Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Proiectele de un miliard ale municipiului Iaşi. Unde se vor duce banii, dacă vor veni

GALERIE
baia turceasca
  • baia turceasca
- +

Primăria are 20 de proiecte cu finanţare europeană în valoare de peste 620 milioane lei. Dintre acestea, cele în derulare au valoarea de 180 milioane lei. La aceste proiecte se mai adaugă achiziţia de autobuze electrice şi tramvaie, care se face prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Suma este uriaşă: 350 milioane lei. Până acum, Primăria a primit rambursări de numai 35 de milioane.

Primăria Iaşi va semna cele mai importante proiecte cu finanţare europeană pe parcursul anului viitor. Dintre cele peste 20 de proiecte pregătite în acest sens pentru programarea 2014 - 2020, la cinci ani de la începutul oficial al programelor de finanţare, doar un număr de şapte proiecte se află în implementare.

Iniţiativele în derulare au o valoare totală de aproape 180 milioane lei, în condiţiile în care din sumele eligibile pentru fonduri nerambursabile au fost rambursate până acum circa 35 milioane lei.

Pentru alte cel puţin 12 proiecte, Primăria Iaşi a depus sau va depune cererile de finanţare, iar patru dintre acestea au intrat în faza de evaluare tehnică şi financiară. În total, proiec­tele Primăriei au o valoare de peste 620 milioane lei.

La această sumă se adaugă alţi circa 350 milioane lei, bani ce ar urma să fie cheltuiţi pentru achiziţia de autobuze electrice şi tramvaie, dar unde aplicantul este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar Primăria este partener.

Banii au fost prevăzuţi tot printr-un program de finanţare europeană. Astfel, su­me­le totale utilizate pe actuala programare, şi care trebuie cheltuite pâ­nă în 2023, pot ajunge la circa un mi­liard de lei. Spre comparaţie, bu­ge­tul Iaşului pe anul în curs a fost puţin peste 600 milioane lei.

Toto­dată, cheltuielile de investiţii din acest an, potrivit execuţiei preliminate a bugetului, au ajuns la 112 milioane lei (59% din prevederile iniţiale), în condiţiile în care 30,3 milioane lei reprezintă sume venite de la Uniunea Europeană.

Într-un nou episod dedicat banilor europeni, „Ziarul de Iaşi“ şi PressHub.ro vă prezintă lista proiectelor Primăriei Iaşi pentru programarea 2014 - 2020. Cele mai multe dintre acestea au fost depuse în ultima parte a acestui an, iar unele dintre ele au finanţarea asigurată (apel necompe­titiv).

Primele proiecte au fost semnate în toamna anului 2017

Modul în care se derulează programele operaţionale aferente 2014 - 2020 arată că România nu a învăţat din greşelile de implementare aferente fostei programări. La fel ca în perioada 2007 - 2013, autorităţile au început să semneze târziu contrac­tele de finanţare europeană.

În cazul municipiului Iaşi, primele două contracte au fost semnate abia în toamna anului 2017. Primul a fost în septembrie 2017, pe axa dedicată patrimoniului cultural din cadrul Pro­gramului Operaţional Regional (apel competitiv): cu 21 milioane lei este reabilitat Ansamblul Mănăstirii Frumoasa, complex care cuprinde cinci obiective - Biserica „Sf. Voievozi“ (construită între anii 1836 - 1839), Palatul de pe ziduri (1816 - 1819), Palatul pentru femei (1727 - 1733), Turn Clopotniţă (1819 - 1833) şi Zidul de incintă (1726 - 1733).

Mănăstirea Frumoasa este amplasată în zona de sud a oraşului, la circa 3 km de centrul istoric, iar contractul de lucrări a fost semnat în aprilie 2018.

Cel de-al doilea proiect în cadrul căruia Primăria Iaşi a obţinut fonduri europene vizează reabilitarea sistemului de termoficare în vederea conformării standardelor de mediu (86,7 milioane lei). Este vorba despre etapa a II-a a unui program de investiţii demarat în perioada 2007 - 2013.

