Rectorul Institutului „Sfântul Iosif“ din Copou este verificat de CNSAS la solicitarea înalţilor prelaţi ai Sfântului Scaun, înaintea venirii Papei Francisc la Iaşi

Șase importanţi preoţi catolici, suspectaţi că au păcătuit cu Securitatea. CNSAS e pe fir

vineri, 15 februarie 2019, 03:02
3 MIN
 Șase importanţi preoţi catolici, suspectaţi că au păcătuit cu Securitatea. CNSAS e pe fir
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) investighează şase preoţi din cadrul Bisericii Catolice Române care ar fi putut colabora, în ultimii ani ai perioadei comuniste, cu fosta Securitate. Printre cei vizaţi se numără şi rectorul Institutului „Sf. Iosif“ din Iaşi.

Anchetă surprinzătoare: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) investighează şase preoţi din cadrul Bisericii Catolice Române care ar fi putut colabora, în ultimii ani ai perioadei comuniste, cu fosta Securitate. Printre importanţii prelaţi vizaţi se numără şi rectorul Institutului „Sfântul Iosif“ din Iaşi, situat în Copou, pe strada Văscăuţeanu (aşa-numitul Seminar catolic).

Investigaţia CNSAS a pornit ca urmare a unei solicitări ce a venit chiar din sânul Bisericii Catolice. Conform unui document oficial intern, cererea de demarare a unei anchete a fost formulată în scris de Miguel Buendia, reprezentat al Sfântului Scaun, Nunţiu Apostolic şi decan al corpului diplomatic în România. Acesta a solicitat clarificarea unor posibile relaţii cu Securitatea pe care le-ar fi putut avea şase preoţi catolici din România, patru dintre aceştia având diverse funcţii de conducere.

„Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iaşi cu Securitatea Stalului spre sfârşitul perioadei comuniste“, se arată în cererea pe care Miguel Maury Buendia a trimis-o CNSAS-ului.

Ce spune rectorul institutului

Înscrisul formulat de Nunţiul Apostolic este datat 11 iulie 2018, primind număr de înregistrare de la CNSAS în data de de 13 iulie. În document se mai arată: „în vederea clarificării naturii acestor eventuale relaţii, această Nunţiatură Apostolică ar fi foarte recunos­cătoare CNSAS pentru orice informaţie utilă oferită“.

Numele a şase preoţi sunt invocate în document, aceştia fiind: Isidor Dâscă, paroh şi decan de Bacău, Benone Farcaş, rector al institutului „Sfântul Iosif“ din Iaşi, Alois Fechet, rezident în Italia, Ieronim Iacob, paroh de Constanţa, Iosif Păuleţ, paroh şi decan de Suceava, Pavel Solomon, rezident în Austria.

Trei dintre cei invocaţi în înscrisul menţionat au precizat ieri că nu au avut nicio legătură cu fosta Securitate, ceilalţi neputând fi contactaţi.

„Nu am avut nicio legatură“, a răspuns rectorul Institutului „Sf. Iosif“ de la Iaşi, atunci când a fost întrebat dacă a avut vreo legătură cu fosta Securitate. Benone Farcaş a mai arătat că a fost hirotonit preot în iunie 1989. El a completat că nu ştia de investigaţia CNSAS, nici de solicitarea reprezentanţilor Sfântului Scaun.

La rândul său, Isidor Dâscă, decanul de la Bacău, a precizat că ştie de investigaţie şi că şi-a dat acordul pentru a i se studia dosarul. Întrebat explicit dacă a colaborat sau nu cu Securitatea, Dâscă a răspus: „Eram prea mititel. Nu am colaborat“.

Ieronim Iacob, monsenior al Basilicii Sfântul Anton din Constanţa, a subliniat că nu era preot în perioada comunistă.

La rândul lor, reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi au spus despre cererea Sfântului Scaun că este „o procedură normală în vederea unor viitoare informări“. „Face parte din procedurile normale pe care le intreprinde Nunţiul Apostolic în România“, a spus Adrian Blăjuţă, purtătorul de cuvânt al episcopiei.

Investigaţia CNSAS, despre al cărei rezultat nu sunt indicii publice, vine în contextul în care în doar câteva luni, în România, inclusiv la Iaşi, este aşteptat Papa Francisc, care va veni în vizită oficială la începutul acestei veri.

Comentarii