anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Să redescoperim inocența copilăriei în volumul „Învierea lui Hristos, bucuria sufletului”

GALERIE
Coperta_lucrare
 • Coperta_lucrare
- +

Sentimentele provocate de tradițiile sărbătorilor pascale ale unor elevi cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani s-au materializat într-un volum intitulat „Învierea lui Hristos, bucuria sufletului” în cadrul Proiectului Transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”, inițiat și coordonat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași.

Lansarea lucrării a avut loc astăzi, 9 iunie, la ora 13:30 pe platforma Microsoft Teams. Au luat parte personalități marcante ale învățământului ieșean și elevii implicați în activitățile atelierului, împreună cu profesorii coordonatori ai acestora.

“Volumul a izvorât din sufletele pure ale unor copii care trăiesc fiecare clipă a sărbătorilor pascale cu mult entuziasm, păstrat veșnic în inimile mai multor generații ale unui popor care se mândrește cu originile sale” – menționează coordonatorul lucrării, prof. Floricica Morariu.

Pe parcursul celor nouă zile ale atelierului, am regăsit în postările participanților obiceiuri uitate de mulți, dar conservate cu grijă de înaintași în minți luminate și cufere atinse de semnele trecerii timpului. Cu ocazia acestui proiect, copiii au avut prilejul de a se mândri cu bunicii lor, afirmând, în cadrul activității, că aflaseră de existența unor tradiții la căldura sobei casei bătrânești.

Cu fiecare filă parcursă, cititorul intră într-o lume în care redescoperă inocența unei copilării efemere, dar care nu a fost afectată de schimbarea vremurilor. Transnaționalitatea proiectului a produs și stimulat dorul de tradițiile neamului, lăsate în urmă odată cu pământul strămoșesc. Participanții au accentuat apropierea pe care au simțit-o de copiii din diaspora, prin intermediul poveștilor pe care le-au aflat și care, spre surprinderea lor, erau identice cu cele știute de la bunici.

În volum apar lucrări ale elevilor din Iași, Oradea, Târgu-Neamț, Bihor, Caraș-Severin, Suceava, dar și ale celor din diaspora din țări precum, Germania, Italia și Republica Moldova. Toate lucrările sunt coordonate de profesorii lor de diferite specialități.

Evenimentul de lansare cinstește comoara strămoșească însumată de acest volum, care va fi păstrată cu dragoste în sufletul organizatorilor și a celor implicați. Lucrarea este coordonată de prof. Floricica Morariu, împreună cu prof. Ines Crețu, prof. Simona Iuscinschi, prof. Lăcrămioara Tufescu de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.