Retrocedare printr-un şiretlic a singurului parc dendrologic din judeţ? Beneficiari: urmaşii unei familii princiare

marți, 06 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Retrocedare printr-un şiretlic a singurului parc dendrologic din judeţ? Beneficiari: urmaşii unei familii princiare

Urmaşii prinţilor Sturdza revendică în justiţie Parcul dendrologic din Ţibăneşti. Acesta, amenajat în jurul conacului fostului om politic ieşean Petre P. Carp, a mai făcut obiectul unor acţiuni în instanţă, care au fost însă respinse. Acum, reprezentanţii familiei Sturdza încearcă o acţiune ocolită, de scoatere a parcului din domeniul public, ceea ce ar permite retrocedarea.

Conacul din Ţibăneşti şi 1,5 ha de teren din apropierea sa au fost retrocedate familiei Sturdza în 2010. Ulterior, arhitectul Şerban Sturdza, actualul proprietar, a organizat la conac o tabără anuală de restaurare, cu folosirea vechilor meşteşuguri şi tehnici de lucru. Proprietatea iniţială cuprindea însă 8 ha de teren. Cererea de retrocedare a celoralte 6,5 ha a fost respinsă de comisia locală de fond funciar.

Terenul a fost inclus în domeniul public al comunei Ţibăneşti, ca parc dendrologic, iar acţiunea ulterioară în instanţă a familiei Sturdza pentru anularea hotărârii de guvern prin care se atesta aceasta. Conform legii, domeniul public este inalienabil, terenul neputând fi astfel retrocedat. În 2020, Alexandru şi Şerban Sturdza au demarat o nouă acţiune, menită să demonstreze că înscrierea terenului în inventarul domeniului public al primăriei Ţibăneşti nu a fost făcută legal. Ca urmare, cele 6,5 ha nu făceau parte din domeniul public al statului şi puteau face obiectul retrocedării.

Magistraţii Tribunalului au apreciat însă că acţiunea familiei Sturdza nu poate fi admisă. Pentru cele 6,5 ha fuseseră întreprinse deja demersuri de retrocedare în baza legilor fondului funciar, dar şi în instanţă. Noua acţiune în constatare nu reprezenta decât o reluare a demersurilor respinse anterior. „De vreme ce aceeaşi problemă dedusă judecăţii într-un litigiu dintre aceleaşi părţi a fost soluţionată irevocabil pe cale incidentală sau pe fond într-un anumit sens, rezultă că acest aspect reţinut de instanţe, care a stat la baza soluţiilor din dispozitivul hotărârilor, a dobândit putere de lucru judecat şi, în mod corect, trebuie avut în vedere de instanţa sesizată ulterior.

Întrucât reclamanţii au avut la dispoziţie o acţiune în realizare reglementată de dispoziţii speciale în materia fondului funciar, aceştia nu se pot prevala de o acţiunea de drept comun, acţiune în constatare, prin care să se urmărească a obţine o hotărâre contrară celor statuate în mod definitiv de o instanţă de judecată”, au consemnat judecătorii, după analiza excepţiei de lucru judecat invocată de comuna Ţibăneşti. Acţiunea de revendicare a parcului dendrologic a fost respinsă ca inadmisibilă. Sentinţa a fost contestată de Alexandru şi Şerban Sturdza, dosarul intrând miercuri pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii