În zeci de judeţe depui actele în aceeaşi zi, la Iaşi erai programat ieri spre sfârşitul anului

Problema aşteptării revoltătoare de la „Paşapoarte” Iaşi, îngropată de Prefectură sub cuvinte pompoase. Un nou experiment ZdI

sâmbătă, 02 septembrie 2023, 01:50
9 MIN
 Problema aşteptării revoltătoare de la „Paşapoarte” Iaşi, îngropată de Prefectură sub cuvinte pompoase. Un nou experiment ZdI

Serviciul de Paşapoarte Iaşi funcţionează cu 40% din personalul necesar, iar prefectul judeţului, Bogdan Cojocaru, susţine că “au fost iniţiate demersurile instituţionale la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în vederea ocupării posturilor vacante la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Iaşi”.

Luna trecută am cerut Direcţiei Generale de Paşapoarte să explice de ce la Iaşi se puteau face doar începând din octombrie programări pentru depunerea documentelor pentru obţinerea paşaportului, în timp ce în restul ţării erau libere intervale de programare online chiar în aceeaşi zi.

Am solicitat o explicaţie pentru acest decalaj între Iaşi şi celelalte judeţe şi am cerut să ni se răspundă dacă s-a făcut o analiză şi dacă există un raport al activităţii Serviciilor Judeţene de Paşapoarte. Am primit în schimb asigurări că situaţia programărilor şi a eliberărilor de paşapoarte este verificată zilnic. Cât despre rezolvarea problemei: nimic!

“Azi, 4 august, potrivit platformei hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta, ieşenii îşi pot face programări abia pe 3 octombrie. Cu excepţia judeţelor Vaslui şi Bacău, unde programările au ajuns deja la luna septembrie, în toate celelalte judete ale tării se poate merge pentru depunerea documentelor în aceeaşi zi sau după o perioada de doar cateva zile de aşteptare”, am relatat în solicitarea adresată la începutul lunii august Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Într-un experiment simplu, pe care îl poate face oricine, am verificat atunci pe harta interactivă, pusă la dispoziţia cetăţenilor pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte, cât au de aşteptat românii din toate judeţele tării, pentru depunerea documentelor. Experimentul nostru s-a desfăşurat vineri, 4 august, între orele 9:30 – 10:00, pentru toate cele 42 de judeţe (inclusiv Municipiul Bucureşti). În 19 dintre acestea se putea face programare online pentru depunerea documentelor chiar în aceeaşi zi, în alte nouă judeţe se putea face programare săptămâna următoare, iar în 11 judeţe intervalele de programare erau ocupate pe două săptămâni, dar se putea merge la serviciile judetene de paşapoarte în ultima săptămână din august. La Iaşi primul interval de programare online disponibil era pe 3 octombrie.

CITESTE SI: Experiment ZDI: Cel mai mare timp de aşteptare la Serviciul Paşapoarte este la Iaşi: de două luni. Media naţională este de două zile

În răspunsul la solicitarea adresată de Ziarul de Iaşi Direcţiei Generale de Paşapoarte am fost asiguraţi că “având în vedere competenţa Direcţiei Generale de Paşapoarte de coordonare şi control al activităţii de emitere, eliberare şi evidenţă a paşapoartelor simple, menţionăm faptul că, de la nivelul instituţiei noastre este monitorizată zilnic situaţia programărilor online efectuate pe platforma web hub.mai.gov.ro/epasapoarte şi activitatea de soluţionare a cererilor de eliberare a paşapoartelor, astfel încât paşaportul să poată fi eliberat într-un termen optim”.

În continuare se explica modul în care se face programarea online (adică ceea ce am făcut noi, atunci când am verificat timpii de aşteptare) şi se preciza că “de asemenea, în fiecare zi, înainte de începerea programului de lucru cu publicul, S.P.C.P. al judeţului Iaşi operaţionalizează noi locuri de programare online pentru ziua în curs. În situaţia în care cetăţenii nu reuşesc/nu doresc/nu au posibilitatea să efectueze o programare, aceştia se pot prezenta la sediul structurii de paşapoarte. urmând ca situaţia să fie analizată punctual”.

