anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primele declaraţii: PS Calinic vorbeşte de schismele şi dezbinările din "dulcea Bucovina"

GALERIE
PS-Calinic
  • PS-Calinic
- +

PS Calinic vrea să repare „legăturile ortodoxiei care au fost rupte de schisme şi dezbinări”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că povara conducerii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor era prea mare pentru episcopul-vicar Damaschin Dorneanu, care pornise ca favorit din zona locală în cursa ocupării locului lăsat liber după ce IPS Pimen a murit în urma unei infecţii cu COVID-19.

Astfel, PS Calinic Botoşăneanul, care a fost mai bine de 30 de ani episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va conduce una dintre cele mai bogate arhiepiscopii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi chiar din ţară.

Şedinţa Sfântului Sinod a avut loc ieri, votul a fost unul secret şi au fost propuşi doar doi candidaţi de către Sinodul Mitropolitan, PS Calinic Botoşăneanul obţinând votul a 30 de ierarhi.

Conform CV-ului său, PS Calinic Botoşăneanul s-a născut în Iaşi pe 18 noiembrie 1957, s-a închinovat la Mănăstirea Putna în 1980 şi în 1984 a fost tuns în monahism cu numele Calinic.

A studiat facultatea de profil în Sibiu, pe care a absolvit-o în 1989, din 1986 a fost hirotonit diacon în Catedrala Mitropolitană din Iaşi chiar de fostul patriarh Teoctist, iar primul an de după Revoluţie l-a găsit stareţ al Mănăstirii Râşca.

De pe 25 martie 1991, acesta este episcop vicar al Arhiepis­copiei Iaşilor. Prezent la şedinţa Sfântului Sinod care l-a numit în rândul episcopilor, PS Cali­nic a ţinut o cuvântare destul de dură, în care le-a mulţumit celor doi mitropoliţi sub care a slujit la Iaşi - întâi Preafericitul Daniel, care este acum patriarh, şi apoi IPS Teofan, dedicându-şi însă o bună parte din discurs pentru mulţumiri şi laude aduse patriarhului.

„După trei decenii de slujire în ascultare de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor m-a chemat Dumnezeu, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corăbioarei şi să vâslesc în marea învolburată a ortodoxiei din dulcea Bucovină, considerată a fi un fel de pământ al făgădudinţei românesc. Preafericirea voastră, aş vrea să îmi permiteţi să vă mulţumesc dintre cele foarte multe, dar pentru trei motive: când m-aţi recomandat Sfântului Sinod în ascultare de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire şi pentru că aţi binecuvântat înscrierea mea pe lista de candidaţilor eligibili pentru Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor“, a spus PS Calinic în discursul său.

Acesta însă a făcut şi trimiteri către schisme şi dezbinări existente în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, vorbind, după cum se poate vedea şi în citatul anterior, despre „marea învolburată a ortodoxiei din dulcea Bucovină“.

„Vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales şi unde împreună cu PS Damaschin, cu preoţii şi credincioşii de acolo, vom încerca să reparăm legăturile ortodoxiei care au fost rupte de schismele şi dezbinările consumate ca rezultat al libertăţii de ex­pri­­mare de după 1989 respectând totodată cu toată seriozitatea canoanele rânduite de sfinţii părinţi, legiuirile bisericii, precum şi hotărârile Sfântului Sinod“, a mai spus PS Calinic Botoşăneanul.

În pe­rioada următoare, la Iaşi urmează să fie organizate noi alegeri pentru desemnarea unui nou episcop-vicar, care să ocupe locul lăsat liber de numirea lui PS Calinic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Repatriere

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.