anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Recomandări medicale la începutul şcolii: copiii să nu împartă mâncarea, să aibă şerveţele şi să se spele pe mâini

GALERIE
impartit-mancare
 • impartit-mancare
- +

Peste câteva zile începe noul an şcolar, iar medicii recomandă părinţilor să fie atenţi la bolile contagioase care pot să apară odată cu reintrarea copiilor în colectivităţi, dar şi să îi înveţe pe copii să respecte câteva reguli care ţin de igienă. În primul rând, medicii recomandă o grijă suplimentară în ceea ce priveşte spălarea mâinilor. 

Astfel, spălarea pe mâini cu apă şi săpun este cea mai bună metodă pentru a diminua riscul de contactare a bolilor infecto-contagioase, iar din ghiozdanul copiilor nu trebuie să lipsească şerveţelele nazale şi cele umede. După folosirea toaletei şi înainte de masă este obligatorie spălarea pe mâini, iar dacă acest lucru nu este posibil, pot fi folosite şerveţele umede.

De asemenea, medicii infecţionişti spun că este important ca părinţii să acorde o atenţie deosebită alimentelor pe care le pun în pachetul copiilor şi copiii trebuie să evite să împartă mâncarea.

„De evitat dulciurile, mâncarea de tip fast food, gustările nesănătoase, dar şi produsele perisabile. Copilul are nevoie de alimente sănătoase, nutritive care să îl ajute în procesul şi efortul de învăţare şi care de asemenea contribuie la protejarea sistemului imunitar. Atunci când este vorba de şcolari sau de copiii din unităţile de învăţământ preşcolare cu program scurt unde nu se asigură masa, personalul trebuie să se asigure că fiecare îşi mănâncă pacheţelul şi nu împart mâncarea. Virusurile se transmit şi prin alimente contaminate”, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Dacă apar simptome de boală, copilul trebuie să rămână acasă

În cazul în care copilul prezintă simptome ale unor viroze respiratorii, cum ar fi febră, durere de cap, rinoree, dureri musculare, erupţii cutanate, dureri abdominale sau senzaţie de greaţă, este necesar să fie informat medicul de familie, iar copilul să rămână la domiciliu până se află cauza simptomelor. Medicul de familie va urmări evoluţia cazului, iar dacă este nevoie va cere investigaţii suplimentare.

Odată cu reintrarea în colectivităţi, cele mai des întâlnite boli infecţioase sunt hepatita de tip A, herpangina, scarlatina sau virozele respiratorii. Hepatita de tip A sau „boala mâinilor murdare” este o boală infecţioasă care se transmite prin ingerarea virusului de pe alimente, obiecte contaminate sau de la persoane infectate cu care se intră în contact.

„Formele hepatitei A pot varia de la îmbolnăvirea uşoară care durează câteva săptămâni până la forme mai grave care pot dura şi câteva luni. Copii până în 6 ani pot fi asimptomatici. Peste această vârstă simptomele sunt: oboseală, greaţă, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, îngălbenirea tegumentelor şi a albului ochiului. Hepatita se tratează în regim de izolare în cadrul spitalului”, a completat medicul ieşean.

Virozele respiratorii se transmit foarte uşor în colectivitate

Herpangina este o boală determinată de igiena precară, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea între 1 şi 10 ani. Se manifestă prin ulceraţii care apar în interiorul gurii, iar simtpomele includ febra, durerea în gât, starea generală proastă şi inflamarea ganglionilor limfatici.

O altă boală care se poate răspândi în colectivităţi este scarlatina, care se manifestă la nivelul pielii printr-o erupţie cu bubiţe mici, roşii, aspre la palpare, dar şi cu febră, frisoane, durere în gât, dificultate la înghiţire. Virozele respiratorii sau cele din categoria entero-virozelor se transmit foarte uşor în colectivitate.

„Copiii nu trebuie trataţi după ureche şi nici cu antibiotice, ci ţinând cont de recomandările medicului de familie, ale medicului specialist de boli infecţioase sau de pe specialitatea în care se încadrează patologia”, a precizat dr. Florin Roşu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Alexandru LĂZESCU

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Şansele Vestului de se opune acestui demers depind în bună măsură de soarta războiului din Ucraina şi de capacitatea sa de gestiona faliile politice şi societale interne. 

opinii

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Nichita DANILOV

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Oare cum ar fi salutat azi Florin să nu devină bătător la ochi pentru cei aliniaţi din punct de vedere ideologic corect? Ar fi avut curajul să rostească bună ziua? Din păcate, Florin Faifer nu a mai prins vremurile pe care le-a prorocit.

România fericită

Michael ASTNER

România fericită

Lunea trecută, de Ziua Mondială a Fericirii, presa de la noi a discutat raportul pe anul acesta (bazând pe datele din 2022) întocmit de Sustainable Development Solutions Network (Reţeaua de Soluţii de Dezvoltare Sustenabilă). Poate aţi aflat, poate v-a scăpat: în World Happiness Report (realizat pentru a zecea oară, dacă am înţeles bine) pe 2023, România se află pe locul 24! 

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Ciprian IFTIMOAEI

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Cu toţii suntem familiarizaţi cu discuţiile despre impactul digitalizării asupra pieţei muncii, despre expansiunea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), unde oferta de locuri de muncă este în creştere, despre pachetele salariale atractive în acest domeniu de vârf al economiei. 

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

UntBet

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.