Respirăm! Cu noroc, după un meci urât, lipsit de spectacol, dar respirăm!

luni, 29 ianuarie 2024, 02:49
5 MIN
 Respirăm! Cu noroc, după un meci urât, lipsit de spectacol, dar respirăm!

Politehnica Iaşi – Universitatea Cluj-Napoca 1-0 (0-0), în etapa a XXIII-a a Ligii I de fotbal.

Poli: Ailenei – Todoroski, Bouhenna, Samayoa, Ispas – L. Mihai (’67 Gheorghiţă), Jatoba, Marchioni, Saghiri (‘90^2 Florin Ilie) – Harrison (’77 Buş), R. Ion (’46 Bettaieb). Antrenor: Leo Grozavu.

U: Iliev – Chipciu, Kelven Thalisson, Masoero, Roger – V. Gheorghe (’69 Vătăjelu), Doukoure, Bic (’88 Filip Ilie), Silaghi (’78 Pănoiu) – Nistor, D. Popa. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.

Cartonaşe galbene: Marchioni (’50), L. Mihai (’57) – Kelven (’80), Vătăjelu (’87).

Arbitri: Cătălin Buşi; Ovidiu Artene, Marius Marchidanu.

1-0, min. 86: Buş, cu un şut cu stângul, de la 20 de metri, poziţie centrală.

Pata uriaşă aruncată asupra obrazului fotbalului ieşean şi a oraşului în primul meci oficial din 2024, pierdut de Poli cu 0-6, la Sfântu Gheorghe, nu putea fi atenuată (uitată definitiv, cum zic unii, nu se va putea!) decât de o prestaţie convingătoare şi o victorie în prima apariţie din acest an a Politehnicii în Copou, care a avut loc duminică. Misiunea lui Grozavu şi compania de a mai drege cât de cât busuiocul după cataclismul de pe 19 ianuarie din Covasna nu era facilă, dar nici foarte complicată, adversarul de ieri, oscilanta U Cluj-Napoca, nefiind printre echipele cotate cu şanse la primele locuri. De aceea, puţinii fani ai gazdelor care au mai rămas lângă echipă au venit optimişti în Copou, aşteptând o reacţie de orgoliu a favoriţilor.

Aceasta nu a fost prea puternică în prima repriză, care a fost lipsită de spectacol şi ocazii importante. De fapt, singura fază notabilă a actului întâi, în care Poli a avut un plus, a apărut abia în minutul 45, când Harrison, din unghi închis, în careul mic, a trimis pe lângă poartă. În rest, au fost şuturi mai mult pentru statistică, trimise de Popa (‘5), Todoroski (’12), Chipciu (’14), R. Ion (’22) şi Harrison (’36).

Cine se aştepta ca Poli să apese pe acceleraţie după pauză şi să profite de faptul că U arăta rău tare s-a înşelat. Clujenii au pus stăpânire pe joc, fără a-şi crea însă ocazii importante, deşi V. Gheorghe (’46), Chipciu (’51, ’52), Nistor (’58) şi Popa (’59) şi-au încercat şansa. Apoi, meciul, urât, lipsit de spectacol, derulat la o viteză scăzută, a căzut total în derizoriu după un prim sfert de oră în care ardelenii au încălzit un pic atmosfera şi se îndrepta spre un echitabil 0-0.

În minutul 86 însă, poate cel mai contestat jucător al Politehnicii, Buş, a profitat de marcajul larg făcut de Kelven, care jucase fundaş dreapta etapa trecută, şi a marcat la primul şut adevărat trimis de gazde în actul secund, încercarea lui Harrison, din minutul 65, care a trecut mult pe lângă poartă nefiind serioasă. Iaşi a reuşit apoi să gestioneze eficient finalul, trăgând de timp chiar şi la cele trei cornere obţinute (primul din repriza a doua a apărut abia în minutul 89!), Nistor nu a găsit ţinta de la 20 de metri în minutul 6 al prelungirilor, astfel că Poli a câştigat şi a tras o gură mare de oxigen.

Contracte încheiate cu Tincu, Vaşvari şi Belu

* Bouhenna a marcat în minutul 16, însă golul a fost anulat pe motiv de ofsaid, decizia asistentului fiind validată din camera VAR. U a cerut, fără succes, penalty în minutul 51, după ce șutul lui Chipciu a fost blocat de Todoroski, clujenii susținând că a fost henț în careu. ^ Legitimat săptămâna trecută, Luca Mihai, împrumutat de la CFR Cluj, a fost titularizat. Un alt debut la Poli a fost cel al germanului Saghiri, care a fost şi el folosit din primul minut. Sosit vineri în Copou, franco-tunisianul Bettaieb, care a împlinit 27 de ani chiar în ziua meciului, a intrat la pauză, şi el fiind la primul meci în Liga I. Bettaieb are avantajul faptului că vine din plin campionat, el marcând chiar pe 20 ianuarie pentru Boluspor, în liga a doua turcă. ^ La primul meci ca titular la Poli, Bouhenna a fost căpitan de echipă. ^ Rezerve neutilizate la gazde au fost Niga, Martac, Katanec, Ştefanovici, Hrib, Allazinho. ^ Politehnica a reziliat contractele a trei dintre jucătorii care nu mai intrau în vederile lui Grozavu, Belu-Iordache, Tincu şi Vaşvari. În această săptămână urmează să se clarifice situaţiile lui Vojtus şi A. Dumitru.

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: „O partidă fantastică, am fost foarte bine organizaţi, n-am dat nicio şansă adversarului într-o partidă încrâncenată, de luptă. Felicit din suflet toată echipa. Grupul trebuie să fie unit, iar jucătorii cu experienţă să facă diferenţa. Azi a fost Buş, mă bucur pentru el, avea nevoie de acest gol. E devreme să-i caracterizez pe noi veniţi, dar Bouhenna are o personalitate fantastică, dă încredere, a strâns grupul. Todoroski a intrat bine şi cu Sepsi, şi azi, Hamza a făcut risipă de efort, ambii însă au nevoie de a intra în ritm. Bettaieb a intrat bine la pauză, s-a implicat, însă are nevoie să se acomodeze, are două antrenamente la echipă”.

Ovidiu Sabău: „Un meci apatic, care nu a fost frumos. Sunt supărat, am fi putut merge acasă cu un punct. Nu se punea problema să pierdem acest joc, mai ales în repriza a doua, când am avut ocazii. N-am avut însă curaj, nu am fost concentraţi, am fost crispaţi, fără soluţii, mai ales în zona de finalizare. Mi-aş fi dorit să fim mai curajoşi, cu mai multă personalitate. Nici schimbările nu au adus nimic bun”.

Comentarii