Sărbătorile Sf. Parascheva: coadă mai lungă, fără vin, concert şi artificii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pregătiri pentru Sărbătorile Iaşului

Sărbătorile Sf. Parascheva: coadă mai lungă, fără vin, concert şi artificii

GALERIE
sarbatorile Iasului
  • sarbatorile Iasului
- +

Acest lucru este cauzat de faptul că vor fi măsuri de distanţare, iar rândul „va fi foarte mult îngustat”, conform primarului. Nu se va organiza Festivalul vinului şi nici concertul sau artificiile.

 

Ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşului se va desfăşura fără o serie de evenimente devenite deja tradiţie. Scopul municipalităţii este de a nu favoriza formarea de aglomerări în ideea de a preveni răspândirea bolii infecţioase Covid-19. O primă decizie luată de Primărie, în urma unor discuţii preliminare cu alţi factori de decizie implicaţi, vizează renunţarea la concertul de pe 15 octombrie (implicit şi la focul de artificii) şi la Festivalul Vinului. „Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului spune că intenţia este de a se limita şi alte evenimente care ţin de alimentaţia publică. Totuşi, conform edilului, târgul de blănuri şi alte manifestări asemănătoare vor avea loc, dar în condiţiile stricte ale măsurilor luate la nivel central şi local în contextul pandemiei Covid-19. „Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, dar şi a celor care cumpără să fie foarte rigid, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a subliniat Mihai Chirica.

Potrivit edilului, târgurile care vor rămâne în programul „Sărbătorilor Iaşului” se vor desfăşura, în principiu, în aceleaşi zone ca în anii precedenţi, un exemplu în acest sens fiind esplanada Costache Negri pentru târgul de blănuri. În ceea ce priveşte componenta religioasă a sărbătorilor, primarul a precizat că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat în mod foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva de pe 14 octombrie doar cu respectarea condiţiilor date de pandemia Covid-19. „Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a detaliat primarul. Edilul a mai spus că autorităţile se aşteaptă şi în acest an la un număr mare de pelerini, dar a adăugat că măsurile care vor fi decise vor limita contactul între oameni: inclusiv la coada care se formează la racla Sfintei Parascheva, pelerinii vor trebui să respecte distanţarea fizică, ceea ce va duce la un rând mult mai întins faţă de anii anteriori. „Va trebui să înţeleagă toată lumea: nu se va mai putea intra cu miile, nu se va mai putea sta la coadă cum s-a stat până acum – câte 3-4 în rând. Rândul pelerinilor va fi separat 100% de orice alt contact. Nu se va mai putea sta nici măcar câte doi, rândul va fi foarte mult îngustat. Suntem conştienţi că rândul va fi mult mai lung, dublu, dacă nu triplu, dar va fi şi un flux de circulaţie mult mai rapid, ceea ce va scurta timpul de aşteptare sau, cel puţin, va fi echivalent cu cel din anii precedenţi”, a menţionat Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului a mai spus că în ziua slujbei, pe 14 octombrie, va fi oprită orice activitate comercială în zona Mitropoliei (inclusiv pe pietonalul Ştefan cel Mare), iar prezenţa oficialităţilor pe scenă, care va fi montată în curtea lăcaşului de cult, va fi limitată la maximum 50 de persoane. „Nu putem să evităm complet Sărbătorile Iaşului, dar va trebui să le facem cu mai multă decenţă, cu mai multă precauţie”, a conchis Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.