Se “închide” oraşul. Ce va face Papa Francisc pe 1 iunie la Iaşi

miercuri, 08 mai 2019, 01:49
5 MIN

Ultimele detalii despre vizita suveranului pontif. În parohii s-au înscris peste 60.000 de oameni care vor să-l vadă pe Papă.

Oraşul Iaşi va începe să se închidă încă de pe 31 mai, pentru pregătirile şi măsurile de securitate cu privire la vizita Papei Francisc de pe 1 iunie.

Într-o conferinţă de presă organizată ieri la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regina“, reprezentanţii Episco­piei Romano-Catolice din Iaşi au precizat faptul că prima oprire a Suveranului Pontif va fi la catedrală, unde va binecuvânta 800 de bătrâni şi bolnavi, se va închina la icoana Fericitului Durcovici.

Papa Francisc va fi întâmpinat la catedrala catolică de un tânăr diacon şi un preot bolnav, în vârstă, cu peste 70 de ani de slujire, care îi vor înmâna o lumânare pe care acesta o va duce la icoana Fericitului Durcovici, unde va ţine o binecuvântare.

Ulterior, acesta se va deplasa printre cei peste 60.000 de aşteptaţi cu papamobilul şi va ajunge pe scena din faţa Palatului Culturii, de unde le va vorbi oamenilor. Mihai Chirica, primarul Iaşului, a anunţat în conferinţă că la Iaşi va fi prezent preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, a fost invitată şi Majestatea Sa, Principesa Margareta, şi şi-au anunţat prezenţa cel puţin 10 ambasadori, cât şi consulii onorifici aflaţi deja la Iaşi.

Peste 65.000 de credincioşi prezenţi

Până în prezent, odată cu închiderea înscrierilor în parohii, şi-au anunţat prezenţa la Iaşi peste 55.000 de credincioşi, iar peste 7.000 de persoane s-au înscris online. Fiecare dintre cei care s-au înscris în parohii va primi un bilet unic, care are elemente de securitate detectabile la scanare, cu un cod şi o serie unică, ce nu poate fi multiplicat.

Ulterior, vor exista diferite porţi de scanare şi control corporal, înainte de a intra în cele nouă zone predefinite deja de către primărie.

Controalele vor fi efectuate de echipe mixte în contextul în care săptămâna trecută, la Iaşi, a avut loc o întâlnire a organizatorilor cu Raed Arafat, reprezentanţi ai Jandarmeriei, IGPR-ului şi alte structuri de securitate precum SRI.

Pentru a ajunge în zonele din centrul oraşului unde vor avea oportunitatea de a-l vedea pe Papa Francisc live, oamenii vor trebui să nu îşi aducă de acasă bagaje voluminoase, obiecte contondente, brichete sau băuturi alcoolice, vor trebui să ajungă încă de la ora 12.00 spre zonele înscrise pe biletul lor şi vor aştepta până după ora 17.00, când este programată ajungerea Suveranului Pontif la Iaşi.

Străzile din zona centrală vor fi închise cu o zi înainte, iar în ziua vizitei, zona de închidere va fi graduală, acoperind o bună parte din esplanada pietonală din centrul oraşului şi străzile din jurul Palatului Culturii.

„Episcopia Romano-Catolică a pregătit mai multe materiale inscripţionate, ca să poată avea credincioşii o amintire de la acesta eveniment. Avem eşarfe, sacul pelerinului, magneţi, brelocuri, căni, insigne, tricouri cu imaginea Papei şi a clădirilor din Iaşi, precum catedrala sau Palatul Culturii, dar şi steagul României sau steagul Vaticanului”, a precizat pr. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

4.000 de steaguri arborate în Iaşi

Pe lângă ecranele amplasate în mulţime pentru ca toţi cei prezenţi în faţa Palatului Culturii, de unde va vorbi Papa Francisc, să poată vedea, cu subtitrare în timp real, discursul Suveranului Pontif, vor fi alte şase puncte de difuzare a evenimentului în alte zone din Iaşi, în parcuri, unde vor fi amplasate ecrane mari şi sisteme de sonorizare.

Pentru a evita aglomeraţia din oraş, pelerinii vor fi preluaţi în avans cu autobuze ale municipalităţii, care vor merge apoi pe trasee special stabilite, către zonele de control şi acces. O astfel de măsură va fi luată şi pentru cei care vin cu trenul, fiind discuţii cu CFR pentru suplimentarea cu vagoane a unor trenuri deja existente şi furnizarea unor garnituri noi.

Pentru cei aproape 70.000 de oameni din punctele special amenajate vor fi instalate 300 de toalete ecologice, trei dintre ele fiind destinate special pentru Papa Francisc şi staff-ul direct. În Iaşi vor fi amplasate 4.000 de steaguri, drapelul României, al municipiului Iaşi, al Diecezei catolice de Iaşi şi al Vaticanului.

Spitalele vor lucra în regim de gardă, fiind pregătite în orice moment să primească pacienţi, iar fiecare sector va avea puncte gestionate de personalul SMURD.

Vor fi oferite 120.000 de sticle de apă, iar Primăria a pregătit 15.000 de pelerine, în cazul în care oamenii nu şi-au adus umbrele mici de acasă şi vremea va presupune ploaie. La final, pentru a evita aglomeraţia de plecare, va fi organizat un concert susţinut de Gheorghe Zamfir şi orchestra sa.

Întâlniri liturgice pentru pregătirea vizitei Papei

Dincolo de organizarea propriu-zisă a vizitei Papei Francisc de pe 1 iunie din Iaşi, Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a anunţat începerea unui program liturgic intensiv pentru pregătirea enoriaşilor care vor să îl întâmpine pe Suveranul Pontif în capitala Moldovei.

„Vizita Papei Francisc la Iaşi va fi o sărbătoare pentru întreaga Biserică locală şi pentru toate persoanele de bunăvoinţă ce vor dori să ia parte la acest eveniment unic. Pentru a înţelege mai bine bogăţia acestui moment şi pentru a-l putea trăi la adevărata valoare, vor fi organizate trei întâlniri de pregătire, trei paşi spre vizita Sfântului Părinte la Iaşi, sub titlul «Să mergem împreun㻓, au precizat reprezentanţii episcopiei.

Evenimentele vor avea loc în zilele de 8, 15 şi 22 mai 2019, începând cu ora 19.30, în aula „Fericitul Anton Durcovici” a Catedralei “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, iar primul eveniment, din 8 mai, va avea tema „Provocarea comuniunii“ şi va urmări aprofundarea motoului întregii vizite a Papei Francisc în România.

Pe 15 mai se va discuta despre misiunea tinerilor şi dialogul dintre generaţii cu titlul „Tinerii, de la vise la viziuni“, iar ultima întâlnire, din 22 mai, cu tema „Sub ocrotirea tinerei din Nazaret“, va vorbi despre importanţa Fecioarei Maria în întâlnirile Papei Francisc din România.

Comentarii