Protest faţă de şefa balerinilor ieşeni. Au ieşit în faţa Teatrului inclusiv artiştii străini: “E xenofobă. Ne discriminează”

miercuri, 08 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Protest faţă de şefa balerinilor ieşeni. Au ieşit în faţa Teatrului inclusiv artiştii străini: “E xenofobă. Ne discriminează”

Balerinii de la Opera Naţională Română din Iaşi au organizat ieri un protest în faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”. Un grup de douăzeci şi cinci de balerini şi balerine a ales să îşi exprime nemulţumirile cu privire la conducerea serviciului balet, în special faţă de şeful acestuia, Cristina Todi, printr-un protest ce a inclus şi un scurt moment artistic. Motivele protestului sunt reprezentate de lipsa profesionalismului, programul de lucru abuziv şi jignirile la care au fost supuşi.

 

Această manifestare a venit în contextul unei stări de tensiune acumulată de mai multă vreme în interiorul departamentului de balet, generată de neînţelegerile cu şeful serviciului balet, Cristina Todi. „În ultima jumătate de an am făcut inclusiv foi scrise, chiar şi o grevă japoneză la începutul stagiunii. Faptul că am ieşit afară este icebergul, având în vedere că nu se mişcă nimic în ceea ce priveşte şeful-serviciu balet”, a declarat Monica Cristina Ailiesei, solistă balet.

 

Tensiunile departamentului de balet

 

Potrivit managerului interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu, o parte dintre atribuţiile şefului-serviciu au fost date maestrului de balet. „O situaţie nu se rezolvă dacă o băgăm sub preş şi îi luăm unui om atribuţiile şi nu le mai are. În momentul de faţă are şi dumneai atribuţii. Faptul că în momentul de faţă mai este şi un maestru de balet care, de fapt, face toată munca este cu totul altceva”, a completat Monica Cristina Ailiesei.

Balerinii au spus că programul de lucru şi stilul de antrenament sunt motive ale tensiunii din interiorul departamentului. Potrivit solistei Monica Ailiesei, orele zilnice de studiu trebuie efectuate într-un anumit fel. „În cazul spectacolului «Lacul Lebedelor», după o lună jumătate de concediu nu ai cum să scoţi un spectacol cu dublă reprezentaţie cu cinci-şase zile de repetiţie. Este imposibil! Ne cere aceste lucruri fiindcă ea consideră că putem. Da, se poate, doar că există anumite riscuri”, a explicat aceasta.

 

Discriminare între balerini

 

De asemenea, balerinii au adus în discuţie şi aspecte legate de xenofobie şi tratamentul discriminatoriu faţă de angajaţii străini din departament. Juan Cruz Luque, un balerin din Argentina, este de părere că discriminarea vine din nucleul de putere al compartimentului. „Nu sunt singurul angajat străin, mai avem alţi doi colegi şi în special unul dintre aceştia a întâmpinat piedici. Pentru noi, străinii, este foarte important să simţim că avem sprijin în instituţie. Managerul instituţiei, Andrei Fermeşanu, ne-a susţinut şi ne-a ajutat, dar cea care ne pune piedici şi care face regulile de joc pentru balet este o altă persoană. Am simţit această diferenţă de comportament şi pentru că mie nu mi-a oferit îmbrăcămintea şi încălţămintea potrivită. De fiecare dată când am cerut a existat şi un comentariu pe lângă. Nu îmi place că există această luptă. Eu sunt artist, dansator, şi sunt aici să fac artă”, a menţionat balerinul Juan Cruz Luque.

Pe 26 septembrie 2023, o parte dintre balerinii de la Opera Naţională Română din Iaşi au protestat în timpul spectacolului „Giselle”, purtând o banderolă albă la braţ. Ca în cazul grevei de pe 7 noiembrie, greva japoneză a fost îndreptată împotriva Cristinei Todi, şeful serviciului balet al instituţiei culturale, pe care o acuzau la acel moment că a creat o atmosferă dificilă în cadrul trupei de balet şi că a îndepărtat din funcţii anumite persoane pe care nu le-a agreat.

Comentarii