecare zi la instituţiile de învăţământ din oraş, analizându-se strarea investiţiilor sau nevoile pe care le are fiecare şcoală în parte, subliniind că se doreşte o creştere a prestigiului şcolilor de cartier. „Sunt copii din zona Bucium care s-au înscris la Şcoala Paradis. Nu am nimic nici cu o destinaţie, nici cu cealaltă, dar ca să ajungi la o oră de vârf din Bucium şi până în Păcurari, în capăt, trebuie să trezeşti copilul la o oră, iar acesta nu cred că va fi foarte productiv la şcoală”, a completat Mihai Chirica.

Primarul a mai anunţat ieri că intenţionează realizarea unui departament tehnic în cadrul căruia directorii şi profesorii să găsească sprijin la Primărie în realizarea şi implementarea de investiţii. Au fost enumerate şi şcolile în care au fost realizate investiţii, în care vor începe investiţii, dar şi lucrări legate de renovarea spaţiilor de joacă, a terenurilor de sport sau realizarea unor săli de sport. Practic, Iaşul va avea 6 noi săli de sport, 41 de terenuri de sport (20 realizate deja şi 21 unde vor începe lucrări). Au fost finalizate 8 spaţii de joacă de la grădiniţe din Iaşi, pentru alte 9 sunt întocmite documentele necesare şi mai sunt alte spaţii de joacă care sunt încă în curs de reabilitare.

În ceea ce priveşte dotarea şcolilor pentru noul an, mai sunt în stoc aproximativ 700.000 de măşti dintre cele 1.500.000 achiziţionate în anul şcolar trecut. Edilul şef a vorbit şi de măsurile de fluidizare a trafilului, subliniind că în acest moment există o migraţie excesivă din comunele apropiate ale Iaşului la şcoli din municipiu. „În continuare, atrag atenţia asupra unui lucru: şcolile din jurul Iaşului sunt depopulate. S-au investit mari sume de bani, dar sălile de curs sunt goale, iar acei copii care locuiesc în aglomeraţiile din jurul Iaşului migrează  în fiecare dimineaţă către oraş. O fi bine, o fi rău, dar eu zic că nu e bine. Am cerut într-o discuţie avută la Inspectoratul Şcolar să facem o strategie prin care să legăm, între ghilimele, destinul copilului de şcoala lui de acasă, cel puţin până la nivelul gimnaziului. Şcoala primară şi gimnaziul  să-l facă acasă”, a spus Mihai Chirica. 

Comentarii