Scena politică locală, întoarsă pe dos de sondajul controversat al PNL. Reacţii “la cald”, ironii politice “la rece”

luni, 21 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN

Un sondaj aruncat ieri pe piaţă de liberalii a stârnit controverse pe scena politică locală. La doi ani de la alegerile locale, liberali ar câştiga toate scrutinele „en fanfare”, cu Mihai Chirica pentru un nou mandat şi un consiliu local unde decizia ar fi controlată tot de liberali. 

La alegerile parlamentare, partidul condus de Nicolae Ciucă ar fi pe primul loc în municipiul Iaşi, la mare distanţă de PSD sau USR.

La Consiliul Judeţean, lucrurile nu sunt clare: sondajul a studiat doar intenţia de vot în mun. Iaşi, dar Costel Alexe, actualul şef al CJ, este în linia partidului indiferent de scenarii. În ceea ce priveşte contracandidaţii actualilor şefi liberali de la Primărie şi CJ, interesant este că în sondaj apar nume ale unor persoane care nu şi-au anunţat (până acum) intenţia de a candida.

Cercetarea de piaţă a avut circa 900 de respondenţi şi a fost comandată de PNL, având o marjă de eroare de 3,3%. Astfel de sondaje au fost făcute în toate municipiile din ţară, în perioada 29 septembrie – 10 octombrie. Rezultatele prezentate de liberalii au atras critici şi ironii din partea opoziţiei politice.

Mihai Chirica – un nou mandat, indiferent de contracandidat?

Mihai Chirica a fost singura opţiune a liberalilor pentru testarea în sondaje la funcţia de primar. În schimb, au fost studiate trei scenarii cu contracandidaţi diferiţi. Indiferent de variantă, Mihai Chirica ar fi votat de circa 50% dintre ieşeni. De la PSD au fost testaţi Bogdan Balanişcu (în 2 scenarii, o medie de 17%) şi Cătălin Urtoi (16%).

De la USR, cel mai bine clasat candidat ar fi Cosette Chichirău (14,6%), urmat de Marius Bodea (14,1%) şi Răzvan Timofciuc (13,4%). Şi de la AUR au fost trei candidaţi, câte unul pe fiecare scenariu, dar toţi sunt cotaţi în jur de 11%: Dragomir Tomaşeschi (fost prefect), Vasile Roman (general r., fost consilier personal al primarului) şi Silvian Man (lider al unei ligi studenţeşti).

În ceea ce priveşte Consiliul Local, în deliberativ ar intra nu mai puţin de cinci partide: PNL (38%), PSD (24%), USR (15%), AUR (12%) şi PMP (6%).

Ordinea se păstrează şi în cazul alegerilor parlamentare, cu mici fluctuaţii în cazul procentului fiecăruia dintre competitori.

Rezultatele la Consiliul Judeţean sunt relevante doar pentru contracandidaţii imaginaţi de PNL pentru Costel Alexe, tot în trei scenarii: Maricel Popa – PSD, Marius Bodea – USR şi Silviu Gurlui – AUR (scenariul 1), Bogdan Cojocaru – PSD, Cosette Chichirău – USR şi Dragomir Tomaşeschi – AUR (scenariul 2) şi Cristian Stanciu – PSD, Adrian Covăsneanu – USR şi Silviu Gurlui – AUR (scenariul 3). Alexe domină în toate variantele, în timp ce candidaţii PSD sunt mereu pe locul 2, urmaţi de cei ai USR şi AUR.

„Este o fotografie de etapă, la jumătatea ciclului electoral. Practic, în momentul de faţă, PNL domină categoric scena politică locală în municipiul Iaşi, atât în ceea ce priveşte intenţia de vot pentru CL, CJ, Primărie şi preşedinţia CJ. (…) Acest sondaj arată în momentul de faţă că PNL (…) înseamnă aproape cât suma locurilor 2 şi 3, adică PSD şi USR, este un scor extrem de bun care ne dă încredere pentru 2024”, a comentat şeful PNL Iaşi Alexandru Muraru, liberal care a prezentat ieri public rezultatele sondajului.

În context, de remarcat că rezultatele pentru intenţiile de vot au fost prezentate de liberali raportate doar la respondenţii care au ales o opţiune, fără a include răspunsuri de tipul „nu m-am hotărât”, „nu merg la vot” sau „nu ştiu/nu răspund”. Astfel, marja de eroare de crescut la peste 4%, iar sondajul a fost reprezentativ pentru circa 60% din populaţia cu drept de vot. Prezenţa la vot, potrivit studiului, ar fi de 46%.

Opoziţia: în 2020, Chirica era cotat cu 60% şi a luat 42%

Sondajul PNL a stârnit reacţii din partea unor competitori politici, în acest sens remarcându-se reprezentaţi ai PSD şi USR. Bogdan Balanişcu, secretar de stat şi şef al organizaţiei municipale a PSD Iaşi, a remarcat că este pentru prima dată în ultimii 10 ani când liberalii prezintă public rezultatele unui sondaj şi a susţinut că acest lucru reprezintă „o încercare disperată de a induce în eroare opinia publică şi un mod de a menţine încrederea «sponsorilor»“.

„Mare parte din timpul meu petrecut în Iaşi este printre ieşeni, ştiu care sunt problemele cu care se confruntă zilnic, întâlnesc mereu oameni nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă Iaşul din cauza celor doi penelişti, Chirica si Alexe.(…) Mereu îmi spun că s-au săturat să audă de dosare penale, de proiecte şi studii, de afacerile domnilor Chirica şi Alexe, de toţi prietenii lor care sunt favorizaţi. Ieşenii îşi doresc un viitor primar care să pună Iaşul pe primul loc, să trateze locuitorii oraşului cu aceeaşi măsura, să îşi asume proiecte de anvergură care să ridice Iaşul la valoarea lui”, a adăugat Balanişcu.

De cealaltă parte, Marius Bodea, senator USR, a declarat că liberalii dau „o ultimă reprezentanţie de penibil punându-se pe primul loc în sondaje”.

„Ţara arde şi PNL se umflă singur în sondaje pe care el le plăteşte, care sfidează până şi gravitaţia. Aduni dosare penale, creşti preţurile la alimente, distrugi economia, furi, plagiezi, iar la final anunţi că electoratul te mai şi ridică în slăvi pentru asta”, a comentat Marius Bodea.

O altă reacţie a venit din partea lui Răzvan Timofciuc, consilier local USR. „Şi în 2020 primarul Chirica era cotat cu 60% şi a luat 42%. Mai sunt 2 ani până la alegeri, timpul e în favoarea noastră, a celor care ne dorim o administraţie cu viziune pentru a rezolva marile probleme ale Iaşului. Există un procent mare de nehotărâţi şi ieşeni care, acum, nu doresc să iasă la vot.

Avem datoria de a-i convinge că se poate şi altfel, că există o alternativă la stagnarea din prezent”, a declarat Timofciuc.

Primarul Mihai Chirica şi Cosette Chichirău, deputat USR, nu au răspuns ieri la apelurile ZDI pentru a-şi exprima un punct de vedere. Vezi AICI sondajul complet. 

Comentarii