Tot acolo, se făcea menţiunea că serviciile publice comunitare de paşapoarte sunt entităţi publice care se înfiinţează, se organizează şi funcţionează în cadrul aparatului propriu al prefecturilor judeţene şi al Prefecturii municipiului Bucureşti, nu în cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte şi că solicitarea a fost direcţionată spre Prefectura Iaşi, de unde ar trebui să aşteptăm răspuns.

În faţa unui astfel de non-răspuns, am trimis un nou email, în care am atras atenţia că nu a fost rezolvată solicitarea noastră. De data aceasta, cel de-al doilea răspuns a sosit din partea Prefecturii Iaşi, semnat de prefectul Bogdan Cojocaru, care precizează că “pe fondul unei dinamici ascendente a volumului de lucru, coroborată cu deficitul numărului resurselor umane disponibile efectiv (în momentul de faţă fiind de aproximativ 40%), s-a procedat la o analiză care a generat necesitatea dimensionării corespunzătoare a structurii Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte, proporţional cu problematica judeţeană şi regională, odată cu creşterea timpul alocat operaţiunilor de procesare a solicitărilor”.

Eliminând cuvintele în surplus, prefectul spune că a crescut volumul de cereri de paşapoarte, în timp ce personalul care asigură activitatea e mai mult decât insuficient şi că “au fost iniţiate demersurile instituţionale la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în vederea ocupării posturilor vacante la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Iaşi”. Cea de-a patra întrebare din solicitarea noastră era „Când estimaţi că Iaşul se va putea compara, ca timp de programare/eliberare a paşapoartelor, cu restul tării?”. Din răspunsul Prefecturii nu răzbate însă nicio promisiune.

În schimb, se comunică faptul că “la nivelul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Iaşi activitatea pentru preluarea cererilor la ghişee este configurată în aşa fel încât se adresează tuturor nevoilor cetăţenilor” şi sunt enumerate ghişeele care funcţionează în cadrul serviciului ieşean de paşapoarte: trei sunt destinate programării on-line pentru un interval de 90 de zile, „două ghişee sunt înrolate zilnic, progresiv, în sistemul de programări online pentru ziua curentă sau pentru ziua următoare, în funcţie de analiza zilnică a numărului de solicitări”, „iar două ghişee disponibile pentru ziua curentă, destinate cetăţenilor care nu au optat sau nu au avut posibilitatea să efectueze o programare prealabilă prin intermediul platformei web: hub.mai.gov.ro/epasapoarte”. Un alt ghişeu ar fi destinat eliberării documentelor.

“Toate aceste măsuri au fost adoptate pentru a gestiona volumul mare de solicitări şi problematica regională, asigurându-se onorarea tuturor solicitărilor cetăţenilor care se prezintă la sediul instituţiei noastre. Având în vedere cele expuse, menţionăm faptul că, la nivelul S.P.C.P., activitatea de preluare a cererilor în vederea emiterii documentelor de călătorie, cât şi cea a eliberării documentelor de călătorie, nu sunt blocate, (n.r. sublinierea ne aparţine) cu atât mai mult cu cât depunerea documentelor aferente nu este condiţionată de prezentarea unei programări în sistemul online”, se mai arată în răspunsul trimis de Prefectura Iaşi.

Ieri, 1 septembrie, am reluat experimentul.

• În toate judeţele din Regiunea Sud Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) şi din Regiunea de Dezvoltare Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), precum şi în Regiunea Bucureşti Ilfov erau disponibile intervale atât vineri cât şi în săptămâna următoare.

• Din cele şase judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, în cinci se puteau depune documentele vineri sau în oricare din săptămânile următoare (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj), iar în Maramureş perioada de aşteptare era de o zi.