La momentul semnării contractului de finanţare (octombrie 2017), lucrările erau deja în des­făşurare întrucât licitaţiile aferente fuseseră lansate anterior semnării, cu clauză suspensivă. In­vestiţia constă în reabilitarea a 26 km conducte ale reţelei termice primare şi 50 km ale reţelei termice secundare.

Acest proiect este finan­ţat prin intermediul Programului Operaţional Infrastruc­tură Mare (POIM) pe axa prioritară 7 dedicată creşterii eficienţei energetice la ni­velul sistemului centralizat de termoficare.

În cadrul acestei axe, obiectivul specific 1, au fost selectate şapte oraşe (Botoşani, Oradea, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timişoara, Focşani) prin ghidul solicitantului, oraşe care au continuat investiţiile începute în programarea anterioară.

În 2018, Primăria Iaşi a semnat alte trei contracte de finanţare: înfiinţarea unui centru internaţional de artă contemporană (restaurarea monumentului istoric cunoscut ca „Baia Turcească“ - 21,8 milioane lei - foto principal), modernizarea Spitalului de Recuperare (proiect pe eficienţă energetică, 18,9 milioane lei) şi reabilitarea Palatului Braunstein (19 milioane lei).

Dintre cele trei proiecte, ultimul a avut cea mai complicată istorie. Iniţial, proiectul a fost respins din considerente teh­nice, dar Primăria a atacat decizia în instanţă, iar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a fost obligată să constate eligibilitatea proiectului.

Dată fiind starea avan­sată de degradare a monumentului, Primăria a demarat investiţia cu bani de la bugetul local şi, ulterior, a de­contat banii prin intermediul POR, iar lucrările vor fi finalizate tot cu fonduri europene.

În ceea ce priveşte „Baia Turcească“, lucrările au început în septembrie 2018, iar la Spitalul de Recuperare au fost deschise ofertele la licitaţia de lucrări acum câteva zile.

Alte două proiecte în derulare şi în care Primăria este partener fac referire la o iniţiativă de sprijinire a antreprenoriatului dedicată celor care vor să revină din diaspora pentru a-şi deschide o afacere (8,4 milioane lei, principalul beneficiar este Asociaţia „Euronest“) şi o iniţiativă dedicată educaţiei (3,6 milioane lei, principalul beneficiar este Asociaţia „Salvaţi Copiii Iaşi“).

Proiecte de sute de milioane de lei vor fi semnate în 2019

În prima jumătate a anului 2019, este de aşteptat ca Primăria să semneze cele mai mari proiecte cu finanţare europeană din actuala programare. Semnarea contractelor pare mai mult o formalitate, având în vedere că Iaşul beneficiază de o axă de finanţare cu apel care nu este competitiv, banii (circa 58 milioane euro) fiind „rezervaţi“.

În acest sens, cele mai avansate proiecte sunt două iniţiative prin care vor fi reabilitate 9,06 km linii de tramvai şi vor fi achiziţionate 10 tramvaie: primul proiect constă în reabilitarea a trei tronsoane (Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş - intersecţie bd. Primăverii şi bd. Virgil Săhleanu şi achiziţia a 3 tramvaie, valoare totală de 114,2 milioane lei), iar al doilea vizează tronsonul Bucşinescu - str. Tudor Vladimirescu - Calea Chişinăului şi achiziţia a 7 tramvaie (113,7 milioane lei).

Ambele proiecte sunt în evaluare tehnică şi financiară, alături de un proiect ce constă în înfiinţarea unui sistem de „bike-sharing“ la Iaşi (achiziţia a 850 de biciclete, amenajarea a 62 de staţii de îmbarcare, 10 staţii de depanare şi 35 de parcări, valoare 22,1 milioane lei) şi reabi­litarea sistemului de iluminat public (21,8 milioane lei).

