Să redescoperim inocența copilăriei în volumul „Învierea lui Hristos, bucuria sufletului”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Să redescoperim inocența copilăriei în volumul „Învierea lui Hristos, bucuria sufletului”

GALERIE
Coperta_lucrare
  • Coperta_lucrare
- +

Sentimentele provocate de tradițiile sărbătorilor pascale ale unor elevi cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani s-au materializat într-un volum intitulat „Învierea lui Hristos, bucuria sufletului” în cadrul Proiectului Transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”, inițiat și coordonat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași.

Lansarea lucrării a avut loc astăzi, 9 iunie, la ora 13:30 pe platforma Microsoft Teams. Au luat parte personalități marcante ale învățământului ieșean și elevii implicați în activitățile atelierului, împreună cu profesorii coordonatori ai acestora.

“Volumul a izvorât din sufletele pure ale unor copii care trăiesc fiecare clipă a sărbătorilor pascale cu mult entuziasm, păstrat veșnic în inimile mai multor generații ale unui popor care se mândrește cu originile sale” – menționează coordonatorul lucrării, prof. Floricica Morariu.

Pe parcursul celor nouă zile ale atelierului, am regăsit în postările participanților obiceiuri uitate de mulți, dar conservate cu grijă de înaintași în minți luminate și cufere atinse de semnele trecerii timpului. Cu ocazia acestui proiect, copiii au avut prilejul de a se mândri cu bunicii lor, afirmând, în cadrul activității, că aflaseră de existența unor tradiții la căldura sobei casei bătrânești.

Cu fiecare filă parcursă, cititorul intră într-o lume în care redescoperă inocența unei copilării efemere, dar care nu a fost afectată de schimbarea vremurilor. Transnaționalitatea proiectului a produs și stimulat dorul de tradițiile neamului, lăsate în urmă odată cu pământul strămoșesc. Participanții au accentuat apropierea pe care au simțit-o de copiii din diaspora, prin intermediul poveștilor pe care le-au aflat și care, spre surprinderea lor, erau identice cu cele știute de la bunici.

În volum apar lucrări ale elevilor din Iași, Oradea, Târgu-Neamț, Bihor, Caraș-Severin, Suceava, dar și ale celor din diaspora din țări precum, Germania, Italia și Republica Moldova. Toate lucrările sunt coordonate de profesorii lor de diferite specialități.

Evenimentul de lansare cinstește comoara strămoșească însumată de acest volum, care va fi păstrată cu dragoste în sufletul organizatorilor și a celor implicați. Lucrarea este coordonată de prof. Floricica Morariu, împreună cu prof. Ines Crețu, prof. Simona Iuscinschi, prof. Lăcrămioara Tufescu de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.