• În Regiunea Sud-Est, se putea merge în aceeaşi zi la Brăila, Galaţi sau Tulcea şi în interval de 1-2 zile la Constanţa, Vrancea sau la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Buzău.

• Pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia erau disponibile intervale de programare în aceeaşi zi în Dolj şi Olt, începând de luni şi marţi în Mehedinţi şi Vâlcea şi peste patru zile în Gorj.

• În Regiunea Vest, la Arad şi Timiş se putea merge vineri (ziua 0), iar în judeţele Caraş Severin şi Hunedoara era o perioadă de aşteptare de două, respectiv cinci zile.

• În Regiunea Nord-Est, două judeţe ofereau intervale libere în aceeaşi zi, Bacău şi Botoşani. În Suceava cei care ar fi încercat vineri să-şi facă o programare la depunerea documentelor aveau de aşteptat 4 zile, iar în Neamţ perioada de aşteptare era de şase zile. La Iaşi şi Vaslui, teoretic erau intervale libere vineri – dar acestea sunt judeţele (singurele din ţară) în care următoarele zile în care se mai putea face programare online erau în octombrie. În Vaslui, începând cu 2 octombrie, iar la Iaşi de pe 23 octombrie.

Prin urmare, în condiţiile în care nu mai sunt disponibile locuri pentru programare decât la sfârşitul lunii octombrie, avem mai multe variante:

  1. Facem programarea peste două luni şi aşteptăm mai mult decât oriunde în ţară.
  2. Ne programăm pentru depunerea documentelor la un Serviciu Public Comunitar de paşapoarte din alt judeţ (avem la alegere 40 de alte judeţe, iar unele dintre acestea, cum e Clujul, au deschise servicii de paşapoarte în mai multe oraşe – la Cluj sunt în Cluj Napoca, Câmpia Turzii şi în Turda).
  3. O altă variantă ar fi să pândim zilnic online dacă se eliberează vreun loc pe ziua în curs (dar asta presupune ca şi taxa pentru paşaport să fie deja achitată). În ţară, contravaloarea paşaportului este de 258 lei pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani şi de 234 lei pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani. Plata contravalorii paşaportului se poate efectua la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank sau online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro.
  4. Poate cea mai rapidă (ca număr de zile) variantă este aceea în care ne luăm o zi liberă de la serviciu şi ne aşezăm la cozile de la Serviciul de Paşapoarte. Potrivit recenziilor de la Google lăsate de clienţii serviciului ieşean de paşapoarte, cei mai mulţumiţi au fost tocmai aceia care s-au dus fără programare.

Însă tocmai reducerea aglomeraţiei de la ghişee s-a încercat prin introducerea sistemului de programare on-line. “Pentru luna august 2023, prin intermediul platformei de programări on-line, au fost efectuate 90.133 programări on-line, dintr-un total de 125.670 locuri de programare disponibile, rezultând astfel un grad de ocupare al programărilor on-line de 71.7 %. Având în vedere aceste aspecte, pentru ca timpul de aşteptare la ghişeu să fie zero, recomandăm cetăţenilor să se programeze pentru obţinerea paşaportului românesc, accesând platforma de programări on-line hub.mai.gov.ro, se subliniază în ultimul comunicat de presă al Direcţiei General de Paşapoarte. Ieşenii par însă mai degrabă îndemnaţi să meargă “la ghici” şi să se aşeze la cozi pentru paşapoarte.

Vestea bună e că, odată ce şi-au depus actele, îşi pot ridica paşaportul în câteva zile sau pot opta ca documentul să fie trimis acasă, prin PrioriPost (serviciu care costă 15 lei). Iar “începând cu data de 10 august a.c., paşapoartele simple electronice sunt livrate cetăţenilor într-un plic cu un design grafic inovativ”. 

Comentarii