Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iată cum vrea Mihai Chirica să rezolve problemele de trafic din oraş!

Primarul vrea un plan pentru a descuraja înscrierile elevilor din comune la şcolile din oraşul Iaşi

GALERIE
Mihai_Chirica_Iasi
  • Mihai_Chirica_Iasi
- +

Totodată, primarul spune că există şi intenţia de a creşte prestigiul şcolilor de cartier, deşi nu a indicat în niciun fel cum s-ar putea face aşa ceva. Motivul acestor demersuri este legat de probleme mari de trafic.

 

Sunt şcolile din Iaşi pregătite de începerea şcolii? Primarul Mihai Chirica a prezentat ieri măsurile care s-au luat pentru începerea noului an şcolar la nivelul municipiului, enumerând totodată şi lucrările care s-au efectuat, care sunt încă în curs de finalizare sau care se vor începe. De asemenea, una dintre măsurile importante care vor afecta desfăşurarea normală a cursurilor de la Liceul „Dimitrie Cantemir” este aceea că unele clase îşi vor muta activitatea la Liceul „Vasile Alecsandri”.

„Importantă este Şcoala Dimitrie Cantemir în momentul de faţă, pentru că lucrările sunt destul de extinse, aproape pe toată suprafaţa şcolii, ceea ce deranjează foarte mult ciclul de învăţământ pentru anul şcolar 2021-2022. Am avut o discuţie şi în cursul zilei de ieri cu doamna Antoci (şefa ISJ – n.r.), iar concluzia, acceptată şi de conducerea şcolii, este ca învăţământul gimnazial, inclusiv clasele a XII-a,  să continue la şcoala Dimitrie Cantemir într-un tronson în care nu sunt lucrări, iar celelalte clase se vor muta la Şcoala Vasile Alecsandri, aici, aproape, în centrul oraşului, deci să nu se sperie părinţii că vor ajunge în capătul CUG-ului sau mai ştiu eu unde”, a precizat Mihai Chirica.

Edilul a precizat că în această perioadă au loc vizite în fiecare zi la instituţiile de învăţământ din oraş, analizându-se strarea investiţiilor sau nevoile pe care le are fiecare şcoală în parte, subliniind că se doreşte o creştere a prestigiului şcolilor de cartier. „Sunt copii din zona Bucium care s-au înscris la Şcoala Paradis. Nu am nimic nici cu o destinaţie, nici cu cealaltă, dar ca să ajungi la o oră de vârf din Bucium şi până în Păcurari, în capăt, trebuie să trezeşti copilul la o oră, iar acesta nu cred că va fi foarte productiv la şcoală”, a completat Mihai Chirica.

Primarul a mai anunţat ieri că intenţionează realizarea unui departament tehnic în cadrul căruia directorii şi profesorii să găsească sprijin la Primărie în realizarea şi implementarea de investiţii. Au fost enumerate şi şcolile în care au fost realizate investiţii, în care vor începe investiţii, dar şi lucrări legate de renovarea spaţiilor de joacă, a terenurilor de sport sau realizarea unor săli de sport. Practic, Iaşul va avea 6 noi săli de sport, 41 de terenuri de sport (20 realizate deja şi 21 unde vor începe lucrări). Au fost finalizate 8 spaţii de joacă de la grădiniţe din Iaşi, pentru alte 9 sunt întocmite documentele necesare şi mai sunt alte spaţii de joacă care sunt încă în curs de reabilitare.

În ceea ce priveşte dotarea şcolilor pentru noul an, mai sunt în stoc aproximativ 700.000 de măşti dintre cele 1.500.000 achiziţionate în anul şcolar trecut. Edilul şef a vorbit şi de măsurile de fluidizare a trafilului, subliniind că în acest moment există o migraţie excesivă din comunele apropiate ale Iaşului la şcoli din municipiu. „În continuare, atrag atenţia asupra unui lucru: şcolile din jurul Iaşului sunt depopulate. S-au investit mari sume de bani, dar sălile de curs sunt goale, iar acei copii care locuiesc în aglomeraţiile din jurul Iaşului migrează  în fiecare dimineaţă către oraş. O fi bine, o fi rău, dar eu zic că nu e bine. Am cerut într-o discuţie avută la Inspectoratul Şcolar să facem o strategie prin care să legăm, între ghilimele, destinul copilului de şcoala lui de acasă, cel puţin până la nivelul gimnaziului. Şcoala primară şi gimnaziul  să-l facă acasă”, a spus Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri