Programul Saligny – Analiză pe lista celor 235 proiecte ieșene. 1,7 miliarde disponibile

marți, 17 mai 2022, 01:50
4 MIN
 Programul Saligny – Analiză pe lista celor 235 proiecte ieșene. 1,7 miliarde disponibile

Aşa-numitul PNDL3, programul de finanţare guvernamentală destinat autorităţilor locale, prinde Iaşul într-o poziţie relativ bună la nivel naţional: locul şase ca sumă a valorii proiectelor eligibile. Judeţului nostru îi vor reveni 1,72 miliarde de lei, în condiţiile în care judeţul de pe primul loc – Suceava – va primi 1,9 miliarde lei. Este un program care ar urma să se desfăşoare până în 2028. Care sunt criteriile după care s-au împărţit banii pe judeţe şi care sunt la Iaşi comunele beneficiare şi proiectele aprobate. „Ziarul de Iaşi” a analizat modul în care au fost alocate fondurile în cadrul Programului Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” şi vă prezintă principalele concluzii.

Iaşul se află în topul judeţelor în ceea ce priveşte finanţările acordate prin intermediul aşa-numitului „PNDL-3”. Programul Saligny se va desfăşura până în anul 2028, iar suma alocată judeţului este de 1,72 milarde lei.

Din aceşti bani, deja este cunoscut unde vor ajunge 600 milioane lei, în timp ce pentru 1,1 miliarde lei va fi competiţie de proiecte între unităţile administrativ-teritoriale (UAT) ale judeţului. La nivel naţional, Iaşul se situează pe locul 6 în topul alocărilor, în contextul în care fondurile acordate sunt la o diferenţă relativ mică faţă de Suceava, care ocupă prima poziţie cu 1,9 miliarde lei.

Totuşi, judeţul vecin are un număr mai mare de proiecte depuse de către UAT-uri. În context, de remarcat că cererea de finanţare în Suceava este acoperită în proporţie de 39% de fondurile alocate, în timp ce la Iaşi este de 42%.

Din acest punct de vedere, judeţul Dâmboviţa conduce la nivel naţional: 80% din fondurile solicitate au fost alocate. Totuşi, banii au fost repartizaţi de guvern pe alte considerente: ponderea numărului de UAT-uri (50%), populaţie (15%), nevoi (15%) şi capacitate financiară (20%).

„Ziarul de Iaşi” a analizat modul în care au fost alocate fondurile în cadrul Programului Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” şi vă prezintă principalele concluzii. Fondurile vor fi utilizate pentru reabilitarea de drumuri, sisteme de alimentare cu apă şi infrastructuri de gaze naturale.

Ce alocări sunt la Iaşi pe fiecare domeniu în parte

Judeţul Iaşi va beneficia de o sumă totală de 1,72 miliarde lei. La capitolul drumuri şi poduri, banii alocaţi la Iaşi sunt 865 milioane lei – cea mai mare sumă între domeniile de finanţare. Acest sector a atras în judeţ şi cele mai multe cereri de alocare, respectiv 180 de proiecte în valoare de 2,7 miliarde lei.

După cum lesne se poate observa, diferenţa între cerere şi ofertă este semnificativă, iar necesarul de finanţare este acoperit în proporţie de aproape 32%. În ceea ce priveşte apa şi canalizarea, UAT-urile din Iaşi au depus circa 50 de proiecte cu o valoare de aproape un miliard de lei, finanţarea solicitată fiind acoperită în jur de 66% (circa 650 mil. lei).

Nu în ultimul rând, în domeniul gazelor, la Iaşi sunt disponibile 211 milioane lei, în condiţiile în care doar opt comune (Deleni, Drăguşeni, Dumeşti, Plugari, Popricani, Şcheia, Ungheni şi Victoria) au solicitat fonduri, respectiv de 383 milioane lei, astfel că necesarul de finanţare este asigurat în proporţie de 55%.

Iaşi: 600 mil. lei sunt prealocaţi, rămân la „bătaie” 1,1 miliarde lei

Regulile stabilite deja la nivel central asigură garantarea în plată a unor sume minime pentru fiecare UAT, bineînţeles în ipoteza în care proiectele sunt conforme. În judeţul Iaşi, în acest sens sunt deja repartizate 586 milioane lei din totalul alocat în judeţ, astfel: Consiliul Judeţean (140 mil. lei), mun. Iaşi (43 mil. lei), Paşcani (10 mil. lei), Hârlău, Podu Iloaiei şi Tg. Frumos (fiecare câte 7 mil. lei) şi 93 comune (fiecare câte 4 mil. lei).

VEZI AICI IN DETALIU PROIECTELE IASULUI

Prioritizarea proiectelor care să beneficieze de prealocarea garantată a fost făcută de fiecare autoritate şi, în general, vorbim despre reabilitarea infrastructurii rutiere. Ţinând cont de această sumă garantată în plată, rămân de redistribuit peste 1,1 miliarde lei. Aceşti bani vor fi accesaţi de autorităţi în baza unei competiţii de proiecte în care vor intra 95 de UAT-uri din judeţ.

Sunt doar 95 (din 99) întrucât patru comune (Ruginoasa, Mogoşeşti, Mogoşeti-Siret şi Dobrovăţ) au depus câte un singur proiect cu o valoare fiecare sub pragul garantat, astfel că aceste UAT-uri vor beneficia doar de finanţarea aferentă primei etape.

În schimb, cele mai consistente sume din PNI au fost solicitate de CJ (707 mil. lei), mun. Iaşi (126 mil. lei) şi Rediu (123 mil. lei). Alte aproape 20 de comune au înaintat proiecte cu o valoare de peste 50 mil. lei şi până la concurenţa sumei de 92 mil. lei: Schitu Duca, Şcheia, Deleni, Popricani, Victoria, Dumeşti, Prisăcani, Ungheni, Miroslava, Butea, Popeşti, Ţigănaşi, Plugari, Focuri, Mironeasa, Aroneanu, Drăguşeni, Probota şi Tansa.

În ceea ce priveşte numărul de proiecte, 29 de UAT-uri au depus câte unul, 45 au înaintat câte două, iar alte 25 câte cel puţin trei. După cum se poate observa, cele mai multe UAT-uri au optat pentru două proiecte pe principiul că în prima etapă beneficiază de finanţarea prealocată, iar celălalt proiect să intre în competiţie în a doua etapă.

Alocarea fondurilor în a doua etapă nu se va face pe principiul „primul venit, primul servit”, ci pe criterii de eligibilitate stabilite de Ministerul Dezvoltării. 

Comentarii