Risc de evaziune fiscală: ANAF vânează firmele din construcții. Ce alte domenii au fost controlate mai mult anul trecut

luni, 15 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Risc de evaziune fiscală: ANAF vânează firmele din construcții. Ce alte domenii au fost controlate mai mult anul trecut

Firmele cu activitate în domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții se află în vizorul inspectorilor ANAF Iași și sunt cel mai des controlate, deoarece prezintă un grad de risc ridicat la evaziune fiscală, la fel și firmele care produc și comercializează mărfuri agroalimentare, după cum reiese din Raportul de Performanţă al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi pe anul 2023.

De pe urma inspecțiilor fiscale parțiale la firmele locale cu activitate în aceste domenii, inspectorii fiscali au strâns anul trecut peste 60 mil. lei, echivalentul sumei de 12,1 mil. euro.

Alte sectoare cu probleme similare includ transporturile, exploatarea și prelucrarea lemnului, turismul, producția și comercializarea de alcool și băuturi alcoolice, precum și producția și vânzarea de produse energetice, potrivit documentului DGRFP Iași, consultat de „Ziarul de Iași”. DGRFP Iași acoperă judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Vaslui.

S-au colectat de la firme anul trecut aproximativ 195 milioane de lei din inspecții fiscale parțiale

În total, sumele suplimentare colectate în urma inspecțiilor fiscale parțiale la firmele locale s-au ridicat la 194,54 mil. lei anul trecut, arată DGRFP Iași, cu cele mai mari sume provenind din construcții și materiale de construcții (48,15 mil. lei), agroalimentar (20,10 mil. lei), transporturi (8,31 mil. lei),  lemnărie (6,04 mil. lei) și turism (1,25 mil. lei).

„În urma finalizării acțiunilor de inspecție fiscale parțiale s-au stabilit diferențe suplimentare în total de 194,54 mil. lei, din care 184,45 mil. lei la persoane juridice și 10,09 mil. lei la persoane fizice. Față de rezultatele anului precedent, sumele stabilite sunt sub nivelul înregistrat de 281,86 mil. lei (cu 87,32 mil. lei mai puțin)”, se menționează în raportul disponibil pe site-ul instituției locale.

CITESTE SI: Banul tot la ban trage. Salariile finanțiștilor ieșeni au crescut cu peste 20%

Anul trecut, autoritățile fiscale au făcut în total 8.331 de acțiuni de control la persoane fizice și juridice. Aceste acțiuni includ inspecții fiscale parțiale, controale operative și verificări documentare. Față de anul precedent, numărul total de acțiuni a crescut cu 324. Obligaţiile suplimentare stabilite de organele de inspecţie fiscală în anul 2023 din inspecții fiscale și verificări documentare au fost în sumă totală de 258,29 mil. lei, din care aferente inspecțiilor fiscale parțiale 194,54 mil. lei, respectiv 63,75 mil. lei din verificări documentare.

Din raport reiese faptul că autoritățile fiscale verifică datele pentru a identifica persoane fizice și companii care ar putea să încerce să evite plata impozitelor sau să nu declare corect veniturile. Inspectorii se concentrează pe analiza riscului fiscal al contribuabililor pentru a decide cine va fi inspectat. Din datele prezentate vedem că, în urma acestor analize s-au finalizat anul trecut 1.075 de inspecții fiscale parțiale bazate pe criteriul de risc, dintre care 887 au fost la companii și 188 la persoane fizice. Ca rezultat, s-au descoperit și cerut plăți suplimentare de 149 mil. de lei, ceea ce constituie 76,61% din totalul sumelor recuperate. Trei sferturi din cazurile selectate pentru risc au confirmat estimările inspectorilor.

Comentarii