Într-un stadiu avansat este şi proiectul în care Primăria este partener al MDRAP, iniţiativă prin care ar urma să fie achiziţionate 44 de autobuze electrice şi 16 tramvaie (circa 350 milioane lei).

Un alt proiect în cazul căruia, probabil, contractul de fi­nanţare va fi semnat în prima parte a anului 2019 constă în restaurarea mo­numentului istoric în care func­ţionează Muzeul de Istorie şi Ştiinţe ale Naturii (13,3 milioane lei).

Iniţial, acest proiect nu a mai prins finanţare pe axa dedicată patrimoniului cultural din POR, dar iniţiativa are şanse foarte mari să-i fie alocaţi bani în urma unei suplimentări, fiind primul proiect de pe lista de rezervă de la ADRNE.

Opt proiecte depuse în ultimele săptămâni

În ultima lună, Primăria Iaşi a mai depus alte opt proiecte în cadrul POR. Unul dintre acestea face refe­rire tot la reabilitarea infrastructurii aferente liniilor de tramvai pe ruta Iaşi - Dancu, Dancu fiind un cartier „satelit“ al Iaşului. Prin intermediul acestui proiect vor fi achiziţionate şi două tramvaie, astfel că valoarea totală ajunge la 104 milioane lei.

Tot în relaţie cu transportul public local, municipalitatea a înaintat o cerere de finanţare pentru înfiinţarea unui sistem de e-ticketing (12,6 milioane lei).

Primăria se află la a doua încercare în a obţine fonduri pentru acest proiect care vizează instalarea mai multor sisteme: echipamente la bordul mjloacelor de transport (249 com­putere, 920 validatoare duale, 989 sisteme numărare călători şi 498 switch-uri), plată SMS, control tichete de călătorie, comunicaţii in­tegrate, management de flotă, management integrat, integrare carduri cu sistem bike-sharing, emitere carduri de călătorie, ticketing şi numă­rare călători.

Investiţiile în reţeaua de transport public vin să completeze pro­iectele derulate anterior, atât cu fonduri europene, cât şi bani din îm­prumuturi externe. Cu bani UE a fost reabilitată cea mai mare parte a re­ţelei de căi de rulare şi carosabilului aferent în perioada 2007 - 2013, iar din credit au fost achiziţionate, în ultimii doi ani, 100 de autobuze noi.

Lista proiectelor pe programarea 2014 - 2020 mai cu­prinde reabili­tarea a peste 4 ha de spaţii verzi (şase zone din oraş, 22 milioane lei), construirea a două grădiniţe (13 milioane lei) şi reface­rea unei grădiniţe (2,9 milioane lei) şi a unui campus şcolar (6,9 milioane lei).

Avem proiecte care sunt la 200% din alocarea dis­ponibilă, a fost şi o cerinţă a POR-ului în acest sens. Deja au început relocări, de exemplu pe axa cu rea­bilitări termice de clădiri a fost relocată în to­talitate către cea cu eficienţă energetică în sistemul de iluminat public, unde am aplicat noi. Se transferă sume în subaxe, încep să se re­a­şeze. Pe axa dedicată patrimoniului culturale, sumele alocate au fost dublate“, a declarat primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Pe lista de „aştep­tare“, Primăria mai are în pregătire proiecte ce vizează amenajarea unor spaţii verzi de mici dimensiuni (scuaruri/grădini) în zona centrală (3,5 milioane lei), amenajarea malului unui lac din capătul oraşului, zona CUG (21 mi­lioane lei, circa 18.000 mp), două iniţiaţive privind regenerarea urbană a zonei defavorizate Cicoarei (un centru multifuncţional şi un centru sportiv, în valoare totală de 24 milioane lei), modernizarea unei grădiniţe (program prelungit 25, 1,2 milioane lei) şi modernizarea Liceului Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări (circa 4,8 milioane lei).

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro şi Ziarul de Iaşi în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanţat de UE prin DG Regio. Informaţiile prezentate nu reprezintă poziţia oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului şi publicaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri